Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Zafira - Sedmimístný vůz má své slabiny

Odborné recenze
Martin Vaculík | 14.11.2005
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Opel Zafira přišel v roce 1999 s tak propracovaným řešením vnitřního prostoru, že na to mnoho konkurentů dodnes nenašlo odpověď. Lidé mu jsou pro jeho praktičnost ochotni odpustit i drobné vrtochy, jimiž na sebe také upozorňuje.

Opel Zafira přišel v roce 1999 s tak propracovaným řešením vnitřního prostoru, že na to mnoho konkurentů dodnes nenašlo odpověď. Lidé mu jsou pro jeho praktičnost ochotni odpustit i drobné vrtochy, jimiž na sebe také upozorňuje.

Opel Zafira je téměř o dvacet centimetrů kratší, než třeba Škoda Octavia a přesto uveze až sedm cestujících. Tomu se říká dobré využití obestavěného prostoru.

Na první pohled je zafira kombíkem s vyšší stavbou karosérie, který má dvě sedačky vpředu a tři vzadu. Systém FLEX 7 totiž zůstává vašemu zraku většinou skryt. Až v případě potřeba povstanou ze dna zavazadelníku další dvě místa, jenž tvoří třetí řadu. Podobný systém již v minulosti používala některá velká kombi, v nich však šlo pouze o místa nouzová. Dvě nepříliš vzrostlé osoby zde seděly opačně – zády po směru jízdy. V zafiře sedí normálně, pouze jim život trochu komplikuje obtížnější přístup přes sklopená zadní sedadla. Obě dvě zadní místa nejsou spojena v lavici, ale lze je vyklápět samostatně. Takže zafira je vůz pěti, šesti či sedmimístný. Oceněníhodná je lehkost, s jakou lze se zadními místy manipulovat. Žádné zadrhávání, na které jsme zvyklí od sklopných a vyjímatelných sedaček velkých MPV.

Zafira je blízce techniky příbuzná druhé generaci modelu Astra. S ní má společné motory, převodovky i většinu dílů podvozku. S motory to zezačátku nebyla žádná sláva. Zájemce si v prvním roce produkce mohl vybírat pouze ze dvou zážehových (1,6 a 1,8 litru) a jednoho slaboučkého vznětového 2,0 DI. Výkon 60 kW byl opravdu příliš málo na tak velký vůz, ani šestnáctiventilová technika a pohon rozvodového mechanismu bezúdržbovým řetězem nemohou přesvědčit člověka ke koupi. Hned o rok později byl vystřídán výkonnější verzí s vyšším plnicím tlakem a mezichladičem – 2,0 DTI 16V (74 kW). Ta již stačí na rodinnou jízdu. Přesto nejlepší volbou je větší motor (ale konstrukčně velmi podobný) 2,2 DTI 16V (92 kW), jenž však přišel až v roce 2002. Tyto Opelovy nové diesely nejsou špatné, přímé vstřikování radiálním čerpadlem jim zajišťuje úspornost a přitom se ještě obešly bez Common-Railu s jeho choulostivými a velmi drahými vstřikovači. Své mouchy však také mají. Pokud málo táhnou, mohou za to měřiče hmostnosti vzduchu, zejména jejich složitější pětipinové verze. Také platí, že opelův diesel nepatří svoji kvalitou k extratřídě – půl milionu najetých kilometrů bychom od něj nečekali. To spíš tak do dvou set padesáti by měl jít vůz z domu.

Kdo chce mít jistotu bezprobémového provozu, měl by zvolit některý ze zážehových motorů. Jen pozor na to, že v prvním roce výroby předepisoval Opel výměnu rozvodových řemenů včetně kladek atd. již po 60 tisících najetých km, což značně prodražuje provoz. Hledejte proto mladší vozy, jsou celkově vychytanější, například již u nich nevržou sedačky.

Astra G a s ní i zafira byly jedny z prvních vozů, vybavené elektrickým posilovačem řízení. Ten však v městském provozu spotřebuje hodně energie a tak dost zatěžuje alternátor. Zdroj proudu klidně již v 60 tisících km úplně zkolabuje a budete mít štěstí, pokud jej někdo dokáže zrepasovat. U kupovaného vozu proto určitě změřte dobíjení. Pokud vám chvílemi přestává pracovat posilovač řízení, tak příčina není v něm, ale právě v selhávajícím alternátoru a poklesu napětí v palubní síti. Pokud ručičky přístrojů spadnou na nulu a kontrolky na vás začnou svítit jako barevná hudba, jeďte rovnou do nejbližšího servisu a nevypínejte motor, již byste znova nenastartovali.

Další překvapení vám dokáží nachystat zadní tlumiče pérování. Kdo by to čekal, že také klidně po 60 tisících najetých km začnou téct. Ani poslední díl výfuku nevydrží tak dlouho, jak by člověk od moderního auta čekal.

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST nízká

TECHNICKÁ ÚROVEŇ vysoká

CENY OJETIN průměrné

PROVOZNÍ NÁKLADY průměrné

SERVIS středně dostupný, středně drahý

PLUSY

+ vnitřní prostor

+ sedmimístné uspořádání

+ propracované sklápění třetí řady sedaček do podlahy

+ solidní komfort

+ živé a úsporné zážehové motory

+ pružný turbodiesel 2,2 DTI

+ snadné manévrování díky elektrickému posilovači řízení

MÍNUSY

- nedostatečná nabídka motorů v prvním roce výroby

- krátké intervaly pro výměnu rozvodových řemenů (první rok výroby)

- velmi omezená dynamika verze 2,0 DI (60 kW)

- rezervy v dílenském zpracování

- nepříliš přesné ani snadné řazení


CHARAKTERISTIKA

Karosérie Velkoprostorový automobil 
Motory Zážehové řadové čtyřválce 1,6i 16V (74 kW), 1,8i 16V (85 či 92 kW), 2,2i 16V (108 kW), 2,0i Turbo 16V (147 kW) Přeplňované vznětové řadové čtyřválce 2,0 DI 16V (60 kW), 2,0 DTI 16V (74 kW), 2,2 DTI 16V (92 kW) 
Pohon Přední kola 
Rozměry 4317x1742x1634 mm 
Rozvor 2694 mm 
Zavazadlový prostor 150 l 
Palivová nádrž 58 l 
Oficiální prodej v ČR Ano 


JAK ŠEL ČAS

1999: Představení modelu s motory 1,6i 16V, 1,8i 16V a nízkotlakým turbodieselem 2,0 DI 16V.

2000: Motor 2,0 DTI 16V nahrazuje původní DI, výkon motoru 1,8i 16V zvýšen na 92 kW. ESP v příplatkové výbavě.

2001: Nový zážehový motor 2,2i 16V.

2002: Nové motory 2,2 DTI 16V a zážehový 2,0i 16V Turbo (147 kW) pro verzi OPC.

2003: Decentní modernizace.


Tip: Opel Zafira 2.0 Di


NEJČASTĚJŠÍ ZÁVADY

· předčasně opotřebený alternátor

· hučící kompresor klimatizace

· vyteklé zadní tlumiče

· plastové díly interiéru poškozené slunečním zářením

· vlivem přepětí v palubní síti praskající žárovky předních světlometů

· vadné měřiče hmotnosti vzduchu (diesely)

· prasklý rozvodový řemen (zážehové motory do 2001)

· rychlá koroze výfukového potrubí

· netěsné palivové vedení, úniky nafty kolem vstřikovačů (diesel)

· závady vstřikovacího čerpadla Bosch VP 44 (diesel)

· vysoká spotřeba oleje (diesel)

Doporučený model

1,8i 16V (85 až 92 kW). Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, elekronické vícebodové vstřikování paliva

Důvody: Pružný motor poskytuje Zafiře překvapivě solidní dynamiku. Spotřeba paliva není horentní, ale k deseti litrům často vyšplhá. I to se však vyplatí více, než mít potíže s dieselem.

Nebrat

2,0 Di (60 kW) Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, přímé vstřikování paliva radiálním čerpadlem.
Důvody:
Diesel s tak nízkým výkonem Opel pro vůz nabízel pouze v prvním roce výroby. Opravdu nemá cenu si takový vůz kupovat. Motor totiž není ani příliš odolný, šlechtí ho jen rozvody poháněné trvanlivým řetězem.


Tip: Doporučíme ojetý Opel Zafira?

Tip: Opel Zafira B – je koupě dieselového motoru dobrý nápad?

Tip: Opel Zafira - kolik muziky dopřeje majiteli?



Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 55x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
michalcj, 03.04.2007 09:54
vypadají, že mají co dát. Prostor, variabilitu, ale ta spolehlivost je fakt asi špatná. Na druhou stranu dobrý kousek může znamenat velké úspory. Cestování na dovolenou v jednom voze je levnější než ve dvou. Ono se dá po 3 hodinách přesednout ze zadních na prostřední. :)
anonym, 07.06.2007 22:21
VW Sharan r.v.1999 ,mám ho asi 1rok,a krom stbilizátorů přední nápravy nic pryč doporučuji
anonym, 20.08.2008 07:31
Ve firmě jsme měli Zafiry 3. Ani u jedné se nevyskytovaly výše popsané závady. Potíže byly pouze s ložisky na zadní nápravě, ale nutno podotknout, že jezdily poměrně hodně naložené. Používaly se často jako opravdu "nákladní".
ryccardo, 25.03.2010 15:12
Jen bych k tomu nebrat přihodil ještě motorizaci 2,0 DTI 74 Kw. Právě z důvodu · závady vstřikovacího čerpadla Bosch VP 44 (diesel) Čerpadlo jako takové je bez problémů. Problémem je řídící jednotka čerpadla, která je velice nešťastně umístěna právě na čerpadle a je tudíž vystavována extrémnímu teplotnímu namáhání a po 4-7 letech je po ní. Nové čerpadlo v oplu stojí 90000 korun (blázni) pokoutně se dá sehnat nejlevněji za 40000-45000. Takže pozor na diselové Zafiry!
pitrs 10, 09.10.2011 21:12
Já se Zafirou 2.0 DTI 74kw najezdil za rok a půl něco málo přes 80.000km nyní má toto auto něco málo přes 200.000km a závada byla akorád čidlo řídící jednotky čerpadla za 1.000kč a aeger ventil který jsem sehnal nový v replice za 5.000kč jinak originál stojí přes 10.000kč a až na velice kollísavou spotřebu bych toto auto hodnotil jako spolehlivé,prostorně hodně variabylní hlavně pro početnější rodinu. Mrzí mě,že má poměrně malou nádrž a spotřeba oleje ale tímto jsou motory ecotec známé a dokonce to předepisuje i výrobce.Jinak spokojenost s tímto vozem :D :D
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů