Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW Transporter T5

Poradna
Martin Vaculík | 26.10.2005
foto: TipCars.com
Bydlím v horách na kopci a potřebuji prostornou čtyřkolku. Kdyby nebyly tak drahé současné transportery T5, šel bych hned do provedení Multivan 2,5 TDI (128 kW) 4Motion. Prosím napište mi o něm něco, co je to za motor?

Dotaz

Dobrý den!

Po čtyřletém bezproblémovém ježdění s Audi A6 2,5 TDI quattro (r.v 1996 tedy ještě pětiválec o němž jste psali jako o nezničitelném) se rozhoduji pro další vůz. Článek o 2,5 V6 TDI použitém v novějším modelu i zkušenosti dalších mechaniků mne odradil. Bydlím v horách na kopci a potřebuji prostornou čtyřkolku. Octavia 4x4 mi nevyhovuje prostorem. Líbil se mi Audi Allroad 2,5 TDI s tiptronikem, ale zde mám krom toho motoru obavy i z životnosti automatu. Kdyby nebyly tak drahé současné transportery T5, šel bych hned do provedení Multivan 2,5 TDI (128 kW) 4Motion. Řekněte mi o něm něco, co je to za motor?


Miroslav



Odpověď

Zajímavá věc, u motoru 2,5 R5 TDI (transporter, touareg) se koncern VW vrátil k nezničitelnému pětiválcovému TDI. Jen dostal vstřikovací systém pumpa-tryska a bylo odstraněno jeho jediné choulostivé místo – rozvodový řemen. Ten je nahrazen soustavou bezúdržbových ozubených kol – nejodolnější řešení, jaké existuje. Takže právě toto TDI by mělo být ze všech současných dieselů nejodolnější. (nemá common-rail ani rozvoďák).

TIP: Volkswagen představil šestou generaci transporteru

Celé auto je kvalitní a robustní, pohon všech kol spojkou Haldex bezproblémový. Výhrady mám jen k charakteristice tohoto motoru, kterou nepodědil po původním pětiválci, ale blíží se spíše starším verzím motoru V6 TDI. Tj. do dvou tisíc otáček takřka nic nedělá a pak vystřelí. Společně s pohonem všech kol to znamená vysoké namáhání spojky při rozjezdu. 4Motion je totiž už druhou generací spojky Haldex, která aby předešla dříve kritizovaným prodlevám aktivace, přenáší výkon na zadek preventivně již při přidání plynu. Spojka si nemůže ulevit prokluzem předních kol a tak necitlivý řidič občas dá spojce takříkajíc pokouřit.

Hodnocení článku
2.7 z 5 (54%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ice, 30.10.2005 18:35
Pokud mohu poradit z vlastní zkušenosti, tak kupovat pouze se základní výbavou. Např. elektrické ovládání dveří, či nezávislé topení je zdrojem mnoha problémů.
Martin Vaculík, 31.10.2005 13:35
Pravda všech pravd, to platí u dnešních aut obecně. Nejvíc zlobí příplatkové blbosti.
mato, 22.11.2005 13:06
Potrebujem velke auto a chcem vediet ktore si vybrat vzhladom na: cena/kvalita/jazdne vlastnosti
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů