Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Octavia 1,9 TDI, nebo 1,6i?

Poradna
Martin Vaculík | 11.11.2005
Dobrý den, chtěl bych koupit rodinné auto do 350 tisíc. V případě ojeté Octavie se nabízí většinou motorizace 1,6 (74kw), nebo 1,9 TDI (66 kw), přibližně za stejnou cenu. Který z těchto motorů byste mi doporučil?

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych koupit rodinné auto do 350 tisíc. Jsem příznivcem vozů Škoda, ale jiné značce se nebráním. Najezdím tak 10 tkm ročně. Nevím, jestli tyto peníze investovat do nového vozu, v případě Škodovky přichází v úvahu jen Fabie, nebo nějakého lehce ojetého tak do 50 tkm a rok výroby od 2003 v tomto případě se dá koupit Octavie. V případě takto ojeté Octavie se nabízí většinou v motorizaci 1,6 (74kw) nebo 1,9 tdi (66 kw) přibližně za stejnou cenu. Který z těchto motorů byste mi doporučil? Nebo byste doporučil úplně jiné auto?

Za odpověď předem děkuji s pozdravem Martin Sinkyrik


Odpověď

V případě takto nízkého proběhu km se obecně dieselový motor nevyplatí. Avšak konkrétně u octavie bych jej volil i z jiných než ekonomických důvodů.

Jednotka 1,9 TDI je velmi dobrou volbou, jejíž jedinou nevýhodou oproti 1,6i je vyšší sazba zákonného pojištění.

Výkon 66 kW zní nejásavě, ale v tomto případě je zcela dostatečný. Motor byl na svou dobu příkladně pružný a navíc octavia coby liftback má vskutku příkladnou aerodynamiku, takže jezdí velmi rychle i se slabými motory.

Závady vstřikovacích zařízení se jej týkají ze všech moderních dieselů nejméně. Používá klasické elektronicky řízené axiální čerpadlo Bosch EDC, které si obvykle ničeho nežádá. Turbodmychadlo s pevnou geometrií statoru nezlobí naklápěcími lopatkami. A opotřebí se jen v případě, že je někdo řidičské prase, nemění olej či používá nějaký nejlevnější nedostatečně aditivovaný pro rozpouštění karbonu.

Po nastartování se TDI projevuje charakteristickým klapotem, ale při rychlejší jízdě je již ticho. Až někde kolem 170 km/h opět dovnitř pronikne dunění přetáčeného dieselu.

Zážehový 1,6i 74 kW se na dálnici vlivem lehčích převodů točí daleko více a jeho hluk vnímáte neustále. To mi na něm vadí. Navíc TDI (66 kW) je mezi podobnými diesely rekordně úsporné, zatímco 1,6i spotřebou průměrný.

Zajímavou zkušenost předal mi kdysi Ing. Šmat z firmy Motordesign Mníšek pod Brdy. Nabízel zvýšení výkonu u všech motorů Škody, krom stokoňové 1,6i. Říkal, že tento motor má poddimenzovanou klikovou hřídel a že se již při mírném zvýšení výkonu zadírá. Sám jsem takovou 1,6i neviděl, pokud někdo máte osobní zkušenost, uvítám.

PS: Senzory hmotnosti vzduchu, tzv. „váhy“ již nebudu zmiňovat, protože jsem zjistil, za jak směšné částky prodávají kradené zaměstnanci Škody Auto.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 03.06.2007 16:00
to je naprostá pravda. Mám oktávku combi 1.8.T 20V a když jedu po D1 tak se mnou drží krok jenom opravdu rychlá auta. ostatní se pletou nebo chtějí předjíždět a to na ně čumím a nechápu co chtějí dělat.....
anonym, 30.06.2007 02:16
Osobně bych felicii prodal a koupil octavii i ze slabým motorem, i ta 1.6. 55 kw je lepší než felicie, i motorově, je hlavně o dost bezpečnější, mám se rád, proto radši bezpečnější auto a nejezdit jak hovado. Octávku mám 2 měsíce a pořád něco, asi díky koupě v bazaru AAA, již nikdy, přesto jsem spokojený, jezdí pěkně a jde pěkně od spoda.
anonym, 14.09.2007 18:12
Myslím,že se nemáš čím chlubit. Takové frajírky kteří nectí zákony a ten silniční je zákon mám nejraději.
anonym, 19.05.2008 13:18
Tohle vážně přestává všechko !!!
Tak si tak v poklidu procházím tu vaši ,,odbornou" korespondenci, abych se něco rozumného dozvěděl,i jako profesionální řidič,jelikož právě sháním auto ,ale jen se nestačím divit, jací prímitivové se tady snaží svym hrubým vyjadřováním a projevováním léčit své mindráky,neustále něco a někoho odsuzovat a ponižovat.TAKOVÉ chytrolíny mám opravdu nejraději,to jsou prostě jen primitivní puberťáci,absolventi ZDŠ tak do 5 třídy obecné.Hlavně že stále jen vnucují svůj ubohý a odkoukaný názor jiným.HRŮZA!!!!
anonym, 07.08.2008 10:36
Jak se na poradně zeptám, aby mi odpovědeli článkem?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů