Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus C-Max - 1.8 l nebo 2.0 l?

Poradna
Martin Vaculík | 18.01.2006
foto: TipCars.com
Chtěl bych Vás požádat o radu při výběru varianty benzínového motoru pro Ford Focus C-Max. Zda plně dostačuje 1.8 nebo si raději připlatit za dvoulitr. Po přečtení řady recenzí na TDCi od fordu ani o naftě neuvažuji. Nebo bych snad měl, v případě C-Maxu?

Dotaz

Dobrý den,

Chtěl bych Vás požádat o radu při výběru varianty benzínového motoru pro Ford Focus C-Max. Zda plně dostačuje 1.8 nebo si raději připlatit za dvoulitr. Po přečtení řady recenzí na TDCi od fordu ani o naftě neuvažuji. Nebo bych snad měl, v případě C-Maxu ?

Mnohokrát Vám děkuji za odpověď a velice Vám fandím, protože vaše testy, recenze jsou opravdu vynikající. Je opravdu vidět, že víte o čem píšete.

S pozdravem

Radim


Odpověď

Sám jsem spíše náročnější řidič, a osmnáctistovka by mi v C-Maxu určitě stačila. Pamatuji si, že mne kdysi velmi příjemně překvapila. Dvoulitr již nejede o mnoho lépe.

Hlavně však: Určitě byste měl v případě C-Maxu uvažovat o dieselovém TDCi. Pověst této obchodní značce zkazil motor 2,0 Duratorq se vstřikováním CR firmy Delphi, používaný v mondeu či transitu (s předním pohonem). C-Max používá motory převzaté od koncernu PSA (Peugeot, Citroen), v jehož modelech jsou označovány jako HDI 16V. 1,6 TDCi (81 kW) má vstřikování CR Bosch, čerpadlo CP3 je opravitelné, vstřikovače dostupné levnější v Exchange systému, hlavně se to nekazí tolik jako Delphi. Motor je příkladně pružný, tichý, skvěle funguje ve spojení se samočinnou převodovkou CVT.

2,0 TDCi v C-Maxu má vstřikování Siemens, piezoelektricky ovládané vstřikovače. Je to dobrý motor se suverénním tahem. Bonusem oproti 1,6 TDCi je šestistupňová převodovka, i proto je dvoulitr tou nejlepší volbou pro dlouhé cesty. Problémem je, že Siemens zatím nemá vůbec žádný aftermarket, takže cokoliv se porouchá, musíte vyměnit celé, ve značkovém servisu, za nekřesťanské peníze. Při kvalitě české nafty je to dost velké riziko.

Hodnocení článku
2.8 z 5 (56%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jirka, 18.01.2006 12:59
Já řeším podobné dilema- teď mám ale další vrásku na čele - já se totiž rozhodoval mezi 1,6 tdci a 1,8 benzín! Co byste vybrali v tomto případě???
martas, 18.01.2006 15:46
Na TipCars sa kazdy mesiac zverejnuje dlhodoby test C-Maxu TDCi (da sa najst v archive magazinu). Mozno by ste aj tam nasli par odpovedi na vase otazky.
H0nz@, 18.01.2006 15:56
Myslím, že když si článek opět přečtete, tak uvidíte, že Vám již bylo odpovězeno...
mike, 20.01.2006 16:20
jednoznacne 1,6 tdci....
zzd, 25.01.2006 06:15
Překvapuje mě, že vůbec neuvažujete 1.8 TDCI. U starších focusů se dají nalézt 2 typy 74kW a 85kW. Nové používají jen 85kW verze. Není toto s ohledem na povinné ručení a výkon lepší řešení? Myslím max vzužití objemu za stejné pov. ručení...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů