Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Roomster: první dojmy ze Ženevy + cena

Nové modely
Vojtěch Vrzal | 01.03.2006
dalších 45 fotek
foto: Vojtěch Vrzal
Všechny spekulace a očekávání kolem Roomsteru, nového modelu mladoboleslavské Škodovky, včera skončily jeho odhalením. My jsme samozřejmě byli u toho a Roomster jsme hned důkladně prozkoumali.

Všechny spekulace a očekávání kolem Roomsteru, nového modelu mladoboleslavské Škodovky, včera skončily jeho odhalením. My jsme samozřejmě byli u toho a Roomster jsme hned důkladně prozkoumali.

Auta i lidé v nás zanechají nejsilnější dojem hned při prvním pohledu na ně. Začněme tedy tím, jak Roomster působí zvenčí. Za prvé vypadá menší (hlavně užší) a zaoblenější než na oficiálních fotkách. I my jsme samozřejmě byli zvědaví, jak budou na první pohled divoké (nebo přinejmenším netradiční) křivky působit ve skutečnosti a musíme uznat, že Roomsteru sluší více než jsme čekali a oproti našim očekáváním jsou naopak méně extravagantní. Ovšem na silnici si Roomstera určitě s jiným autem nespletete, a to je určitě dobře. Navíc není originálního vzhledu dosaženo na úkor praktičnosti karosérie (snad až na omezený výhled z místa řidiče). Zkrátka a dobře, za úpravu zevnějšku od nás Roomster dostává pochvalu.

Vypravíme-li se do útrob novinky, najdeme především dostatek prostoru a kvalitní zpracování, na které jsme zvyklí z posledních modelů Škody. Palubní deska rozhodně není žádná divočina, ve srovnání s designem karosérie je dost strohá, ergonomie i přehlednost jsou ovšem na dobré úrovni. Když se přesuneme dozadu, najdeme tři samostatná sedadla, na kterých je dostatek místa hlavně pro nohy a nad hlavou. Dvě krajní sedadla se dají posunovat podélně, a pokud vyjmete prostřední sedadlo, tak i do stran. Samostatně se dají sklápět opěradla všech zadních sedadel. Sklopené opěradlo toho prostředního pak může posloužit jako loketní opěrka. Škoda chce i u Roomsteru uhájit pozici královny zavazadlových prostorů a pro tento účel konstruktéři vymysleli systém VarioFlex. Základní objem zavazadelníku je 450 - 530 litrů v závislosti na poloze zadních sedadel. Když budete potřebovat víc, máte dvě možnosti - sklopit opěradla (potom ovšem zůstane na podlaze vysoký schod) nebo sedadla úplně vyjmout, čímž získáte celkem 1780 litrů volného místa s rovnou podlahou. Můžeme ještě dodat, že podlaha kufru je opravdu dost nízko a práh pátých dveří je v její úrovni. Vyjímání sedadel sice je poměrně jednoduché, ale chce to trochu síly. Z kabiny totiž musíte vynést, resp. usadit zpět na své místo, celkem 43 kilo. Krajní sedačky mají po 16 kilech, prostřední pak 11 kilogramů. To je tedy spolu s odvěkým problémem "kam s nimi" cena za obrovský zavazadlový prostor, který by byl v případě sklopení sedaček do podlahy samozřejmě o něco menší.

Roomster je postaven na kombinaci podvozků Fabie (přední náprava) a Octavie Tour (zadní náprava). Jeho rozvor je ale větší než u Octavie II - 2617 mm. K dostání bude se třemi benzínovými a třemi naftovými motory. Základní motorizací je tříválec 1,2 12V HTP s výkonem 47 kW, nabídka pokračuje přes benzínové motory 1,4 16V (63 kW) a 1,6 16V (77 kW) k turbodieselům 1,4 TDI PD (51 nebo 59 kW) a 1,9 TDI PD (77 kW). Standardem je manuální pětistupňová převodovka, u benzínové šestnáctistovky může řadit i automatická šestistupňová převodovka Tiptronic. Podrobnější technické údaje najdete v tabulce pod článkem.

Výbavy budou v nabídce čtyři - Roomster, Style, Sport a Comfort. V základu jsou čtyři airbagy (za hlavové budete muset připlácet i v nejvyšší výbavě), uchycení dětských sedaček Isofix nebo ABS. Zamrzí absence dnes už základních prvků, jako je třeba centrální zamykání, výškově nastavitelné sedadlo řidiče nebo palubní počítač. Vyšší výbavy přitom přidávají hlavně uzavíratelné odkládací schránky, pokud budete chtít Roomstera alespoň s nějakou výbavou, budete muset připlácet. Ani v nejvyšší výbavě nenajdete přední mlhovky, loketní opěrku vpředu, střešní nosič, dálkové ovládání centrálního zamykání, klimatizaci a dokonce ani přípravu pro rádio nebo elektricky nastavitelná zrcátka, o ESP nebo vyhřívaných předních sedadlech raději nemluvě. I proto se asi podařilo cenu základního modelu stlačit na hranici 340 000 Kč. Záleží na cenách příplatkových prvků, které asi půjdou hodně na dračku, ale hodně očesaná výbava bude zřejmě největší slabinou Roomsteru v souboji s konkurencí.

Technický popis
Karoserie
Typ
Pětidveřové MPV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4205
Šířka (mm)
1684
Výška (mm)
1607
Rozvor (mm)
2617
Rozchod kol vpředu (mm)
1420
Rozchod kol vzadu (mm)
1484
Světlá výška (mm)
140
Provozní hmotnost (kg)
1230 - 1255
Maximální hmotnost (kg)
1745 - 1770
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
10,5
Objem zavazadlového prostoru (l)
450 - 1780
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
Cca 340 000
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdenda, 01.03.2006 15:16
Moje rec,tohhle auto je opravdu hodne zvlastni ale urcite jde o zvyk a casem se mozna zalibi,ale ta vybava je proste hruza,to je tipicka Skodovka,v zakl vybave dostanete volant,radicku a 3 pedaly a "sedacky" si musite dokoupit za priplatek.Proto tuhle automobilku neuznavam a nikdy nebudu!
davy, 01.03.2006 16:48
Tak si tady pročítám všechny příspěvky a neztačím se divit. Netvrdím, že toto auto bude vyhrávat soutěže krásy ale svoje místo na trhu určitě má. Každá automobilka přece nabízí několik modelů, to je přece uplně normální. Sám bych si toto auto nekoupil, ale věřím, že si své zákazníky určitě najde. Jen tak mimichodem jsem majitelem octavie a nemyslím si škodovky jsou jen volant, pedály a volant!!!! Snad tady nepopisujeme škodovky staré 30 let za 10tis. Snad si nemyslíte, že vám někdo prodá octavii 2.0TDi nebo TFSi s DSG nebo 4*4 nebo xonony za nějakých 450tis.
Riccardo, 02.03.2006 12:57
Já tomu nevěřím. Podle mně výbava bude rozumně odstupňovaná stejně jako u oktávky ...
anonym, 04.03.2006 14:39
450 tisíc bych nikdy nedal za auto, které je na každém rohu, má zastaralý uchrochtaný motor a co chvíli stojí v servisu.
anonym, 01.04.2006 22:24
Tebe bych chtěl vidět co máš doma v garáži, že tak hloupě kecáš. Já vlastním Octávii combi 2 + MINI coopera a škodovky mám rád a nedám na ně dopustit. Mino jiné ta výbava bude jako u octávie odstupňovaná a od ambiente bude klima
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů