Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Česku vlastní Rolls-Royce jen dvanáct lidí

Aktuality
TZS | 16.03.2006
Většina o něm slyšela, menšina jej viděla, jen vyvolení si do něj sedli. Přesto je ta značka symbolem pohodlí, bezpečnosti a především luxusu. Kdyby se v roce 1912 Titanik nepotkal s ledovcem, měl by tuto auru zřejmě on, takhle si doménu "koráb dopravy" pronajal Rolls-Royce. Právě před sto lety, 15. března 1906, vyjel na anglické silnice první vůz s touto značkou.


Charles Rolls a Henry Royce
Už v květnu 1904 se potkali dva muži, jejichž iniciály příjmení měly stvořit legendární propletené RR. Na jedné straně stál jednačtyřicetiletý Henry Royce, muž z chudých poměrů, který od rodinné mlynářské tradice utekl ke strojům a ve své londýnské dílně si hrál s přestavbou francouzské ojetiny Decauville 10 CV k obrazu svému.
Na straně druhé sedmadvacetiletý aristokrat Charles Rolls se zálibou v rychlosti, který si na svého koníčka vydělával dovozem zahraničních vozů. Luxusních.
V květnu 1904 si oba muži plácli. Royce postaví auto, Rolls ho prodá.

Od aut k letadlům

Silver Ghost
Už první model byl "majstrštyk". Silver Ghost, se dvěma červenými R na přední masce a šesti válci pod kapotou, se stal legendou. Podle mnohých staromilců šlo o nejlepší auto historie. Rollsy si okamžitě získaly reputaci, a pokud se britská šlechta rozhodla vyměnit své čtyř až osmispřeží, obvykle sáhla po automobilu s figurkou Flying Lady na masce (od roku 1911). To už byla písmena RR v logu černá.
Charles Rolls se zabil při svém novém koníčku - letecké akrobacii, přepracovaný Royce se stáhl do ústraní a konstrukční oddělení vedl korespondenčně.
Před novým šéfem firmy Claudem Goodhamem Johnsonem stály nové výzvy.
Především první světová válka. V rámci válečné výroby Rolls-Royce rozšířil výrobní portfolio o letecké motory, na jeho platformě vznikaly taktéž první obrněné vozy britské armády.
Letecké motory RR přesunuly první letadlo přes Atlantský oceán, obrněné vozy stejné značky zase vyvolávaly nadšení u Arabů, kdykoli je Lawrence z Arábie přijel burcovat k povstání proti Turkům. Letecké motory ostatně firma vyrábí dodnes.

Phantom I
Po válce se firma nicméně opět vrátila především k automobilům. Vedení vsadilo na auru poctivosti, spolehlivosti a kvality. Auta, ve kterých už deset let jezdila královská rodina, se prodávala sama. Alespoň těm, kteří na to měli. V roce 1929 představila firma první vůz z legendární řady Phantom, o dva roky později převzala konkurenční Bentley.
I druhá světová válka znamenala opět příklon k výrobě pro letecký průmysl, po válce firma v nastoleném trendu tentokrát pokračovala. Auta se však nedostala úplně do pozadí. RR například vyrobil 18 kusů Phantomu IV, k jehož koupi byl oprávněn pouze ten, kdo byl králem či prezidentem, nebo představil začátek "stříbrné" série (po Silver Dawn přišly Silver Cloud a Silver Shadow).
Letecké motory se však staly trvalou a minimálně padesátiprocentní součástí aktivit firmy. Právě letecké motory pak ale málem byly katem celé historie. Obrovské náklady na vývoj proudového motoru RB 211 dostaly firmu do potíží, které vyvrcholily převzetím kontroly ze strany státu a následným odprodejem divize automobilů do soukromých rukou. Přes společnost Vickers se RR dostaly až do skupiny Volkswagen. Právě tam, pod správou BMW, firma vyrábí svá luxusní auta pro aristokracii i v současnosti.

Skromný úspěch v Česku

Rolls-Royce - Flying Spur
Rolls-Royce si v Česku nikdo nepořídil již nejméně pět let. Podle statistiky byl poslední vůz zaregistrován v roce 2000, před tím byly zaregistrovány dva vozy v roce 1996. Celkem v tuzemsku podle Centrálního registru vozidel vlastní Rolls-Royce 12 lidí.
Další nejméně desítka vozů značky, která ve středu oslaví sté výročí, ve statistice nefiguruje a jezdí na veteránských značkách.
Podle odborníků dávají bohatí kupci v poslední době většinou přednost sportovnějším vozům, jako je Ferrari, či Maserati, nebo si pořídí méně okázalý Mercedes či Audi za méně peněz. Cena nového vozu Rolls-Royce totiž začíná na zhruba devíti miliónech korun.
Dostupnější bývají veteránské vozy. V současnosti je například možné koupit Rolls-Royce Silver Cloud II z roku 1961 za 750 000 korun, Silver Shadow Saloon z roku 1969 za 580 000 Kč nebo předválečné vozy za cenu přes milión korun.
Zřejmě nejznámějším českým majitelem Rolls-Royce je podnikatel Fidelis Schlée, který vlastní model Flying Spur za zhruba 17 miliónů. Majitelé vozů se sdružují například v Rolls-Royce Enthusiasts' Clubu. Jeho česká odnož má zhruba dvě desítky členů.

Rolls Royce Silver Spur 6.7i V8 na TipCars.com
 
  • rok výroby 1996
  • najeto 32 226 Km
  • osmiválec 6760 ccm
  • výkon 247 koní (182 kW)
  • černá metalíza
  • cena 3 199 000 Kč
  • ABS, ASR, aut. klimatizace, aut. převodovka...
 

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů