Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Který z Focusů je lepší?

Poradna
Petr Šikl | 16.03.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz:

Předem mého dopisu Vám chci poděkovat za fantastickou rubriku "poradna" na Vašem serveru. A jelikož si velmi vážím vašich odborných názorů obracím se na Vás s takovým spíše všeobecným dotazem, i když v mém případě by se dalo hovořit trochu konkrétněji.

Mám zájem o koupi vozu Ford Focus. Po vytipování několika vhodných kusů jsem zúžil výběr na dva vozy a tady začal můj problém. Obě auta byla jako nová koupena v ČR a jsou v perfektním stavu, mají servisní knížku, shodnou výbavu, motor ( 1.6i 16v ) i cenu. Jediný rozdíl je v roku výroby a najetých kilometrech a v tom spočívá moje otázka. Je lepší pořídit vůz který má najeto o 50.000 km více ale je o dva roky mladší nebo naopak?

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
Martin


Odpověď:

Vážený pane Martine,
Toto je zapeklitá otázka. Odpovím Vám stručně a jednoduše. Pokud doopravdy oba vozy mají prokazatelnou historii, navíc jsou v perfektním stavu a budete uvažovat o následném prodeji během několika let, zvolte vůz mladší. Ale pokud si vůz plánujete ponechat, pořiďte si vůz starší s méně najetými kilometry.
Jedním z důležitých prvků, kterým se při koupi ojetého vozidla lze řídit, je Vámi zmiňovaná servisní knížka. Jedná-li se o autorizovaného dealera, všechny záznamy o servisních úkonech bývají pečlivě evidovány, jak v servisní knížce, tak v databázi samotného servisu. Proto stojí za úvahu, tyto data případně porovnat a následně neopomenout pravidelné servisní intervaly a předepsané výměny. Na základě správně evidované servisní knížky lehce zjistíte, jakou investici lze očekávat v brzké době po koupi automobilu, což může být pro některé zákazníky důležitým aspektem.
Ke koupi bych přizval odborníka, který má „Fordy“ v malíčku a následně se rozhodl podle aktuálního technického stavu. Uváděný stav „perfektní“ nemusí vždy odpovídat stavu reálnému. A naopak. Často prodejci u automobilů v dobrém stavu uvádějí stav horší, aby předešli případným reklamacím.
Ford Focus 1.6 16V je dobrou volbou, v několika poradnách byl již doporučován, spolehlivost patří k mírně nadprůměrným. Náhradní díly na model Focus jsou díky druhovýrobě cenově dostupné.

Za sebe i redakci přeji dobrou koupi!

TIP: OJETINY: Ford Focus - Velké překvapení

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jirka, 16.03.2006 12:21
Známý koupil Focuse přivezeného z Německa, výbava Ghia, 5 roků starý, málo nalítáno, kombik, 1.6 16v stříbrný. Vypadal jako nový. Dal za něj 180 000 Kč. To auto nemá chybu, jen jedna věc mi vadila. Bezprostředně potom jsem přesedl do mé Vectry z 98 roku. Komfort na našich silnicích jsem subjektivně cítil větší ve Vectře. Ale jinak Focus je určitě super koupě z hlediska bezpečnosti, ceny spolehlivosti výbavy atd. Přeju dobrou koupi.
Hide, 17.03.2006 12:29
Starší ročníky měly sem tam problémy se rzí na dveřích. Byla tam nějaká technologická chyba. Při dodržení servisních intervalů (zápis v servisní knížce), se to dá řešit záruční opravou. Platí to i pro vozy dovezené z ciziny. Rozhodující je serviska.
Giorgio, 17.03.2006 17:02
Asi to záleží kus od kusu a taky přímo na kupci. Pokud je puntičkář (jako já), doporučil bych mu méně jetý automobil. Když jsem před 2 roky kupoval svoje punto '97, mělo najeto jen 24 tkm, koupeno v CZ, 1. majitel, serviska, nebourané. Bral jsem ho poté, co jsem byl docela spokojen se svým prvním autem (uno '87) a i s ohledem na to, že si v roce 2001 můj otec koupil punto '95. A právě pokud srovnám tato 2 auta (moje a jeho punto), tak rodíl 2 roky není moc, ovšem těch cca 80 tkm šlo sakra poznat, i když byl i otcův vůz koupený v CZ a se serviskou. Bylo potřeba udělat některé servisní kroky v rámci údržby po 100 tkm, ale také interiér už byl sem tam škrábnutý apod. Takže pokud kupujícímu nevadí nějaká ta koruna na provozní investici a větší opotřebení vozu jako takového, asi má opravdu lepší koupit auto novější. Já osobně bych volil vůz více vzhledově zachovalý, tedy pravděpodobně ten méně jetý, ale jak jsem řekl na začátku, je to kus od kusu.
Bob, 30.03.2006 23:08
Doporučil bych novější a pokud má po velkém servisu myslim rozvody atd tak to jsou ušetřené peníze a budik bych nechal smotat pro ten dobrý pocit při pohledu na tacho a ješte bych po třech letech učetřil love protože bych za něj dostal více!!!kdybych chtěl jiný šíp,samozrejmě, jinak motor je držák a ani v 300000tis km s nim nebude problém pokud měnim včas olej a atd.tak zni rada někoho kdo je v byznysu s auty kazdý den!

nadojan, 23.08.2010 18:53
Dobry den slisel jsem ze fordy maji horsi atikorozni ochranu ja bych chtel jen vedet jak natom je focus po facelitu 2002 s korozi diki
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů