Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Impreza WRX STi - test spotřeby

Testy
Jakub Rejlek | 05.04.2006
dalších 42 fotek
foto: Marek Felt
V tradičním testu spotřeby jsme prověřili novou generaci Subaru Impreza WRX STI. Je to trošku komické, sportovní auto a test spotřeby, už předem musí být přeci jasné jak v testu dopadne. Alespoň to bude zase o něco zajímavější.

Sám jsem byl překvapen, když jsem dostal pokyn k provedení testu spotřeby sportovního vozu. U nové generace vrcholné verze Imprezy, to však tak nelogické není. Estéíčko získalo pod kapotu nový motor s o půl litru větším objemem. Výsledkem je celkové zklidnění s větší využitelností točivého momentu v širším spektru otáček. Za něco málo přes milión dostáváte třista koní, pohon všech kol a srdcovou záležitost.

Dva různé režimy

Subaru Impreza WRX STI je typickým sportovním vozem, většinu času proto bude trávit na okruhu nebo na silničkách či lesních cestách s minimálním provozem. Většina majitelů stráví za volantem čas testováním schopností Imprezy s pedálem plynu přišlápnutým až k podlaze. I přesto jsme test spotřeby rozdělili na dvě části. Do první patřilo ježdění ve městě a courání se po běžných meziměstských komunikacích. Druhou část obstaralo ježdění po okruhu v Sosnové u České Lípy.

TIP: Již zítra zveřejníme VIDEO, ve kterém vám novou Imprezu představíme na závodním okruhu!

Testovací den jsem začínal ve Stodůlkách, přímo u importéra značky Subaru. Od něho jsem pokračoval skrz centrum Prahy, přes magistrálu směrem na Brno, až do průmyslové zóny Nupaky. Tam na Subaru čekala krátká pauza. Po kafi jsem vyrazil směrem na Mělník, tentokrát již po klasických silničkách se slabším provozem. Po rychlé otočce na Mělníku, jsem celodenní test spotřeby zakončil přejezdem podvečerní Prahy na Barandově. Celý den mě doprovázelo nevlídné počasí, které samo o sobě nižší spotřebě vůbec nepomáhalo. Teploty se plížily lehce pod nulou a život „znepříjemňoval“ neustále padající sníh. I tak jsem se díky jízdě lehkou nohou dostal na vcelku překvapivou spotřebu 12 l/100 km. Dalo se to čekat, protože objemnější motor odvedl skvělou práci - nabízí o dost větší využitelnost točivého momentu. Nemusíte ho tolik točit, dostatek výkonu umožňuje pouhé lechtání pedálu plynu při klidnějším přesouvání se z místa na místo. Většině majitelům Imprezy WRX STI se však nepovede dostat na tuto hodnotu. Dle informací od některých z nich mohu říct, že jezdí v průměru za 17 l.

Druhý den jsem se vydal z Prahy do Racing Areny v Sosnové. Tam si Impreza odbyla tříhodinové trápení na závodním rallyecrossovém okruhu. Ježdění na jeho asfaltové i šotolinové části. Ostré zacházení, rychlé průjezdy zatáčkami a také stálá jízda pod plným plynem. Všichni jsme vcelku jasně očekávali dramatický nárůst spotřeby, což také potvrzoval rychlý pohyb ručičky palivoměru. Po třech hodinách okruhového dovádění jsme se zastavili na hodnotě pětadvaceti litrů. Ne, nemusíte být překvapení, pro tento typ vozidla je to úplně normální hodnota. Věřím, že by se dalo jezdit i za třicet. Hodně záleží na povaze řidiče a jeho jezdeckém stylu. Pokud v sobě ovládnete emoce, může vám to s výslednou spotřebou hodně pomoci.

Nová generace Subaru Impreza WRX STI nás příjemně překvapila. Za celý test jsme s ní najezdili více než 500 km s průměrnou spotřebou kolem 15 l/100 km. S výkonem 300 koní a objemem 2,5 l je to velmi slušná hodnota. Impreze v tom dostatečně pomáhá nový motor převzatý z Ameriky a zásadním faktorem je zcela jiná křivka točivého momentu, která v kombinaci s krátce odstupňovanou převodovkou na šestku ve 130 km/h točí pouhých 3000 otáček. Ve městě dovoluje jít ještě níž. U předchozích generací bylo třeba neustále řadit. Dnes vám k projetí centra Prahy stačí pouze čtyřka nebo pětka. Držet se budete v rozmezí 1200 až 1500 otáček a dokonce budete dodržovat i rychlostní limity.

Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
PePe2001, 05.04.2006 23:24
...dělat test spotřeby u takového auta. Kdyby to byla obyč dvoulitrová Impreza, tak neřeknu, ale wrx sti? Koho to zajímá, kolik tenhle skoro nkový závoďák žere...
SL, 08.04.2006 18:16
Stačí trocha finanční inteligence, ovládání a peníze může být každý.

Zjednodušeně: Nekupuj nic na splátky, udržuj své náklady pod příjmy, zbytek investuj a luxus si kupuj až z toho, co ti investice vynesou. Nic víc v tom není, ale většina lidí se neumí ovládat a kupuje si luxus hned, jak vydělá peníze, nebo dokonce ještě dřív. Ideální je snažit se nebýt zaměstnanec, protože ti platí narozdíl od bohatých výrazně vyšší daně a pojištění (levice totiž podporuje obyčejné lidi:)) ).
anonym, 09.04.2006 09:35
pokud najedes za rok 30 000 km a budes mit auto 5 let, rozdil 10 a 12 litru na100km udela 100 000 kc, coz je desetina ceny vozu, a to je dle meho DOST na zamysleni, ne?
tom, 11.04.2006 12:28
Tohle auto se kupuje srdcem a na spoterbu se nehledi
tomoking, 23.01.2007 17:18
100 tis Kc za 5 let je zanedbatelna castka, pojisteni toho auta me rocne stoji 60 tis kc ......
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů