Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Getz 1.4i – stálice na českém trhu

Testy
Petr Šikl | 18.04.2006
dalších 44 fotek
foto: autor
V minulém roce prošel omlazovací kůrou jeden z nejprodávanějších vozů na našem trhu. Jak byl elixír mládí úspěšný, se dozvíte z našeho testu. Silnější motor, vylepšený interiér i kosmetické úpravy na kabátě mají udržet a zejména zvýšit počty prodaných kusů.

Karosérie

Getz lze mít v třídvéřové, nebo pětidvéřové verzi. Třídvéřový Getz je nabízen pouze s benzínovou jedenáctistovkou nebo čtrnáctistovkou a jen ve verzi Active. Pětidvéřový model můžete mít již se zmíněnými motory (Active, Dynamic), pro příznivce nafty je připravena vznětová patnáctistovka CRDi a pro sportovce benzínová šestnáctistovka (verze Sport).



Karoserie je plná elegantních tvarů a ničím nevybočuje ze standardu. Prostě neurazí ani nikterak nezaujme. Getz se tváří přátelsky a jeho design je zaměřen spíše na široké spektrum potencionálních zákazníků. Getze si kupují mladé rodiny s dětmi, ale i lidé v penzi. Proto nečekejte žádné módní výstřelky či avantgardní prvky. Vše je podřízeno plnému využití prostoru. Dle mého názoru by neuškodila trocha svěžího designu. Getz se tváří dle mého názoru až moc usedle, zejména v tmavých barvách. Na druhou stranu právě zvolená nenápadná tvář vozu spolu s příznivou cenou stojí za prodejními úspěchy tohoto modelu.

(+) prostorná karoserie

(+) ochranné boční lišty

(-) usedlý design

Interiér

Interiér na konci minulého roku prošel taktéž omlazením. Palubní deska je přehledná a řidič nalezne vše intuitivně na svém místě. Překvapením je výrazné zlepšení použitých materiálů v kabině vozidla. Cestování zpříjemňoval příplatkový dekor ve výplních dveří a na sedačkách. Výtku si však zaslouží právě sedadla, která neposkytují dostatečné boční vedení a především pohodlí. I přes tvrději laděný podvozek a ne zrovna měkká sedadla je komfort cestování přijatelný. Mohl by však být o mnoho vyšší.

Výrobce nešťastně zvolil špatný sklon pedálů a umístil je zbytečně blízko k sobě. Často tedy můžete stlačit brzdový a plynový pedál současně, což není zrovna příjemné.


Hyundai musíme dále pokárat za nepříliš povedený volant. Na kratší vzdálenosti je vše v pořádku, ale při delších cestách se projeví tvrdost plastového volantu, což má za následek snížení komfortu řízení.

Při noční jízdě jsme v interiéru postrádali standardní lampičky ve stropě nad předními sedačkami. Právě zde se negativně projevila snaha o co nejnižší výrobní náklady.

Abychom stále jen nekritizovali, Getz poskytuje nadmíru prostoru všemi směry a nabízí slušnou variabilitu zadních sedadel.

Zavazadlový prostor nabízí základní objem 254 litrů, po sklopení zadních sedadel se dostanete na hodnotu 977 litrů. Přístup do zavazadelníků je dobrý a navíc můžete využít i mnoha praktických schránek na bočních stěnách.

(+) dostatečný prostor na všech sedadlech

(+) kvalitní zpracování interiéru

(+) ergonomie (vše naleznete na svém místě)

(+) variabilita zadních sedadel

(-) příliš tvrdé sedačky a horší boční vedení

(-) sklon, umístění a rozmístění pedálů

(-) tvrdý plastový volant

(-) absence interiérového osvětlení ve stropě čelního skla

(-) chybějící kontrolka zapnutých světel

(-) absence airbagu spolujezdce

Motor

Novou čtrnáctistovku dostal Hyundai Getz v loňském roce a tím byla nahrazena zastaralá třináctistovka. Agregát poskytuje o 8 kW více výkonu a točivý moment 125Nm. Nárůst výkonu není znát, což je škoda. Papírově motor vypadá poměrně zdatně, ale realita je díky pomalému vytáčení motoru horší.

Klasickým klíčkem nastartujeme, po chvilce zvýšené otáčky na volnoběh klesají a o motoru přestáváte vědět. Při jízdách po městě i mimo něj o motoru nevíte. Jeho projev je příjemně utlumen, do vozu proniká pouze mírný hluk od kol a při vyšších rychlostech nepatrný aerodynamický hluk. Na tento segment vozidel patří jízda z Getzem až k nebývale klidným. Motor slyšíte až při razantním sešlápnutí plynu, kdy při čtyřech tisících otáčkách proniká do kabiny vozu více dunivého hluku, než je zdrávo. Na pátý rychlostní stupeň v rychlosti 170 km/h otáčkoměr ukazuje hodnotu rovných pět tisíc otáček, motor je však mnohem tišší než při již zmíněných čtyřech tisících.

Při jízdě po dálnici nemá čtrnáctistovku problém udržet konstantní stotřicítku i do kopce. Maximální dosažená rychlost na suchém a rovném povrchu byla „tachometrových“ 177 km/h. Motor točil 5200 otáček. Musím však poznamenat, že i při této rychlosti se Getz choval kultivovaně i téměř stabilně. Při předjíždění nákladních souprav či při náhlém bočním větru vyžaduje Getz mírné korekce volantem.

Getz dle výrobce dosáhne stovky za 11,2s, přičemž se nám této hodnoty nepodařilo dosáhnout. Na jedničku vystřelí, na dvojku zrychluje svižně, avšak příliš krátce a trojka je již líná, bez chuti do života. Motor Getzu nám připadal příliš utlumený, bez výrazné výkonnosti špičky. Téměř v celém pásmu otáček poskytuje vozu stejné zrychlení, což předurčuje tento vůz spíše ke klidnější jízdě. Na předjíždějící manévry je nutné mít trošku více času.

(+) výborný zátah na první a druhý rychlostní stupeň

(+) příznivá spotřeba

(+) skvěle odhlučnění motor do pásma středních otáček

(-) ztráta výkonu ve stoupání

(-) skok do vyšší sazby POV oproti předcházejícímu motoru

Jízdní vlastnosti

Getz se v městském provozu s benzínovou čtrnáctistovkou rozhodně neztratí. Na první i druhý rychlostní stupeň akceleruje plynule a svižně. Jízda je s ním příjemná. Na delších trasách si Getz nepočíná také špatně. Avšak chcete-li předjet pomalejší vozidlo v mírném stoupání, musíte podřadit a motor točit. Přesto se žádné zázraky nekonají a vždy je třeba počítat s delším předjíždějícím prostorem. Nejhorší situace se koná, pokud při náhlém zbrzdění opět chcete nabrat původní rychlost. Jedna-čtyřka táhne pozvolna v celém spektru otáček a díky tomu se nekonají žádné výbuchy zrychlení.

Hyundai je třeba pochválit za čitelný podvozek. Své kvality nejlépe předvede na nějaké rozlehlé ploše, kde si s ním doslova užijete. My jsme vytáhli Getze na zasněženou plochu u Strahovského stadionu a užili si s ním spoustu radosti. Na rozdíl od dříve testovaného Yarise si Getz především díky nižší stavbě nechá líbit neuvěřitelné věci. Chvilinka neotáčivosti se mění v přetáčivost, kterou lze snadno korigovat plynem. Obuté pneumatiky Sava Eskimo S3 nás na sněhu mile překvapily.


Manévrovací schopnosti Getzu patří k výborným, skvěle se s ním parkuje a ve městě je ideálním náčiním při proplétáním hustým městským provozem.

Přesto, že vůz poskytuje kvalitní podvozek, poskytuje i jistou dávku komfortu, který ruší pouze tvrdší sedadla.

Spotřebě jsme se podrobně věnovali v předešlém testu spotřeby, tak tedy jen stručně. Getz umí jezdit v městském provozu za necelých pět litrů, ale také za osm. Průměrná spotřeba lze bez problémů udržet na hranici šesti litrů, což není strašná hodnota.

(+) kvalitní podvozek

(+) dobré brzdy

(+) přesné řazení

(+) posilovač řízení

(+) dobrá ovladatelnost

(-) náchylnost na poryvy větru

(-) absence ABS

Verdikt

Hyundai Getz patří ke stálicím našeho trhu. Jeho čtrnáctistovková verze v pětidvéřovém provedení poskytuje dostatek prostoru a v českých podmínkách často slouží jako rodinný automobil. Bohužel, my Getze musíme označit jako městské, hravé, ale zároveň příliš utlumené vozítko. Několik drobností zmíněných v testu by chtělo odstranit a ihned Getze můžeme označit za špičku ve své třídě. Takto patří k samému vrcholu jen v žebříčkách prodejnosti.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3825
Šířka (mm)
1665
Výška (mm)
1490
Rozvor (mm)
2455
Rozchod kol vpředu (mm)
1450
Rozchod kol vzadu (mm)
1440
Provozní hmotnost (kg)
1100-1188
Maximální hmotnost (kg)
1510
Objem zavazadlového prostoru (l)
254-977
Motor
Typ
Řadový zážehový čtyřválec, 16 ventilů, DOHC
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1399
Max. výkon kW (k)/ot./min.
71(97)/5500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
125,5/3200
Spotřeba
Město
7,5
Mimo město
5,1
Kombinovaná
6,0
Palivová soustava
Palivo
Natural 91
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,2
Max. rychlost (km/h)
170
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
175/65R14
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
219 000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
290 240
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů