Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo 147 - Dobře vypadá, ještě lépe jezdí

Odborné recenze
Martin Vaculík | 03.04.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Nástupce modelové řady 145/146 se převtělil do kompaktního hatchbacku, po skloněné výklopné zádi a velkém zavazadelníku tak u něj není ani stopy. Co ubral na prostornosti, to dohnal lepší kvalitou a technikou, stejně jako podmanivým designem.

Vozy Alfa Romeo 147 nevynikají prostorností a užitnou hodnotou, ve srovnání s Golfem či Focusem by v tomto směru propadly. Podobně, jako Audi A3 či nové BMW řady 1 však nabízejí propracovaný design, skvělé jízdní vlastnosti a většinou bohatou výbavu rozšířitelnou řadou exkluzivních prvků. Alfa Romeo 147 je z pohledu jízdního komfortu v dané třídě naprosto dokonalým autem pro dvojici cestujících. Ti mají před sebou palubní desku z hodnotných materiálů a hoví si v pohodlných sedadlech. Spolujezdec si navíc díky speciálnímu vybrání pod palubní deskou může doslova natáhnout nohy, což je na dlouhých cestách neocenitelné. Když navíc hraje kvalitní hi-fi systém Bose a o tepelnou pohodu se stará automatická klimatizace, tak si opravdu není na co ztěžovat. Snad jen na aerodynamický hluk, který zejména při rychlostech přes 150 km/h citelně roste.

A vysokých rychlostí dosahuje Alfa 147 hodně snadno. Všechny nabízené motory jsou totiž suverénní. Spíše, než základní model 1,6 Twin Spark Eco (77 kW), vám doporučujeme jeho „normální“ verzi vybavenou tradičním proměnným časováním ventilů a výkonem 88 kW. Ta totiž je v praxi tichá, pružná a nečekaně úsporná, zcela běžně vám stačí osm litrů na 100 km, což u benzínové alfy nikdy nebývalo. Zátah však má takový, jako mnohem hladovější modely.

Ještě lepší samozřejmě je dvoulitrová verze s výkonem 110 kW. Píše než robotizovanou převodovku selespeed doporučujeme klasické manuální řazení, protože hi-tech ústrojí řadí relativně pomalu a hlavně občas dokáže značkové servisy pořádně potrápit svými vrtochy. Motory Twin Spark zkrátka pracují v rámci nejlepších tradic značky, jsou pružné, rychle reagují a mají krásný zvuk. Jejich výbušný charakter by se dal popsat slovy: Než stihnete pustit spojku, jste na konci ulice.

Bohužel však nejsou prosté problémů. Již jako nové mají celkem velké vůle, to aby se snadno vytáčely. Navíc zatíženy hodně zahřívají, až téměř pečou motorový olej. Výrobce doporučuje mazivo, které to snese, a to Selenia Racing 10W-60. Takových olejů není na trhu mnoho, můžete použít jakýkoliv z nich, ale levný nebude žádný. Většina majitelů po čase přejde na levnější oleje, a nebo podlehnou reklamě jejich výrobců propagující řiďoučké produkty 0W-30. Ty sice mohou některým motorům pomoci k úspornosti a dlouhé životnosti, ale ne těm sportovním a kór ne těm od Alfy Romeo. Následkem málo pevného olejového filmu a ztráty viskózních vlastností při jízdě na plný plyn je opotřebení klikového mechanismu, jenž často skončí tím, že se přetržená ojnice podívá ven skrz blok. Stejně to dopadne, pokud někdo olej nekontroluje a jeho hladina vlivem přirozeně celkem vysoké spotřeby příliš poklesne. Problém je tak masivní, že sama značka nabízí repasované motory Twin Spark s kvalitou nových zhruba za 80 tisíc Kč bez DPH.

Každých 120 tisíc najetých km je potřeba vyměnit rozvody. Týká se to nejen pohonu vačkových hřídelů, ale i řemene pohánějícího dvojici hřídelů vyvažovacích. K zajištění spolehlivosti je také dobré vyměnit řemen pohonu příslušenství a jeho napínací kladku. Za vše dohromady bude značkový servis chtít 22 tisíc Kč. Kdo chce šetřit a řekne si třeba, že na řemenu pohánějícím vyvažovací hřídele nezáleží, tak rychle dojezdí. Tento řemen totiž praskne a spadne do rozvodového jenž takříkajíc vezeme s sebou. Výsledkem je „potkaný“ motor.

Provoz Twin Sparků zkrátka není levný, třeba jen sada osmi zapalovacích svíček (na každý válec připadají dvě, od toho ten název) vyjde na deset tisíc Kč. Existuje sice levnější náhrada od firmy Denso, ale značkový servis vám jí nenabídne.

SPOLEHLIVOST 3 
TECHNICKÁ ÚROVEŇ 4 
CENY OJETIN  4 
PROVOZNÍ NÁKLADY  3 
SERVIS  2 

CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie tří či pětidveřový hatchback 
Motory 

zážehové řadové čtyřválce Twin Spark 1,6i 16V Eco (77 kW), 1,6i 16V (88 kW), 2,0i 16V (110 kW)
zážehové vidlicové šestiválce 3,2V6 24V GTA (184 kW)
vznětové řadové přeplňované čtyřválce 1,9 JTD (74 a 85 kW), 1,9 JTD 16V (103 nebo 110 kW)

 
Pohon Přední kola 
Rozměry 4170x1729x1439 mm 
Rozvor 2546 mm 
Zavazadlový prostor 280 l 
Palivová nádrž 60 nebo 63 l (verze GTA) 
Oficiální prodej v ČR ano 

Tip: Majitel Alfy Romeo 147: upřednostnil jsem ji před Golfem

PLUSY

+ půvabný design
+ vynikající přední sedačky
+ prostornost vpředu, spolujezdec si může natáhnout nohy
+ velmi dobré jízdní vlastnosti
+ strmé a přesné řízení
+ hodnotné materiály uvnitř
+ výkonné a pružné zážehové motory
+ silné a tiché vznětové motory
+ většinou bohatá výbava
+ komfortní cestování v kompaktním voze

MINUSY

- brzdy se sklonem k vadnutí při opakovaném použití
- malý zavazadlový prostor
- vibrace vznětových motorů při běhu naprázdno citelné ve volantu
- omezený rejd předních kol
- hlučnost přední nápravy
- rázy při přejezdu příčných nerovností

JAK ŠEL ČAS

2000: Představení modelu, nejdříve s 3D karosérií. Motory 1,6i TS Eco, 1,6i TS.

2001: 5D verze. Nově motory 1,9 JTD (85 kW) a 2,0i TS – ten na přání i s převodovkou selespeed.

2002: Ostrá verze 3,2 GTA a moderní diesel 1,9 JTD 16V – obě se šestistupňovou převodovkou.

2003: Nová ekonomická verze výbavy (v základu bez klimatizace), slabší verze (74 kW) motoru 1,9 JTD.

2004: Face-lift modelu. Komfortnější odpružení a výkon motoru 1,9 JTD 16V zvýšen na 110 kW.

ČASTÉ ZÁVADY

· vysoká spotřeba oleje (motor TS)
· opotřebená ložiska klikového hřídele s následkem zadření motoru (TS)
· přetržený rozvodový řemen (TS)
· přetržený řemen pohonu vyvažovacích hřídelí, spadne do rozvodového, ten se přetrhne, následně vážné poškození motoru (TS)
· nepravidelný chod následkem nevyměněných zapalovacích svíček (jsou totiž drahé)
· vadný senzor hmotnosti nasávaného vzduchu (diesel JTD)
· závady vstřikovačů common railu (JTD)
· zatuhlá regulace turbodmychadla (JTD)
· vůle v závěsech předních kol
· závady elektroniky

DOPORUČENÝ MODEL

1,9 JTD 16V (103 nebo 110 kW)

Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, přímé vstřikování paliva systémem common rail.
Důvody:
Moderní diesel vždy znamená riziko drahých závad, ale v případě Alfy Romeo nejsou zážehové motory větší jistotou. A tak nelze než jeden z nejlepších současných dieselů doporučit.

NEBRAT

1,6i TS Eco (77 kW)

Zážehový řadový čtyřválec, systém zapalování Twin Spark se dvěmi svíčkami na válec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva.
Důvody: Základní verze motoru Twin Spark nemá proměnné časování ventilů. Snížilo to výkon, pružnost i rychlost odezvy, ale spotřeba oproti verzi s výkonem 88 kW spíše narostla. Hledejte proto právě jí.


Tip: Doporučíme mladé slečně Alfu Romeo 147?

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 31x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavel, 23.04.2006 08:54
ty rozvody u TS je opravdu problem, pokud vim tak Alfa neoficialne dodatecne zkratila intervaly vymeny snad na 60tis bohuzel hodne lidi se to uz nijak nedozvedelo.. statistiky totiz ukazuji ze praskaji kolem 80tis. volastne neprasknou ale spise urvane zuby zevnitr remenu takze i zdanive uspokojiva vizualni kontrola zvnejsku je zradna. dalsim castym problemem je efekt "dieseloveho zvuku" u TS. Je zpusoben vadnym variatorem casovani vacek - nektrery ze subdodavatelu tohohle ustroji v nich pouzival pruziny ktere se rychle unavuji. Problem se zacina projevovat nekolikasekundovym "dieselovym" zvukem po nastartovani, pricemz se tento interval casem prodluzuje az nakonec zustava. Dokud je jen nekolikasekundovy tak je spise jen kosmeticky a muze byt krom predzesti vadneho variatoru zpusoben i nevhodnym prilis ridkym olejem. Dlouhodobejsi projev chyby v casovani uz ubira na schopnostech motoru. Oba problemy se pry daly reklamovat v ramci zaruky a v nekterych statech pry i po (ze by jako skryta vada...?). na internetu jsem vsak nasel i navod jak to provest svepomoci.. jestli si jeste dobre vzpominam tak novy variator je zalezitost cca 3tis a doporucuji ho vymenit rovnou s rozvody.
Honza, 02.05.2006 19:46
Nevím kde jste přišli na cenu rozvodů 22tis. Kč. Na 1,6 ,která nemá vyvažovací hřídele,přijdou rozvody na 8tis.Kč i s prací na 2,0 s vyvažovákama asi na 11 tis.Kč. To jsou ceny v autorizovaném servisu. Selenia RACING stojí 350 Kč/l ,což si myslím,že neni špatná cena,třeba proti CASTROL Racing nebo TWS.
Honza, 02.05.2006 19:49
Rozvody jsou předepsány po 120.000 km nebo po pěti letech. V státech kde se v zimě solí a při provozu v prašném prostředí nebo extrémních podmínkách je výměna předepsána na polovinu nebo 3.roky. Čtěte návody k obsluze !!!
limach, 03.05.2006 09:23
Honzo to je jen tragická teorie. Sami technici Alfy ti doporučí max. 80 tis. km, před rokem jsem viděl opravovanou 147 s cca 85 tis. km a já měnil při necelých 40 tis. řemen a třech letech , protože byl už notně sešlý a to se k té své holce italské chovám zatraceně c úctou. Já bych teda 120 tis. km neriskl ani náhodou.
anonym, 09.05.2006 10:50
No já myslím že jsem to vysvětlil jasně. Jsme stát kde se v zimě solí? Já myslím že jo. Takže 60.tis km,nebo 3.roky.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů