Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Elantra CRDi

Poradna
Martin Vaculík | 10.04.2006
foto: TipCars.com
Dotaz

Vážený pane Vaculíku,
nemohu nepřiznat, že Vaše recenze ojetin nepostrádají půvab a přes určitou prostořekost sedí jak p...l na hrnci. Škoda, že Vaši kolegové při "testování" nových aut neměří stejně kritickým metrem. Ale chápu, že si prodejce, dovozce a výrobce nechtějí rozhněvat.
Pokud mi neuniklo, nevěnoval jste se korejským vozům, jichž na českých silnicích v poslední době kvapem přibývá. Uvažuji o koupi Hyundaie Elantry CRDi velmi mladého věku. Jaká jsou úskalí tohoto vozu? Za odpověď vřelé díky!

Zdraví Pavel Kačer

Odpověď

Hyundai Elantra může být dobrý tip na auto pro rodinu zejména proto, že napjatému rodinnému rozpočtu většinou nepřipravuje drahá překvapení. Technicky jde o průměrný vůz, který však v ničem na evropskou či japonskou konkurenci neztrácí tolik, abych vás od ní museli vyloženě zrazovat.

Elantra nahradila v září roku 2000 předchozí model Lantra. Ten měl ještě původ v Mitsubishi Lancer, zážehové motory byly upravené japonské, diesely převzaté od Peugeotu. Elantra je již produkt vlastního korejského vývoje, což platí o autě samotném, jeho zážehových motorech řady Beta, nikoliv však o dvoulitrovém turbodieselu se vstřikováním common-rail, který Hyundai nakupuje od firmy Detroit Diesel.

Ne zcela jednoduché je zařadit Elantru do nějaké automobilové třídy. Jistě nemůže rozměrově ani jízdě konkurovat Fordu Mondeo, avšak citelně přečnívá starší astry či escorty, čili kompaktní vozy. Asi nejpřesnější je proto její přirovnání k octavii, oproti které má menší zavazadelník (415 l), ale více místa na zadních sedačkách. Velkým nedostatkem je absence varianty kombi, zejména v kontrastu s jejím úspěchem v předchozí modelové řadě. Oproti té nedosáhly potřebného pokroku také jízdní vlastnosti. Auto se v zatáčkách relativně dost naklání, přitom přejezd každé nerovnosti posádka pocítí. Již při pohledu na velký volant je jasné, že nebude navazovat na nikterak strmé ani přesné řízení. Na druhou stranu Elantra není záludná a neslibuje něco, co nedokáže.

Dieselový motor 2,0 CRDi 16V se tváří moderně, jeho parametry 83 kW a 235 N.m jsou na vůz této velikosti zcela vyhovující. Horší už je to se spotřebou paliva, která jen nerada klesá pod sedm litrů. Nepotěší také vibrace při akceleraci z nízkých otáček, jimž coby ozvučnice slouží palubní deska.

Hlavně však všechny motory jsou příkladně spolehlivé, což je překvapivé zejména u dieselu. Ten však skutečně netrpí závadami turbodmychadel, nezná vadné „váhy vzduchu“, dvouhmotové setrvačníky či jiné problémy neodmyslitelně spjaté se současnými diesely. Dokonce i vstřikovače common-railu Bosch se zde zatím projevují v celkem dobrém světle, takže kontrola při koupi nechť se omezí na stav vysokotlakého čerpadla, ze kterého občas uniká nafta (značkový servis by to řešil velmi drahou výměnou, proto vyhledejte specializovaný Bosch Diesel Servis, který si s tím poradí za 5000 Kč).

Elantra je jednoduchá a záhadnými závadami autoservisy obvykle netrápí, až na jednu výjimku. Do konektoru kabelového svazku dveří totiž zatéká a drobné zkraty či nadměrné odpory dokáží nadělat pěknou paseku. Elantra je totiž vybavena automatikou, která vypíná rozsvícená světla při opuštění vozu, na což mnoho řidičů spoléhá a světla spínačem uvnitř vůbec nevypínají. Pokud je konektor poškozen, mohou zůstat zapnutá s logickým následkem vybití akumulátoru. Ten také mohou vybíjet zde vznikající „mrtvé proudy“, které byste měli změřit pokaždé, než se rozhodnete vyměnit akumulátor, jehož kapacita se vám již nezdá dostatečná. Příčina bývá opět ve svazku vedoucím ze dveří do „A“ sloupku karosérie, pokud k tomu ještě třeba zlobí centrální zamykání či elektrické stahování oken, máte jasno úplně. V tomto případě lepší, než aby se s tím celý den páječkou mořil soused autoelektrikář, je vyhledat značkový servis, kde mají přesně pro tyto případy připravenu opravnou sadu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Riccardo, 11.04.2006 11:20
Pane Vaculíku, nemohl by jste udělat pro ostatní školení, jak se píšou recenze ? Když čtu ty ostatní, tak se pokaždé těším, až zase něco napíšete vy. Chápu, že všechno sám psát nemůžete, ale bylo by to ideální.
Tomáš Pavlíček, 12.04.2006 01:23
Plně souhlasím s Donaldem, - jen ty problémy se žhavením neznám s Elantrami CRDi jsem najezdil cca 150 tkm Počítač VW je optimista u Elantry (jezdil jsem 2 auta ukazuje o cca 0,4 l více než skutečne spotřebuje, beru vždy nádrž po hrdlo ) Ve srovnání s Octavií 1 má opravdu výrazně lépe sedí a táhne odspodu. Tom
tonys, 12.04.2006 18:43
Taky jsem novym uzivatelem tohoto auticka, ale 2,0 benzin 103kW. Zatim globalne spokojenost, az na ty plasty vevnitr, dost vrzou. Ne samotne od sebe, ale kdyz na ne zatlacite, napr. oprena noha v zatacce o stredovy panel o dvere a pod. Motor je tichy a da se s nim jet pohodove nebo se nad cca 3500otacek zmeni v pekneho dravce. spotreba 8,5l/100km 70% dalnice, 30% mesto. podvozek super, rozhodne lepsi nez O1, sice se zpocatku tvari, ze uz toho vic nezvladne(prvni prudky naklon) ale za touto hranici se kupodivu usadí a nic se nedeje, dokonce ani nepiskaji pneu, proste to sedi. Brzdy jsou na muj vkus trosku mekke. PC je hloupy a blbe se ovlada, navic lze o prumerne spotrebe. Vsechny packy jsou nejak daleko. Blbe je, ze volant jde nastavit jenom v jedne ose. Super funguje el. klimatizace s aktivnim hlidanim kvality ovzdusi (avii to zaciti driv nez ji clovek vidi) ) Ozvuceni na standard je rozhodne oproti napr. O1 spickove, To automaticke vysouvani anteny, kdyz 90% posloucham CD me vazne s.re) ale za tu cenu super auto, doufam, ze hyundai nezmeni svoji cenovou politiku, pokud ne, tak pristi moje auto bude Sonata 2,7 V6)) Nebo nova Elantra ?, kdo ví...)

donald, 13.04.2006 09:05
Jízdní vlastnosti ely se ještě výrazně zlepší, pokud vyměníte tovární Kumho Powermax za jakoukoli jinou gumu (stačí Barum Bravuris). Kumho na vlhku čertovsky kloužou a při každém brzdění ABS je neustále v permanenci.
tonys, 13.04.2006 17:24
No mám tam Michelin energy nebo tak nejak.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů