Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo XC90 - facelift a nový motor

Nové modely
Vojtěch Vrzal | 11.04.2006
dalších 15 fotek
foto: Volvo
Volvo XC90 je na trhu už přes tři roky, takže dozrál čas na klasickou "čtyřletou" omlazovací kůru. Vedle změn kosmetického rázu a několika nových prvků výbavy přináší facelift i nový benzínový šestiválec.

Začněme hned tou nejpodstatnější novinkou, kterou je nový benzínový řadový šestiválec s objemem 3,2 litru. Ten se představil teprve nedávno v nové generaci modelu S80. Z větší části hliníkový motor se v omlazené XC devadesátce usídlil napříč (jak je u Volva ostatně zvykem, příčně je uložený dokonce i vidlicový osmiválec). Maximální výkon nového šestiválce je 175 kW (238 k) a točivý moment dosahuje hodnoty 320 Nm. K dobré využitelnosti v širokém spektru slouží proměnné časování sacích ventilů, systém přepínání profilu vaček, které mohou zvedat sací ventil do dvou různých úrovní a variabilní sání. S tímto motorem, stejně jako s větším osmiválcem 4,4 litru může být na přání spojena šestistupňová automatická převodovka Geartronic.

Vnějšího vzhledu se omlazení dotklo jen lehce. Změnila se přední maska, která se teď bude chlubit větším množstvím chromu, nově uspořádaná jsou zadní světla. Všechny verze také mají boční ochranné lišty a kliky v barvě vozu. Když už jsme u barev - jejich výběr rozšíří stříbrná metalíza Electric Silver a modrá Shadow Blue. Celkový vzhled mohou ještě dokrášlit nová osmnáctipalcová litá kola.

TIP: DLOUHODOBÝ TEST: Volvo XC90 D5 AWD

V interiéru, konkrétně na středovém panelu, se objevil nový displej a rozšířila se nabídka barevných kombinací a čalounění. Zásahu se nevyhnul ani navigační systém RTI, který teď disponuje pevným diskem a měl by být tedy rychlejší. Z nových položek příplatkové výbavy stojí za zmínku bi-xenonové světlomety, které se mohou natáčet o 15 stupňů na každou stranu - ale jen za tmy, kvůli úspoře energie se natáčení ve dne vypíná. K získání lepšího přehledu o dění kolem mohutného SUV zase může sloužit systém BLIS, který pomocí kamer a kontrolek ve vnějších zrcátkách upozorňuje na vozidlo v mrtvém úhlu nebo nový parkovací asistent s kamerou, který řidiči pomocí čar na displeji dokonce i taktně naznačí, kterým směrem by měl couvat. Výroba omlazeného Volva XC90 začne ještě na jaře, na zmiňovaný parkovací asistent si ale zájemci musejí počkat nejspíš až do podzimu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů