Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Yaris, Peugeot 206, Renault Megane nebo Ford Focus?

Poradna
Petr Šikl | 19.04.2006
dalších 16 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
předem ještě než začnu, bych Vám chtěl poděkovat za ty recenze a zkušenosti s ojetými vozy. Něco takového jsem přesně hledal při rozhodování jaké auto koupit a moc mě Vaše zkušenosti pomohli při výběru budoucího vozítka..
Je mi jasné, že tenhle typ dotazů ...."co koupit, jaké auto koupit atd....." dostáváte hodně často, ale i tak to zkusím, přece jen se určitě dostanete k informacím o autech, které já nemám jako normální člověk šanci zjistit.
Takže: Jako každý se chystám koupit auto. Mám limit 140tis korun, což je prý taková ta ošemetná hranice, za kterou se dá koupit prý jedině vrak.
Doteď jsem měl Toyotu Starlet r.v.92 1.3xli, což je super auto, do 100kmh živoučký, málo žere, spolehlivý, všude se vleze, jednoduchý, pro mě a pro moje potřeby úplně dostačující. Ale stárne a tak jsem začal dívat po něčemnovějším. Kritéria byla takováhle:

- aspoň pokud možno rok výroby 2000.
- cena do 140 tis.
- menší auto jako ta Starlet
- čtyři dveře
- obsah (kvůli pojištění) co nejnižší, max. 1,6 ccm.
- raději benzínovou verzi
- auto s dobrou reputací, co vydrží, moc se nekazí, s dobrými jízdními vlastnostmi.
- únosná spotřeba, provoz

Není toho málo,co? Při pročítání různých recenzí a nabídek na internetu (i těch Vašich), jsem si sestavil takovýhle seznam možných adeptů:

1. Toyota Yaris: Plusy: vychází dobře ve spolehlivosti, ve předu je dost místa,vzadu prý to taky docela ujde (dlouhé trasy tak max. 1krát až 2krát do roka, jinak spíš skákání kolem baráku), slušné jízdní vlastnosti, výbava. Uvažoval jsem o tomvychvalovaném motoru 1,0 VVTi, malá spotřeba, pojistka. Prý na ten obsahdocela jede, ideální pro ženskou na což taky musím brát ohled, a nakonecToyotu znám. A při zkoumání cen bych se do toho limitu vešel. Mínusy: prýhlučnější motor.....
2. Peugeot 206: tady jsem už čerpal z vašich recenzí a zkušeností (ale i tak jsem ho měl na seznamu), bral bych Vámi doporučenou motorovou variantu (plně vyhovuje mým představám), navíc jako plus beru asi větší prostor vzadu. Cenově tak tak.
3. Renault Megane: stejné jako u toho Peugeotu, po přečtení všeho co jsemtady našel to nevypadá na špatnou volbu. Navíc podle cen tady v bazaru tonevypadá špatně, větší než Yaris a Peugeot, dobrá výbava.......Líbil se miuž dávno, proč ne, nevím jako to je se spotřebou a spolehlivostí.
4. To už celkem jsem se nechal unést místními chvalozpěvy na Ford Focus1,6. Původně jsem o tomhle ani nepřemýšlel, měl jsem jen ty tři adepty,ale tomuhle se nedalo odolat. Celkem mě to dostalo. Poměrně velkej, pěknej,podle všeho vydrží, tichoučkej motor, dobrá výbava, jízdní vlastnosti, levnýdíly (teoreticky)... Bohužel cenově to je krapet horší, musel bych přidat pokud bych chtěl trochu kvalitnější stav, i když jsem tady našel lákavý nabídky...

Takže asi takhle vypadají moje představy. Zajímalo by mě, jak by jste si vybírali Vy. Nebo v jakém pořadí. Popřípadě jestli máte ještě nějaký další tip, budu Vám vděčný.
Předem velice děkuji za přečtení a za odpověď.

S pozdravem
Ondřej Šprnda

Odpověď

Toyota Yaris patří doopravdy ke spolehlivým vozům. Pokud Yaris má pravidelný servis nemusíte se obávat nějakých závažných závad. Na českých silnicích plných děr a nerovností je trochu náchylnější zavěšení předních kol. V interiéru si majitelé stěžují na vrzání plastů, které se projevuje na nerovném terénu. Také je lze lehce poškrábat. Motor přes svůj malý objem je pro vůz plně dostačující a dokáže mile překvapit. V rychlostech do 110 Km/h je poměrně tichý, nad tuto rychlost začíná do kabiny pronikat celkem dost hluku. Agregát točí na pátý rychlostní stupeň při stovce 3100 ot./min. a při stotřicítce 4000ot./min. Dlouhodobá spotřeba se bude pohybovat mezi 5,7-6,5l/100 kilometrů dle stylu jízdy.

Silnější motor 1.3 s výkonem 63kW činí z Yarise naprosto hbité vozítko a 1.4 D-4D s 55kW patří k rychlíkům. Verze Sport s patnáctistovkou je skoro sportovní náčiní, ale přesto bych volil jednolitrový motor, jelikož nabídka Yarisů s tímto agregátem je pestrá a určitě si vyberete.

Koupě Yarise nepatří k rizikovým, přesto bych na každý nákup ojetiny přivzal odborníka, který zhodnotí technický stav daného vozu. Díky náhradním dílům z druhovýroby se nemusíte obávat cenové náročnosti základních oprav.

Renault Megané je z uvažovaných vozů největší a zároveň nejprostornější (vyjma F. Focus). Je prostorný, pohodlný a podvozek dává řidiči jistotu. Mezi plusy bych zařadil i jeho líbivý design a pestrou nabídku na trhu ojetin. Z pohonných jednotek bych volil šestnáctistovku, na kterou můžete narazit ve dvou výkonnostních variantách (55 a 66 kW). U motorů je třeba dát pozor na nepravidelný chod, za což většinou může cívka zapalování. Posléze může dojít až ke zničení katalyzátoru. Také bych před koupí nechal změřit emise.

Megana trápí několik poruch. Od padajících řemenů pohonu pomocných agregátů a po drobnosti jako je voda vyskytující se v koncových svítilnách. Odolnost celé výfukové soustavy nepatří zrovna k nejlepším. Výměna Vás vyjde na 18 tisíc korun. Dále se můžete setkat s poruchami dveřních zámků, netěsností tlumičů nebo vrzající přístrojovou deskou. U více jetých modelů se budete setkávat s různými pazvuky, nebo nefunkčních centrálním zamykáním.

TIP: RECENZE OJETIN: RENAULT Mégane - Kompakt pro každého

Peugeot 206 zaujme především vzhledem. Na trhu ojetin je silně zastoupen a je tedy z čeho vybírat. Vyrábí se od roku 1998. Pochvalu zaslouží vyvážené jízdní vlastnosti a komfort hodný vozu o třídu výše. Interiér je celkem prostorný. Při přesednutí z jiného modelu Vás zarazí přemíra plastů v interiéru. Řidičovi můžou vadit ne zrovna ideální pedály na které je třeba si chvilku zvykat. Dále je nutné počítat s horším výhledem přes přední sloupky.

Z pohonných jednotek doporučuji čtrnáctistovku s výkonem 55kW (75k) vrcholícím při 5500 ot./min. Dvěstěšestka vážící 1025 kg zrychlí na stovku za 13,2s a vyvine maximální rychlost 170Km/h. Při koupi je nutné zkontrolovat stav přední nápravy, homokinetické klouby, poloosy a případné úniky oleje. Mohou se však vyskytnout i závady převodovek.

TIP: RECENZE OJETIN: PEUGEOT 206 - Hezké vozy to mají lehčí

Ford Focus jsem již v poradnách několikrát doporučoval a udělám to i dnes. Focus patří k vozům s dobrou kvalitou a cenou. Nezávislé zavěšení všech kol dovoluje sportovní jízdu narozdíl od konkurence (např. zmíněný P307), který se drží vlečných ramen.

Focuse bych volil s motorem 1.6 16V 74 kW, se kterým lze jezdit jak úsporně, tak dravě. U Focuse oceníte především přesné řízení a řazení.

Uznávám, že někomu se nemusí líbit ostré hrany a extravagantní palubní deska. V provedení kombi je karoserie více usedlá a zaměřena spíše prakticky. Zavazadlový prostor pojme 520 litrů a po sklopení zadních sedadel docílíte ložnou plochu o délce 1600mm a objemu 1520 litrů.

TIP: RECENZE OJETIN: Ford Focus - Velké překvapení

Z výše zmiňovaných vozů jen těžko sežene model Megane a Focus s datem výroby 2000. Koupi dále limituje finanční strop 140.000 Kč. Za tuto cenu seženete zmiňované vozy s tímto rokem výroby v horším technickém stavu. Osobně bych velkou váhu nevkládal do roku výroby, ale zaměřil se na technický stav konkrétního vozu. Po této úvaze lze vybrat všechny zmiňované vozy např. z let 1998-1999 v dobrém technickém stavu za zvolenou částku. Pokud čekáte rodinu, nebo toužíte pro prostornějším voze, zvolil bych Focuse s benzínovou šestnáctistovkou. Pokud Vám postačí velikost Yarise, zvolte právě jeho s jednolitrovým motorem. U Peugeotu sahá objem motoru do vyšší kategorie.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 20.04.2006 21:27
No proc. Protoze tito lide maji asi iq sumici travy. Nedivil bych se kdyby vetsina techto lidi mela s renaulty minimalni nebo zadne zkusenosti.
Mára, 20.04.2006 23:50
Musím se, ač majitel zánovní Oktávky v TD-Ičku, zastat Eddieho. Tři dny jsem se vozil ve starém SAFRENE a musel jsem smeknout před jeho vnitřní výbavou, solidními jízdními vlastnostmi a komfortem. Má o 15 let novější Oktávka v plné palbě (a tedy zatraceně dražší) ve zmiňovaných parametrech sotva držela krok. Nevím nic o spolehlivosti tohoto konkrétního modelu, ale přesto mě docela nadchnul.
Mike, 21.04.2006 09:11
Nevim proč považujete Renault za šmejd. Pokud budeme vycháze z TUV statistiky, tak mezi 4-5 let starými auty už 12,7% Renaultů Lagun muselo jet do servisu - je to sice dost, ale teď pár čísel o BMW... Ve stejné tabulce má BMW 3 - 14,8%, BMW 7 - 12,9%, BMW Z3 - 12%, BMW 5 - 11,3% - a to jsem ještě neslyšel nikoho, kdo by řekl, že BMW vyrábí šmejdy.
Hook, 25.04.2006 22:28
Megane má docela ucházející design a na svou dobu velmi dobré výsledky crashtestů. Zbytek nic moc. Jízdní vlastnosti příliš měkké, ne moc dobře čitelné, připadá mi, že auto stále plave. Sedačky to samé, měkké a kulatí záda, jako v xsaře. Pozice za volantem mi snad vadí úplně nejvíce, sám volant je šikmo jako v autobuse, u starších verzí gumová obruč volantu olézá, nedá se na to ani podívat natož s tím řídit, prostě ostuda firmy. Palubovka nepříjemně povrzávala. Měl jsem taky možnost řídit Megane Coupe 1,6 - to auto má se skutečným sportovním vozem společné tak akorát zadní světla. Jízdní vlastnosti mě prostě zklamaly. Neřídil jsem ale nikdy verzi 2,0 IDE, mimochodem s přímým vstřikováním benzínu, asi bude mít tuhší podvozek a pověst vylepší. Jinak prostorová nabídka uvnitř je zhruba stejná jako ve Focusu. Ten, kromě pasivní bezpečnosti na stejné úrovni jako Megane, myslím, že v ostatních hlediscích výrazně vyčnívá. Ergonomií interiéru, jistými jízdními vlastnostmi (víceprvková zadní náprava), nabídkou spolehlivých a výkonných motorů, a vůbec asi celkově spolehlivějším provozem. A na New Edge design, který Focus zavedl už v r. 97, a který dosud frčí, se dá myslím také dívat . Až teď je teprve vidět, jak je tento design nadčasový, když v r. 97 vypadal jak z planety opic a teď jej potkáte na každém novém autě. Pro mě by byla volba jasná.
Mike, 26.04.2006 10:52
Příliš měkké jízní ne moc dobře čitelné vlastnosti a auto tále plave - ani s jednou věcí nemůžu v žádném případě souhlasit - ale to je věc názoru (osobních pocitů z jízdy). Sedačky jsou (v porovnání s ostatními auty) tvrdé tak akorát (měkké určitě ne) a "kulatá záda" se dají vyřešit nastavením prohnutí opěradla, které je (minimálně od r. 99) součástí výbavy. Sklon volantu jak v autobuse se dá vyřešit nastavením volantu do jiné pozice, opět (minimálně od r. 99) součástí výbavy a výškové nastavení sedačky řidiče jakbysmet, čímž odpadá jakákoliv výmluva na špatnou polohu za volantem. U aut (od r. 99) je volant celý nový (tříramenný) a jeho obruč neolézá. S povrzávající palubovkou také nemůžu souhlasit, ale to se může lišit kus od kusu, ta moje (2000) nepovrzává. Jinak ke "sportovnosti" Méganu Coupé musím říct že je to výborný kompromis pro lidi, kteří většinu kilometrů najezdí po městě, ale o víkendech si chtějí s autem taky trochu užít (přesně můj případ). Jinak je samozřejmě jasné, že třeba s Fiatem Coupé 20V Turbo se vůbec nedá srovnávat, ale s ním se taky nedá jezdit po městě (nebo teda dá, ale se čtyřnásobnou spotřebou než má Megane Coupé). Ještě opakuji, že 1.6 se do Méganu (nejen Coupé) dávali tři a mezi "1.6 8V 55kW" a "1.6 16V 79 kW" je opravdu velký rozdíl (32 koní). U 1.6 a 2.0 je tuhost podvozku stejná - podle mého názoru (na danou kategorii auta) dobrá. A nakonec k té bezpečnosti... Renault Mégane má podle tabulek bezpečnosti NCAP rovných 30 bodů a Ford Focus pouhých 25, takže o bezpečnosti na stejné úrovni nemůže být řeč. Tím ale nechci říct, že Ford Focus je špatné auto. Co se týče designu karosérie i interiéru, tak se mi taky moc líbí. Ostatní vlastnosti nemůžu objektivně zhodnotit, protože protože jsem ho nikdy neřídil, ani se o něj příliš nezajímal, ale myslím, že by to byla taky dobrá volba, ale já bych stejně bral radši Mégana.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů