Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda MPV - I velkoprostorový vůz může být spolehlivý

Odborné recenze
Martin Vaculík | 02.05.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Mazda MPV je jedním z nejméně známých velkoprostorových automobilů. Vysoká užitná hodnota jistě není toho příčinou, to spíš nevýrazné tvary se vám nikterak nezapíšou do paměti a ani jízda s ní není silným zážitkem. Slova o japonské spolehlivosti však platí i pro ni.

Spolehlivost a odolnost proti opotřebení totiž obecně není zrovna silnou stránkou velkoprostorových aut. Přesnou konkurencí Mazdy MPV jsou třeba zavedená trojčata Ford Galaxy, Seat Alhambra a Volkswagen Sharan, či Renault Espace a další trojčata – Peugeot 806, Citroen Evasion, Lancia Zeta. Německá trojčata nemají zrovna odolné podvozky, v čepech spojovacích tyčí řízení mívají velmi brzdo vůle, motory TDI se v nich krom obvyklých problémů mohou dokonce zadřít. Konstrukčně starší diesely ve francouzsko-italských vozech trpí vysokým namáháním, což může vyústit třeba i v prasklou hlavu válců.


KOMFORT A PROSTOR
MPV jsou počáteční písmena trojice anglických slov Multi Purpose Vehicle, což lze do češtiny přeložit jako víceúčelové vozidlo. Přesněji vám však jeho výhody přiblížíme, když napíšeme, že na pohodlných samostatných sedačkách uveze sedm cestujících a 294 litrů zavazadel. To je případ právě poslední generace Mazdy MPV, která to navíc zvládá s veškerým komfortem, když např. dva cestující ve třetí řadě si můžou samostatně nastavovat činnost ventilační soustavy a nejsou ochuzeni ani o poslech hudby z audiosystému vestavěného v palubní desce – dva z reproduktorů se totiž nacházejí úplně vzadu.


DIESEL OD 2002
Od roku 1999 do 2002 byla velkou nevýhodou Mazdy MPV nabídka jen jediné pohonné jednotky na českém trhu, a to zážehového dvoulitru o výkonu 88 kW, jenž měl s těžkým vozem dost práce. To nezvykle tvarovaná předchozí generace (nabízená od roku 1996) na tom byla lépe, když vedle dvoulitrového čtyřválce nabízela i vidlicový šestiválec 3,0i (109 kW) a velmi pružný i odolný motor 2,5 TD (86 kW). Zlepšení nabídky motorů pro současné MPV přišlo v roce 2002, kdy se představil větší zážehový čtyřválec 2,3i (104 kW) ale hlavně vyspělý turbodiesel 2,0 MZR-CD s přímým vstřikováním Common-Rail a výkonem 100 kW.


NA CO POZOR
Mazda MPV je podobně spolehlivá, jako ostatní vozy této značky. Avšak je potřeba si uvědomit, že v podstatě všichni producenti velkoprostorových vozů používají k jejich stavbě mechanické skupiny ze svých osobních modelů, a ty se v těžkých MPV rychleji dostávají na hranici životnosti. Kupujete-li tak ojeté MPV, určitě zkontrolujte podvozek. Tlumiče bývají rychle opotřebené, avšak podařilo se nám zjistit, že na testovanou mazdu jsou překvapivě levné – např. zadní Monroe stojí do 2000 Kč. Pokud hledáte konkrétní problémy u Mazdy MPV, pak se nacházejí ve třech oblastech – brzdy, řazení a spojka. Brzdové kotouče často bývají zvlněné, což je asi největší problém modelu. Při výměně vás jeden kotouč bude stát zhruba 2500 Kč. Řazení není již z výroby moc přesné a v servisu s tím nic moc neudělají (modernizovaný model se v tomto ohledu zlepšil), stejně jako spojka působí poddimenzovaným dojmem – občas zabírá trhavě.

Aktuální provedení trochu více hraje na sportovní notu, ale stále platí, že doménou jakékoliv Mazdy MPV je plynulá jízda. Třeba zmíněné poddimenzované kotouče se vám zvlní zejména pokud budete často a prudce brzdit.

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOSTvysoká 
TECHNICKÁ ÚROVEŇprůměrná 
CENY OJETIN průměrné 
PROVOZNÍ NÁKLADYprůměrné 
SERVIS

středně dostupný, středně drahý

 

CHARAKTERISTIKA MODELU
Karosérie velkoprostorový automobil
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 2,0i 16V (88 kW), 2,3i 16V (104 kW)
přeplňované vznětové řadové čtyřválce 2,0 MZR-CD (100 kW)

 
Pohon přední kola
Rozměry 4750x1830x1745 mm
Rozvor 2840 mm
Zavazadlový prostor 294 l
Palivová nádrž 70 l
Oficiální prodej v ČR ano


PLUSY

+ komfort
+ prostornost
+ snadná ovladatelnost
+ přijatelná spotřeba paliva (do 10 l/100 km)
+ vynikající variabilita

MÍNUSY

- podprůměrná dynamika (motor 2,0i)
- neprakticky světlý interiér (od 1999 do 2002) se snadno špiní
- slabé brzdy
- nepřesné řazení
- absence zážehového šestiválce v nabídce pro ČR
- absence vznětového motoru v nabídce (1999 až 2002)


JAK ŠEL ČAS

1996: Představení Mazdy MPV předchozí generace. Motory: 2,0i 16V, 3,0 V6 (109 kW) a 2,5 TD (86 kW).

1999: Představení současné generace modelu. Pro ČR pouze motor 2,0i 16V.

2002: Decentní face-lift modelu. Nové motory 2,3i 16V a turbodiesel 2,0 MZR – CD.

2004: Další dílčí modernizace.


NEJČASTĚJŠÍ ZÁVADY
· vadné alternátory, zejména pak jejich regulátory
· následkem toho „vyvařené“ akumulátory
· vadné zapalovací kabely
· předčasně opotřebená spojka
· netěsné výfukové potrubí
· předčasně zvlněné brzdové kotouče
· předčasně opotřebované tlumiče
· karbonem zanesené či opotřebené vstřikovače Common-Railu (2,0 MZR-CD)

Doporučený model

2,0 MZR-CD (100 kW)
Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, přímé vstřikování paliva systémem Common-Rail.

Důvody: Ač nějaký ten vstřikovač Common-Railu i zde občas selže, tak přesto projevuje silný turbodiesel v těžkém voze oproti benzínovému motoru podstatné výhody. Spotřeba je nižší citelně a rozdíl v pružném zrychlení obrovský.

Nebrat

2,0i 16V (88 kW)
Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, elektronické vícebodové vstřikování paliva radiálním čerpadlem

Důvody: Dvoulitr je tichý, pružný a sám o sobě i úsporný, ale pro vozu s celkovou hmotností až 2,3 tuny na suverénní pohyb prostě stačit nemůže.

Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 14x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
MP, 02.05.2006 08:23
Zvažujem kúpu Mazdy MPV rok 1998 2.0 benzín.naj 185000 km.Ak máte niejaké skúsenosti , prosím o info .ďakujem
Patamat, 06.05.2006 10:53
Zdravím všechny, autor článku má ve všem v podstatě pravdu, jenom k motoru, není lepší benzínový motor se spotřebou do 9 l po Praze, než je právě ten v Mazdě MPV.Tak neskutečná pružnost vzhledem k hmotnosti auta se jen tak nevidí.Do 3500ot/min motor táhne jak Tdi, pak už to je jen průměr, ale rozhodně nesouhlasím, že je poddimenzovaný.Na dálnici není problém držet 160-170km/h a to všechno do 10l /100km, takže si myslím že u Mazdy věděli co dělají.Ale jak jsem psal je to opravdu vyjímka, v jiných případech bych rozhodně volil naftovou variantu která je pro tyhle auta ideál.
STANDA, 04.01.2007 21:38
Mám zájem koupit mazdu MPV rok 2002/2003 s diselovým motorem, ale dočetl jsem se že v druhé řadě sedadel je na prostřední sedačce pouze dvoubodový pás. Mám 3 děti v autosedačkách tak se chci zeptat, zda jde prostřední sedadlo v druhé řadě vyjmout a posadit třetí dítě do jedné ze sedadel ve třetí řadě a upnout tříbodovým pásem.
Děkuji za odpověď na emal: muziks@email.cz
anonym, 15.06.2008 14:27
Chcem kupit sedacku do 3. rady- za sofera. Bud original Mazda MPV rok výroby 2003, alebo kompatibilnu s MPV.
Vdaka vsetkym
jan.sivacek@post.cz
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů