Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda HR-V

Poradna
Petr Šikl | 25.05.2006
foto: TipCars.com
Dobrý den, uvažuji o koupi poloteréňáku Hondy HR-V 4x4. Chtěl bych se zeptat, na co si mám dát při koupi tohoto vozu pozor, jaké jsou nejčastější závady a v jaké cenové relaci se pohybují náhradní díly. Děkuji. S pozdravem Pavel Deňo

Honda HR-V je zvláštní vůz svou koncepcí i pojetím. Vaše označení "polotereňák" není vůbec na místě. HR-Véčko se hodí spíše na silnici než do terénu, jelikož světlá výška je jen 17,5 cm. Navíc celkově není vůz do terénu vůbec stavěn. S vozem můžete jezdit po travnatých plochách, šotolinových cestách, nebo řádit po udržovaných polních cestách. Každopádně nedoporučuji se s tímto modelem Hondy vydávat do většího terénu. Systém 4x4 funguje i na sněhu velmi dobře, ovšem nepočítejte, že se čtyřkolkou vyjete úplně všechny zasněžené cesty, průchodnost hlubokým sněhem je téměř stejná jako u osobního vozu.

HR-V má díky tužšímu podvozku jisté jízdní vlastnosti, za to Vás vyklepe na nerovnostech, které přesto zvládá taktéž dobře. Při přejezdu děr do kabiny vozu proniká vysoká hladina hluku, jinak je cestování příjemné.

Při koupi je potřeba dát pozor zejména na klouby zadních ramen a diferenciál, který si cca po 100 tisících kilometrech žádá výměnu. Netradiční použitý rozměr pneumatik činil zejména v prvních letech výroby problém sehnat nové. V současné době by měla být nabídka nových pneumatik dostatečná. Honda HR-V patří k poměrně spolehlivým vozům. Samozřejmě, že záleží na předchozím majiteli, jak s vozem nakládal. Důležitá je pravidelná výměna provozních kapalin a také dodržování pravidelných servisních prohlídek, jakožto u každého vozu.

Vyhnul bych se automatické převodovce, která může časem majitele pozlobit, nehledě na to, že Honda s manuální převodovkou dosahuje lepšího zrychlení, vyšší rychlosti a menší spotřeby.


(+) řízení
(+) dobrý výhled
(+) pružný motor
(+) punc originality
(-) hluk od pneumatik
(-) tužší podvozek - hluk od děr ve vozovce
(-) automatická převodovka
(-) menší zavazadlový prostor
(-) méně místa na zadních sedadlech

celková hmotnost1580 kg
pohotovstní hmotnost (min/max)1194 / 1219 kg
užitečná hmotnost (min/max)386 / 361 kg
zatížení střechy50 kg
délka x šířka x výška4010 x 1695 x 1670 mm
rozvor náprav2350 mm
světlá výška175 mm
 

HR-V se rozjede na 162 Km/h v případě manuální převodovky, resp. na 152 Km/h s automatickou převodovkou a dokáže zrychlit na stovku za 12,1 s resp. 13,2 s. Spotřeba uváděná výrobcem dle staré normy ve městě činí 10,4 litrů, při devadesátce 7,4 litrů a při stodvacítce 8,6 litrů na sto kilometru. Objem nádrže činí rovných 55 litrů. Dlouhodobá průměrná spotřeba lze udržet na hranici 8 litrů, což je příjemné. Samozřejmě lze s HR-Véčkem jezdit při extrémě úsporné jízdě za sedm, ale také za třináct. Vše záleží na řidiči. Motor poskytuje slušnou dynamiku a k vozu se prostě hodí.
 


Výbava: ABS a EBD, Airbagy pro řidiče i spolujezdce, posilovač řízení, dálkově ovládané centrální zamykání, imobilizér, výškově nastavitelný volant, elektrická okna, sklopné opěradlo zadního sedadla dělené v poměru 1:1,, střešní spoiler, nárazník v barvě vozu, vestavěná anténa. Automat má v ceně i klimatizaci.

náhradní díl z druhovýroby:

 

přibližná cena:

 
přední brzdové destičkycca 1000,- Kč
přední brzdový kotoučcca 1200-1900,- Kč
přední tlumičecca 4400-5000,- Kč
zadní tlumičecca 2300-2600,- Kč
tlumič výfuku (koncový díl)cca 1800,-
střední díl výfukové soustavycca 2300,-
Honda HR-V je vůz pro těžké mladé invidualisty, kteří ho budou používat zejména při silničních cestách.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
davidoff.s, 06.11.2006 10:32
Máte někdo nějaké zkušenosti s tímto vozem? Osobně se mi dost zamlouvá a také bych uvažoval o jeho koupi. Děkuji
Micros7, 13.05.2012 11:27
Ano já mám tento vůz a do jiného už bych asi nešel jsem nad míru spokojeny liju jen olej a benzín prostě japonec je japonec co dodat :)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů