Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Avensis D-4D 2.0

Poradna
Petr Šikl | 26.05.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Vybral jsem si ojetý vůz pro rodinu zhruba tak do 250.000,- Kč Toyota Avensis 2.0 D-4D. Mohli by jste poradit, zda tento vůz není špatná volba a případně doporučit jinou alternativu? Děkuji. Jiří Novák.

Vážený pane Nováku,
tuto volbu Vám mohu s klidem schválit. Toyota Avensis je bytelný vůz, který se při dodržování pravidelných výměn provozních kapalin (zejména motorového a převodového oleje) odvděčí bezproblémovou službou. O tomto modelu jsme se již několikrát v poradnách zmiňovali a vždy jsme ho s radostí doporučili.


Avensis je nástupcem Cariny po které v prvních letech výroby zdědil motory, které však vozu propůjčovaly dostatečné zrychlení. V druhé polovině výrobního cyklu došlo k faceliftu se kterým přišly nové motory a byl mírně přepracován interiér. Nás budou zajímat vozy již po omlazení. Avensis byl nabízen ve třech karosářských verzích. Pro rodinu se hodí především verze kombi, která poskytuje objem 530 litrů pro zavazadla.

Přeplňovaný vznětový čtyřválec se systémem common-rail nepatří k příliš tichým, na druhou stranu vysokotlaký přímý vstřik paliva zaručuje příznivou spotřebu paliva. Agregát je citlivý na kvalitu paliva a vyžaduje pravidelnou výměnu oleje. Motor se vyznačuje kultivovaným chodem a slušným zátahem v nízkých otáčkách (již od 1500 ot./min.). Výkon 81 kW (110 k) spolu s 250 Nm točivého momentu je i pro naložený vůz až po střechu dostačující. S motorem lze jezdit v průměru za 7 litrů nafty.

Kotoučové brzdy na všech čtyřech kolech vůz zastaví s dostatečnou rezervou i z vysokých rychlostí. ABS+EBD naleznete již v základní výbavě. Občas se vyskytují problémy právě s brzdovými kotouči, které mohou vibrovat. Dále díky těžkému motoru je nutné počítat s výměnou těsnění stabilizátorů přední i zadní nápravy či samotných tyček (dle zacházení a stavu vozovek mohou vydržet 80 tisíc, ale i 150 tisíc kilometrů). Zřídka zazlobí imobilizér, častěji praskají žárovky uvnitř vozu, zlobí vytápění předních sedaček a může protékat hydraulický posilovač. Mezi drobnosti patří odlepování dekorativních lišt či těsnění.

(+) solidní vnější design
(+) jízdní vlastnosti (nezávislé zavěšení kol)
(+) objem zavazadlového prostoru
(+) bohatá výbava
(+) řízení
(+) prostornost a dobrá ergonomie interiéru
(+) orig. výfuková soustava vydrží 7-9 let

(-) méně elegantní interiér
(-) citlivější přední i zadní náprava
(-) méně přesné řazení
(-) vyšší hluk (u dieselů)
(-) problémy s brzd. Kotouči
(-) poruchy imobilizéru
(-) drnčení pootevřeních skel ve dveřích

Náhradních dílů je dostatek. Z druhovýroby seženete přední brzdové destičky za 1300 Kč, zadní za 800 až 1000 Kč, brzdové kotouče za 1300 Kč a tlumič výfuku za 2500-3000 Kč.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pola, 28.05.2006 13:05
No jo, zase zázračnej japonec.
Kukinek, 28.05.2006 14:12
Ne každý japonec je zázračný,ale tento vskutku ano:)
pavel, 28.05.2006 17:36
Díky , za upřesnění ohledně údajů k avensisu, myslím že koupě tohoto vozu bude dobrá volba, uvažuji o koupi D4D ( najezdím denně tak 250 km), má někdo zkušenosti i s tímto motorem, myslím podrobnosti o spotřebě a choulostivosti, příp. o přední nápravě s tímto pravděpodobně hmotnostně vyšším agregátem. děkuji
Jarek, 07.06.2006 12:12
Moje zkušenost s 2.0 94kw, rv 98 koupen s 90tis km a serviskou, prvních cca 4,5 tisíc km plynule, ale svižně, spotřeba 7,18L. Pak plánovaná přestavba na LPG (ročně jezdím 50-60tis), na plyn v průměru lehce pod 10l (plyn bere vždy o něco víc a noha mi taky rázem ztěžkla . btw: Podvozek: - "poddimenzovaný" stabilizátor vzadu, výměna při 220tis km, ještě budu co nevidět měnit tlumiče (ještě původní cca 280 tis km.), jiné problémy: centrál, rychloměr. Ještě idiot v servisu, který špatně dotáhl svíčky (drahý špás, vystřelila a strhla závit) to sem nepočítám. tož tak
anonym, 09.11.2007 21:55
Ventily pochopitelně fungují všechny 4, při vyšších otáčkách dochází ale k jinému časování - tj. u ventilů se prodlouží doba výměny, dochází tak k většímu sání
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů