Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jawa Pionýr se vrací po půl století. Z Číny!

Aktuality
TZS | 01.06.2006
Legendární "Pařez" se vrací. Od druhé poloviny července si Češi budou moci v obchodech opět koupit Jawu 555 Pionýr. Opavská společnost Motoscoot totiž vsadila na oblibu retro stylu a malou motorku vzkřísila.Ta se ale už nevyrábí v Česku, nýbrž v Číně. A místo původního tuzemského motoru jí pohání Honda Monkey.
Firmě Motoscoot se podařilo v uplynulých dnech získat globální evropskou homologaci. Nic tak už nebrání tomu, aby se mohla motorka začít prodávat. Od nápadu postavit New Pionýr až k jeho zhotovení, otestování a přípravě vlastní výroby přitom uběhl jen pouhý půlrok. Opavské firmě se pro projekt podařilo získat i týneckou Jawu. Od ní si pronajali světově proslulou ochrannou známku.
A proč začali vyrábět motorku v Číně? "Nikdo na světě nedokáže zhotovovat motocykly tak lacino," vysvětlil majitel firmy Motoscoot Pavel Brída, který bude prodávat pionýra jak v původní červené barvě, tak v dalších pěti nových.
Retromotocykl vyrábí čínská firma TMEC. Spolu s Motoscootem a Jawou je tak třetím členem aliance nazvané podle prvních písmen názvů firem - JMT. Pro Číňany hovoří nejenom bezkonkurenční cena, ale i fakt, že podle Brídy disponují moderní továrnou vybavenou špičkovou technologií.
Generální ředitel Jawy Týnec Vladimír Zasadil alianci vítá jako další krok k posílení postavení firmy na trhu. "Musíme čelit pokračující globalizaci, spojovat síly, zlepšovat nabídku," doplnil s tím, že Jawa nyní každoročně přichází s novým motocyklem.

555 kusů limitované série
Motoscoot nechá letos zhotovit dvě série New Pionýr. První, limitovaná symbolickým počtem 555 kusů, bude věrnou kopií své historické předlohy. Včetně tehdy používané červené barvy se zlatými kočárovými linkami, mosazným štítkem a certifikátem původu. Druhá série v pěti barevných provedeních bude určena běžným zákazníkům.
Jestliže se původní pionýr prodával počátkem šedesátých let minulého století za 2200 korun při tehdejší průměrné mzdě 1429 korun, nynější cenová relace bude v tomto ohledu ještě o něco výhodnější. New Pionýr z nelimitované série bude možné koupit v distribuční síti za částku nemnoho přesahující 20 tisíc korun.

Prorazí i v Japonsku?

Betka 50 Q
Retropionýr je předurčen pro trhy v Evropě, v Asii, na Novém Zélandu. Už nyní je v nabídce také pro japonské zákazníky, což je naprosto unikátní, vzhledem k špičkové úrovni motocyklové produkce této země.
"Japonci milují tradici, mají zájem o limitované série, proto náš obchodní partner zařadil New Pionýr také do své nabídky", vysvětlil šéf Motoscootu. Sám spolu s mechanikem Romanem Brigulou postavili retro během pár týdnů doslova na kolenou. Na bázi mopedu Betka 50 Q vybaveného licenčním čtyřtaktním motorem Honda Monkey.

Brída se neobává, že by Číňané v případě komerčního úspěchu vrhli na trh plagiáty pionýrů. Podobně, jak se to stalo firmě Blata s jejich minimotocykly. "Jsme nositeli globální homologace, bez našeho svolení by případné napodobeniny nezískaly osvědčení o technické způsobilosti k provozu na komunikacích. Navíc máme natolik kvalitního výrobního partnera, že budeme moci u těchto motocyklů garantovat tříletou záruční lhůtu," říká Brída.
"Pařezem", jak se lidově původnímu jednosedadlovému pionýru říkalo, začala v Jawě čtvrt století trvající výroba malých motocyklů. Poslední navazující typ původní modelové řady - Mustang - se přestal zhotovovat v Považských strojírnách v Považské Bystrici, kam byla produkce přemístěna, v roce 1982.
Za více než pětadvacet let se v tehdejším Československu vyrobilo přes 100 tisíc malých motocyklů značky JAWA. Celkově však firma od svého založení v roce 1929, podle vlastních zdrojů, vyrobila přes dva milióny motocyklů všech typů.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Time4Tea, 01.06.2006 18:32
Na stránkách Motoscootu : http://www.motoscoot.cz/tmec-betka-50.asp a když dáte vyhledat termín Betka nebo Twinshot, tak naleznete i články recenzí, nutno říci, že poměrně pozitivních. A velice zajímavé uživatelské stránky: http://www.twinshot.xf.cz/
Infernits, 01.06.2006 21:45
No tak to je paráda, asi by mne v životě nenapadlo, že ve "fichtlu" může oficielně sídlit japonskej motor :o). I když je Honda největším výrobcem spalovacích motorů na světě, v tohle nikdo snad doufat nemohl. Přeji novodobému fic"H"tlu hodně úspěchů ´=). Třeba jej časem zaparkuji mezi autí a sekačku, ve kterých bije stejné "srdce".
Mara, 02.06.2006 23:17
Zas tolik bych čínu nekritizoval, stejně s tím prd nadělátě, a většina z vás má stejně doma čínu ať už v podobě DVDka nebo základní desky v počítači.
Najde se plno lidí co si rádi opět pořídí novýho "fichtla" , zrovna jednoho máme doma, taky pařeza, stejná barva, rok výroby 1958!! Táta s nim dojíždí do práce. Je to až neuvěřitelný, že po takový době se stím dá jezdit.. Kdy by si pomyslel, že po 48 letech s tím bude někdo cukat pár km do práce.-)) Jeslti to bude stát kolem 20t.kč tak určitě koupim tohodle pařeza než opravdu podprůměrnýho skůtra za 25t.kč - značku jemnovat nebudu , na to už každej přijde) Kolikrát sme si říkali s klukakama,že by mohli oživit starou javku 4T 500ccm... péráka..to by bylo něco, třeba nato taky dojde) Neříkám že jsem přiznivce všeho z číny, co opravdu jsou skůtry od K... fakt děs... ale tahle zpráva mě opravdu potěšila a nejsem jedinej)))
bestdrifter, 05.06.2006 09:39
Supéér, už se těšim na výlet do číny až budu uplatňovat opravu v rámci záruky
Tomáš Voráček, 17.02.2023 21:46
Dobrý den, hele potřeboval bych poradit, nemám teť spínací skříňku ale zajímá mě jestli jde nastartovat Jawa pionýr bez spínací skříňky. Děkuju
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů