Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia 1.2 HTP nebo Fiat Punto 1.2?

Poradna
Vojtěch Vinař | 29.05.2006
dalších 12 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
rozhoduji se mezi krátkou Fábií 1.2 HTP 40kw a Fiatem Punto Classic 5D, 1.2 44kw. Který z vozů byste mi doporučili vzhledem ke spolehlivosti, ekonomice provozu a celkové zkušenosti s těmito vozy?

Díky za odpověď!

S pozdravem
Honza


Odpověď

Vážený Honzo,

Škoda Fabia 1,2 HTP 40kW je slabší tříválcovou verzí, její silnější verze má výkon o 7 kW vyšší . Tato jednotka nahradila zastaralý čtyřválcový motor 1,4 MPi, který se obecně vyznačoval vysokou spotřebou a také spadal do vyšší kategorie povinného ručení, což nejednoho motoristu trápilo. Celohliníkový motor 1,2 HTP je dílem mladoboleslavské automobilky. Vámi dotazovaná slabší 40 kilowattová verze disponuje dvěma ventily na válec, hodnota kroutícího momentu je 106 N.m., silnější verze má 4 ventily na válec, výkon 47kW a točivý moment 112 N.m. Rozdíl těchto dvou verzí je především v průběhu výkonové a momentové křivky a také ve zpřevodování. Slabší verze má maximum výkonu položeno těsně za hranicí čtyřech tisíc otáček a plošší křivku točivého momentu v širším spektru otáček. Co z toho plyne? Jízda s tímto motorem je poklidnější, motor se nemusí vytáčet, neboť ve vysokých otáčkách výkon motoru nijak nenarůstá. Na druhou stranu 40kW na Fabii s vysokou pohotovostní hmotností není nijak oslnivá hodnota. Je také nutno pamatovat na to, že motor ztrácí sílu se zvyšujícím se zatížením vozu, proto plně obsazený vůz je při akceleraci velmi neochotný. Z tohoto důvodu doporučuji silnější verzi se 47kW. Co se spotřeby obou verzí týká, existují spousty různorodých názorů. Všeobecně se s vozem dá jezdit kombinovaně okolo 6,5 litru, ve městě kolem osmi. Jinak nemohu nezmínit typický projev tříválcového motoru, mnozí lidé nejsou ochotni takovéto projevy motoru akceptovat, proto tříválcové motory odmítají. Co se týká samotné Fabie, tak se jedná o jeden z nejlepších vozů v daném segmentu. Jízdní vlastnosti Fabie patří k tom nejlepšímu, převodovka s krátkými a přesnými drahami také, trochu si dovolím kritizovat brzdy s jejich pomalým nástupem, řízení je velmi přesné, pouze se mi nelíbí až příliš velký účinek posilovače řízení. Co se týká zpracování, paří Fabie na vrchol.

TIP: RECENZE OJETIN: Škoda Fabia - Odolná masovka

Přestože o značce Fiat kolují zvěsti o nespolehlivosti, špatné antikorozní ochraně a nadměrné poruchovosti, Punto tyto fámy vyvrací. Druhá generace Punta, která se poprvé objevila v roce 1999, překvapila svým designem a navázala na prodejní úspěchy první generace. Motor 1,2 44kW je, stejně tak jako slabší jedna dvojka Fabie, vybaven dvěma ventily na válec, má nízko položený vrchol točivého momentu (2500 ot/min). Motor 1,2 (44kW) patří mezi nejspolehlivější jednotky Fiatu, má nízké provozní náklady, proto patří asi mezi nejvhodnější jednotku (vzhledem k životnosti a nákladům) při koupi ojetého Punta. Převodovka je zpřevodována „do těžka“, dynamikou tedy vůz s tímto motorem neoplývá, spotřeba vozu se pohybuje mezi 6-7 litry kombinovaně. Co se týká jízdních vlastností, podvozek je laděn spíše komfortně, dráhy převodovky jsou delší než u Fabie, stejně tak jako přesnost řazení není tak precizní jako u soupeře. Putno se zpočátku potýkalo s problémy s elektrickým posilovačem řízení, jinak častější jsou výskyty úniku oleje z motoru a převodovky, vyšší je opotřebení spojky, občas se vyskytuje opotřebení synchronů pátého převodového stupně, často dochází k vybití akumulátoru, koroze výfukového potrubí je pod průměrem, jinak lze Punto druhé generace označit za vcelku spolehlivý vůz, obzvláště s tímto motorem.

TIP: RECENZE OJETIN: Fiat Punto II - Na něm již servis nevydělá

Pokud bych se měl na vašem místě rozhodnout, určitě bych preferoval Fabii vzhledem ke kvalitě zpracování, jízdním vlastnostem, převodovce a nižšímu poklesu ceny. Na druhou stranu je Punto velmi povedený automobil, který narozdíl od Fabie poskytuje více komfortu a nápaditější design. Nutno však poznamenat, že jízdní vlastnosti Fabie také nemusí být každému po chuti, přeci jenom podvozek je spíše sportovně laděný a v kombinaci s krátkým rozvorem a malými převisy auto na delší cestování dosti poskakuje. Také tří válce nejsou tak kultivované jako čtyři. Ať bude nakonec Vaše volba jakákoli, neuděláte chybu ani s jedním vozem, provozní náklady obou vozů jsou přibližně stejné. Důležitý bude aktuální stav vozu a předchozí páče o vůz.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
honza, kterého po 200 km ve fabii 1.2 málem ranila, 30.05.2006 08:25
Přesně jsou to děsné šroty, nechápu proč mají lidé takové zalíbení v miniautech, které mají takové mizerné vlastnosti. Kojnkrétně tyhle dvě miniauta jsou drahé a na svou užitnou hodnotu mají mizernou sopotřebu - 6-8 litrů v miniautě skoro bez výbavy - jsou auta střední třídy se stejnou spotřebou kde je jízdní komfort úplně někde jinde např. honda Civic, Rover 400 a dají se pořídit za docela slušné peníze.

Když už chce někdo mi niauto, tak at si koupí miniauto co aspoň málo žere např. Nisscan micra tam se ten snížený komfort a výkon alespoň v krátké době zaplatí na spotřebě (kamoš s ním jezdil za 3,5)
honza, 30.05.2006 08:30
viděl jsem pár bouraček s fabií a jednu s punťou a musím říct že ty 4 hvězdičky asi škodovku i fiata stály asi hóóóóóóóóóóóóóóóóóóóódně peněz
stenly, 30.05.2006 09:03
áááá ozval se odborník na automobilový trh )) - Měl bys vědět,že mezi miniauty,je Nissan Micra jednoz nejdražších a zároveň nejmenších.O spotřebě 3,5 litru si nech zdát,nebo vyprávět od kamaráda
anonym, 02.06.2006 00:51
Vůbec s tebou nesouhlasím. Mám Mazdu 323 F 1.6 rok 2001 a teď jsem si koupil ještě nový Fiat Punto Classic 1.2. Na těch českých cestách se mi jezdí daleko pohodlněji ve Fiatu, Mazda F má podvozek jako šutr a o pohodlí se nedá mluvit. Rozdíl ve spotřebě při stejné jízdě jsou 2 litry benzínu ve prospěch Fiatu. Určitě bych současná malá auta nepodceňoval, blíží se jak jízdími vlastnostmi tak výbavou střední třídě.
Brano, 24.11.2008 19:43
Ať je to jak chce, můj názor na Fabii combi je takový, že nejenom jako přechodné řešení při nedostatku financí je naprosto ideální. Je to i můj případ, kdy jsme se v rodině vycimbali z peněz a potřebujeme koupit autíčko, které nás odveze pro nákup na hory nebo k vodě. A s trochou pokory a skromnosti se tam vlezeme i s dětmi. A co je na tom nejkrásnější ? Až se zablýská na lepší časy dám inzerát a za týden je autíčko pryč bez nutnosti leštění, čištění a k tomu ještě "vydělaných" 1000,- CZK .Škoda fabia combi r.v. 2003 1,2 HTP 47KW, kromě klimy vše za 99000,- Stav KM schválně nepíši, protože mě to ani nezajímá, servisním nákladům se totiž jen usmívám. Co bych za ty prachy asi tak jiného koupil ? Takže hurá Škoda hurá Fabia.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů