Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Superb 1.9 TDi

Poradna
Vojtěch Vinař | 05.06.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den.
Zvažuji koupi ojetého vozu Škoda Superb 1.9 TDI, 74kW. Byl jsem si jej prohlédnout v autosalonu a vyzkoušel jsem si jej i v provozu. Tento konkrétní kousek je ve výbavě Comfort a je z roku 2003, má najeto 100000 km, je v perfektním stavu a vlastnil ho starší pán, který jej po doběhnutí leasingu vyměnil za stejný typ, ale s navigací.
Zajímá mě Váš názor na spolehlivost tohoto vozu a zhodnocení jeho jízdních vlastností. Vybral jsem si Superb hlavně díky prostoru a relativně malé spotřebě. Jel jsem s ním asi 10 km dlouhou trasu, ale jen po rovině, takže zatím pořádně
nevím jaký je tento motor po dynamické stránce. Bylo mi také doporučeno,
přímo od techniků v autosalonu, abych nechal přechipovat řídící jednotku.
Co si o tomto vozu myslíte? Děkuji za odpověď a za Vaši práci na webu
Tipcars.cz
 
S pozdravem Marek B.


Odpověď

Dobrý den,

V prvé řadě bych chtěl doporučit při koupi ojetého vozu delší zkušební jízdu a to jak po městě tak i mimo město. Jen tak budete schopen poznat, jak se vůz chová, jak je dynamický atd. Většina prodejců má předem stanovenou cestu většinou po kvalitních silnicích tak, aby nebylo možné poznat nedostatky vozu zejména na podvozku. Ono není od věci, byť se to ne každému zamlouvá, zejména pak prodejci, když člověk si při zkušební jízdě vybírá největší díry na silnici a auto trápí ve všech režimech jízdy. Taková jízda pak snáze odhalí všechny nedostatky vozu.

U Superbu,při tomto počtu najetých km, je dobré se zaměřit na podvozek, který je převzatý z Passata a který, jak je známo, trpí vůlemi v přední nápravě. Oprava pak může zaskočit nejednoho majitele,neboť oprava podvozku, respektive výměna všech ramen stojí kolem 40tis ve značkovém servisu. Existuje ale možnost dílů z druhovýroby, které tuto operaci pak zlevní.

Jinak co se týká motoru, jedná se o dieselový motor se vstřikováním čerpadlo tryska (PD), který vyniká zátahem v nízkých otáčkách, má solidní spotřebu, na druhou stranu postrádá kultivovanost, jeho běh je dosti hrubý. Výkon motoru 74kW však není nijak oslnivý, uvážíme li pohotovostní hmotnost vozu. Motor vcelku solidně pracuje v nízkých otáčkách, kolem 2000 otáček produkuje asi nejvíce síly a to až do cca 3000 otáček. Potom zbytečně stoupá hlučnost vozu bez jakékoli gradace výkonu. Spotřeba vozu se pohybuje ve městě kolem 8 a mimo město kolem 7 litrů, lze jezdit i za 6 litrů. Shodné spotřeby lze dosáhnou se silnější verzí 96kW, která se s vozem tolik netrápí. Jinak odhlučnění jednotky by mohlo být lepší, hlučnost ve voze však není nijak nepříjemná.

Podvozek vozu je laděn spíše komfortně, dlouhý rozvor předurčuje vůz na dálnici, podvozek je příjemně utlumený. Řízení vozu je spíše lehké, méně citlivé, vynikající je převodovka s přesným řazením.

Co se prostoru týká, vůz nabízí komfort zejména na zadních sedadlech, kde nabízí nadmíru místa, na druhou stranu zavazadlový prostor nepotěší malým vstupním otvorem a objemem něco málo přes 400litrů.

O Superbu nejsou známy žádné závažné poruchy kromě problémů s přední nápravou, jak jsem zmínil výše, a problémů s vysokotlakým vstřikováním Pumpe Duse, které je citlivé na kvalitu paliva. Pokud se jedná o samotnou pohonnou jednotku, tak bych spíše volil verzi 96kW, v žádném případě neschvaluji přečipování motoru. O tom toho kolega Vaculík napsal mnoho, tak odkazuji na jeho články v poradně.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
jiržík, 25.05.2012 14:24
zdravím Tě.. jestli chceš koupit superba, tak si myslím že je to nejlepší koupě! Já Mám taky superbíka, od jeho 31587Km, a mám nalítáno 76000Km a bez problému.. Když jsem ho kupoval tak měl 77Kw.. je pravda že na toto auto je to málo.. ale chip, a dobrá kola udělají hodně.. Chip mám udělaný na 110Kw, nasazení malé pneu 205/45/16 a pozor kroutící moment je na krásných 385Nm.. a to ze série která je pouze 275Nm.. pouze 30Kw nahoru a co to dělá ( cena 4800Kč ).. spotřeba je 5.9L/100Km i když dávám kudlu..
P.s zháním rozšiřovací podložky pod kola 5x112, 20mm, i se šrouby.. neprodává tu někdo??
Mail: jirzinek@centrum.cz
suchanekp, 24.02.2016 14:15
Jezdil jsem se Superbem konkrétně verzí 1.9 TDi 74kW 10 let bez vážnější poruchy.
Je pravda, že do 150000 km převážně po dálnicích jako obchodní manažer ve firmě, ale i po té co jsem z firmy odešel a auto odkoupil, jezdilo auto bezvadně. Chtělo to jen pár oprav. Nové světlomety po 280 000km, přední rameno na nápravě asi po 250 000km a rozvody, které se dělali ve 200 000km. Ale jinak zcela bez závad a zbytečných problémů. Je možné, že někteří měli horší zkušenosti než já, ale díky této mnohaleté zkušenosti Superbům věřím.
danet - redakce TipCars, 25.02.2016 13:00


Dobrý den, sepište prosím Vaše zkušenosti se Superbem do recenze: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Budeme potěšeni.
suchanekp, 04.03.2016 18:34
danet - redakce TipCars, 07.03.2016 13:15


Děkujeme
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů