Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Octavia, Mondeo nebo Focus?

Poradna
Martin Vaculík | 14.06.2006
dalších 16 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
chtěl bych využít vašich zkušeností a zeptat se jaké ojeté auto mi doporučíte. Požadavkem je cena do 250 tis, velký kufr, rok výroby 2001 a mladší, rozumnou vnitřní výbavu (např 4 airbag, klimatizace a pod) dynamický motor nad 74 kW s dobrou spotřebou (teď mám 1,8 Mondeo I benzín se spotřebou 8,5 a chtěl bych něco úspornějšího).
V nejužším výběru skončila Octavia kombi 1,9 TDi 81kW a Ford Focus kombi 1,8 TDCi 85kW. Jako možnou alternativu bych viděl ještě Mondeo 5dv 2,0 TDDi 85kW (kombi nechci).
Nebráním se případné další alternativě, ale tahle auta se mi v dané ceně nejvíce líbí.
Autobazary jsou plné focusů a octavii dovezených ze zahraničí. Všichni uvádějí první majitel skončený leasing, najeto okolo 100 tis. Tento údaj beru s rezervou, z vlastní zkušenosti vím, že německé služební auto dokáže ujet i 150 tis. za dva roky. Slyšel jsem i názory, že 1,8 TDCI od Focusu má vyšší spotřebu (i 7,5 na 100 km) je velmi náchylný na kvalitu nafty a že okolo najetých 200 tis s ním začínají být problémy. TDI od VW je z tohoto pohledu ověřený motor jak spotřebou tak i výdrží. Hodně lidí tady bere VW group jako záruku kvality a všechno ostatní je dle nich šmejd a nebo předražené.

Díky za radu
R.Konvička


Odpověď

Vážený pane Konvičko,
Žádné z aut ve Vašem výběru není natolik problémové, abych vás od něj musel zrazovat. Konečné rozhodnutí beztak zůstane na Vás, já přidám pouze pár postřehů.

Škoda Octavia Combi 1,9 TDI (81 kW)
O octavii již bylo napsáno mnoho. Kladně vyniká objemem zavazadelníku, negativně jízdními vlastnostmi. Kór ve srovnání s takovou extratřídou, jakou představují oba fordy. Octavia se vinou krátkého rozvoru nechová příliš komfortně, výrazně reaguje na změny zatížení a hlavně jí záludně vybočuje záď. Její směrová stabilita je dobrá jen na kvalitních silnicích. Shrnuto a podtrženo: Krotit čtyři a půl metrovou boudu 2,5 metrovým podvozkem, jenž je navíc vůbec té nejjednodušší koncepce, to není nic snadného. I kdyby takové auto udělali třeba u BMW. Jenž tam by ho neudělali. O nedostatku místa vzadu nemá cenu se rozepisovat, to každý ví.

Zajímavé téma je spíše motor 1,9 TDI. Jeho náležitě medializované problémy s váhou vzduchu sice jeho image neprospěly, ve skutečnosti to při dnešních cenách této součásti je jeden z nejlevnějších problémů, které mohou současný dieselový motor potkat. Navíc to není závada samotnému motoru nebezpečná, auto prostě jen nejede. A ještě navíc lze choulostivou váhu vzduchu značky Bosch nahradit dílem firmy Pierburg, který vydrží nafurt. Spolehlivější, než 81 kW varianta je základní 66 kW verze. Nemá totiž naklápěcí rozváděcí lopatky turbodmychadla, které mohou zatuhnout a způsobovat problémy (někdy ústící až ve výměnu turba, ač ještě není opotřebené, což člověka štve). Dodnes aktuální je úspornost tohoto motoru. S octavií TDI lze běžně jezdit za 5,5 l/100 km, což dnes většina dieselových aut dané velikosti neumí. Palivem totiž plýtvají na utišení chodu přímovstřikového dieselu či dosažení příznivějších emisí. Častou výtkou vůči motoru TDI je hlučnost. Ta se však při vyrovnané jízdě u auta, které má v pořádku silentbloky na motoru, projevuje podle mne ve snesitelné míře. Něco jiného samozřejmě je, pokud jezdíte 180 km/h rychlostí, to už vytočený vysokokompresní motor slyšitelně duní.

 OJETINY: Škoda Octavia - Manažerský pocit pro pracující lid

Je postavena na podvozku golfu, ale nemusíte se stydět zaparkovat s ní vedle passata. Právě v tom tkví základ úspěšné filozofie, kterou můžeme nazvat „kus auta navíc". 

Ford Focus 1,8 TDCi
U tohoto motoru se překvapivě problémy vysokotlakých čerpadel common-railu od firmy Delphi takřka neprojevil, rozhodně daleko méně, než u 2,0 TDCi ve Fordu Mondeo. Jak však focusy přicházejí do let a kilometrů, tak se stále častěji setkáváme s vadnými vstřikovači, kterým samozřejmě neprospívá také nekvalitní nafta. Dle její jakosti a způsobu používání se životnost vstřikovačů pohybuje od 100 do 200 tisíc km, víc však ne, i kdybyste si pro ní jezdili přímo do rafinerie. Projevují se hlavně dva typy závad vstřikovačů. Za prvé nadměrný zpětný tok, kdy přestane těsnit malinký kuželový ventilek uvnitř vstřikovače. To pak motor náhle ztrácí výkon, obvykle se rozsvítí kontrolka diagnostiky. K odhalení této závady je potřeba naložit tak ve dvou tisících plný plyn k vyvolání maximální dodávka pyliva, doporučuji provádět na čtvrtý rychlostní stupeň. Za druhé mohou být unavené ovládací solenoidy, takže injektory nestíhají předvstřik. Následkem je tvrdý chod, vyšší kouřivost a nižší výkon. TDCi je normálně dost tiché, rachotit jako starý fiat vážně nesmí. Zatímco před pár lety byly závady vstřikovačů CR vážnou ránou pro majitele vozu, tak nyní již nové od Delphi pořídíte za ceny něco přes 4000 Kč a navíc startují jejich opravy, několik diesel servisů již má k tomu potřebné vybavení. Je potřeba si uvědomit, že na výměnu vstřikovačů měl vždy každý diesel právo, injektory CR samozřejmě nejsou výjimkou. Dalším problémem u 1,8 TDCi je zanášení EGR ventilu, který se zde mění i s částí plastového sacího potrubí, takže je dost drahý. Sklony k praskání rozvodového řemene má tento motor zhruba stejné, jako TDI od VW. Jeho vyšší spotřeba je faktem, málokdo s tímto motorem jezdí za méně, než 6,5 l/100 km, já jsem s ním vždy míval spotřebu ještě o litr vyšší. Zejména v zimním období je nárůst apetitu citelný, protože tento motor má litinový nejen blok, ale i hlavu válců (což prokazuje konstrukční původ v osmdesátých letech), na jejíž prohřátí se spotřebuje více energie. Zakazuji zvyšování výkonu tohoto motoru (čipování), anžto zvýšené tepelné namáhání pak nevydrží výfukové svody a kroucením přestanou těsnit s hlavou.


Mondeo TDDi
Tento motor ještě nemá vstřikovací čerpadlo Bosch VP 44, jehož vrtochy a vlastnosti jsem naposledy popsal v diskuzi pod poradnou „TDDi vs. TDCi“. Doporučuji vyhledat. Agregát má sice slušný zátah, ale taktéž vysokou spotřebu a je relativně hlučný. Pokud cítíte vibrace, tak za to může tlumič torzních kmitů řemenice pohonu pomocných agregátů, který se časem unaví. Mondeo považuji za jedno z nejlepších aut co do ovladatelnosti, citu pro adhezi (jeho volant vám masíruje ruce skoro jako v Porsche 911), v porovnání s nejnovějšími konkurenty je však hlučnější (aerodynamicky) a hůře brzdí – zejména nástup brzd je pomalý a pedál jako by měkký. Octavie (66 kW) však určitě nebrzdí lépe.

Sečteno a podtrženo: Octavia je sázkou na jistotu, kdy vůz se servisní knížkou by měl chtít nanejvýš rozvody a váhu vzduchu, vstřikovací čerpadlo vydrží přes třista tisíc km. Oba fordy daleko lépe jezdí, ale mohou si říct o nějakou dražší opravu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
1,9tdi 81kw, 15.06.2006 23:24
naklapeni lopatek zatuhne i kdyz je auto delsi cas odstaveno. a je nesmysl to resit drahou vymenou turba. je to opravitelne.
Libor, 16.06.2006 21:22
co vlastne maze lopatky v turbu? olej nebo nafta? nekdo pise ze se tam nedostane olej kdyz neni kvalitni nekdo tvrdi ze je sucha nafta. kde je pravda?
Jirka, 10.08.2006 01:35
Při volbě mezio těmito auty je dobré se zamyslet, na důvodem změny. Pokud někomu vyhovovalo Mondeo, tak bych doporučil zase Mondeo. Přece jen Focus je sice moderní, ale je to sestup o třídu níž. Klesnout z Mondea na Oktávku je ještě větší pokles než na Focus. Stačí porovnat rozvor těchto aut. Velký batoh za zadní nápravou ještě nedělá auto střední třídy. Rozvor Oktávky je blíže k Fiestě než k Focusu
Dave, 04.11.2006 20:09
Zdravim, Mondeo me prijde taky zdaleka nejlepsi volba, zvlast 2.0 TDCi z roku 2004, vykonne, tiche,rychle a skvele ovladatelne auto s vynikajici vybavou. Novy Opel Vectra je daleko za nim, a troufam si tvrdit ze i Passat (predposledni model) a Audi A6 (do roku 2004). Fokus je fajn, ale je mensi. Octavia je hlucna a nekomfortni. Za vybavu si priplatite. Po faceliftu je lepsi, ale nedosahuje podvozkem ani na Focus, natoz na Mondeo....
anonym, 25.02.2008 16:19
Z textu o Forde Mondeo 2,0TDdi citujem: "Tento motor ještě nemá vstřikovací čerpadlo Bosch VP 44, jehož vrtochy a vlastnosti jsem naposledy popsal v diskuzi pod poradnou „TDDi vs. TDCi“. Doporučuji vyhledat"
Inde som našiel, citujem: "Samotný motor zahájil svoji kariéru v roce 2000, a to ve Fordu Transit a též v prvních modelech mondea. Používal vstřikování radiálním čerpadlem Bosch VP 44, nesl obochodní označení TDDi. Je to odolný motor s rovzody poháněnými bezúdržbovým řetězem. TDDi zde ukazuje na použití vysokotlakého přímého vstřikování radiálním čerpadlem Bosch VP 44"
Takže aké čerpadlo používa Mondeo 2,0TDdi?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů