Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Legacy Combi 2,5GX

Poradna
David Kšica | 21.07.2006
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,

po zkušenostech z letošní zimy a problémy se dostat k domu ( i když nedaleko Prahy) jsem rozšířil pátrání mezi ojetými auty z Hondy i na Subaru - hledám středně velké auto, středně rychlé (0-100 za 10s, 200km/h) ve velikosti Hondy Accord - do oka mi padlo Subaru Legacy Combi 2,5GX r.v.1999- se servisní knížkou 121tkm za 235000,-

Dle testů, které jsem četl by to mělo být naprosto božské, bezporuchové, po stropě jezdící superauto. Mě osobně na něm vadí dvě věci - poněkud perverzní design (to bych si asi zvykl) a spotřeba - 2,5 litr prý papá určitě aspoň 10l/100km - ale vzhledem k pořizovací ceně bych spotřebu asi oželil taky...

Rad bych znal Váš, asi daleko objektivnější, názor... Upozornil byste případně na další alternativy u jiných značek, nikoliv nutně 4x4? U koncernu a německých aut mám obavy z krádeže, italská auta jsou údajně nespolehlivá, francouzská rovněž...

 

děkuji

Jan Cyrany


Odpověď

Dobrý den,

Subaru Legacy Combi je opravdu mimořádně povedené auto, které mohu s čistým svědomím doporučit.

Co se týče Vašich výhrad, je pravdou, že se nejedná o nejkrásnější kombi toho roku, ale řekl bych, že ve verzi Outback ( tento model, vychází z provedení kombi, ale má zhruba o 4,5 cm zvýšený podvozek) to Subaru docela slušelo.Současná generace je ale mnohem elegantnější. Co se týče spotřeby, tam už bych tak kritický nebyl.Subaru si opravdu o 10 l/100km řekne, ale které jiné benzinové auto se stálým pohonem 4x4 a motorem o objemu 2,5 spotřebuje méně ? Žádné, leda diesel. Subaru prozatím naftové motory nevyrábí, ale Legacy se vyráběla i s motorem o objemu 2,0 l, u které je spotřeba asi o půl litru menší.Tento motor se ale nedával do Outbacku.

Z konkurence v té ceně je možné uvést menší Škodu Octávii Combi 4x4. Naftové verze ale mají najeto zhruba dvojnásobnou porci kilometrů. Ještě bych se zmínil o Mazdě 6, která používala systém 4x4, ale výhradně ve spojení s benzínovým motorem o objemu 2,3 l.

Pokud byste chtěl znát můj názor, volil bych Subaru, ale je potřeba auto důkladně zkontrolovat, jestli nebylo bourané a zda odpovídají uvedené kilometry. Subaru má dražší náhradní díly, ale jestli vše odpovídá uvedeným skutečnostem, pak by jste mohl bez velké investice absolvovat minimálně dalších 80 000km.

+ nadprůměrná spolehlivost

 

- vyšší ceny za opravy ve značkových servisech

 

+ dobré jízdní vlastnosti

 

- design

 

+ pohodlná sedadla

 
 

+ solidní dílenské zpracování

 
 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David-TipCars, 21.07.2006 20:31
Pozorně jsem četl, ale vyjmenovat všechny značky střední třídy by vyšlo na několik stran, ale hlavně mně to přišlo zbytečné, protože tazatel se terfil do černého. Legasy je opravdu povedené auto a 4x4 je pro zimní provoz úžasný pomocník. U Oktávky jsem napsal, že je menší (ale zas tak markantní rozdíl tam není).
Marek, 21.07.2006 22:02
Já jenom minulý týden jsem si koupil nové legacy a doufám ,že mi bude příští týden předáno pak napíšu svoje zkušenosti . Jinak než jsem si ho koupil ( dodnes jezdím ve tři roky staré AUDI A4) tak jsem prošel moc aut protože jsem chtěl ekvivalentní auto ,ale za rozumější cenu a pokud možno s vnitřními rozměry k A 6 a to jsem našel jen u Subaru.Oktavie je malá proti Subaru ve vnitřním prostoru skoro o 30cm a to je hodně a jízdní vlastnosti co jsem si mohl vyzkošet jsou opravdu excelentí a podvozek oktavie 4*4 je na míle vzdálen Subaru, nový motor 2,0R má již výkon 125KW a myslím si ,že poměr výkon a spotřeba (10,2l/100km dle počítače ) je taky přijatelná. Od zákazníků v servisu jsem poslouchal jenom chválu a dokonce někteří již mají třetí subaru v řadě a na autech běžně najeli přes 200000 km. Bohužel zatím tyto informace jenom reprodukuji. Já si myslím ,že i ojeté Subaru je dobrá volba viz.subaru.cz a zveřejněné testy z těchto stránek a jejich tam opravdu hodně.
Jerry, 23.07.2006 08:44
...tak autorovi otázky odporúčam poradňu: Aké auto s pohonom 4x4? Je tam takisto odporúčané Legacy, akurát sa dočítate, aké sú najčastejšie poruchy, na čo si dať pri kúpe pozor. Myslím, že pán David napísal odpoveď za 2 minúty a presne to isté, čo by sa dozvedel na každom parkovisku. Takto si teda odbornú poradňu nepredstavujem. To odpovede pánov Šikla a Vaculíka sú na vyššej úrovni......ale sú prázdniny, čas dovoleniek a úroveň Tipcars je v tomto čase podstatne nižšia.
anonym, 24.07.2006 19:27
...presne tak, odpoved je otrasna...a prazdninova uroven takisto....
Tomáš, 03.08.2006 16:41
Zdravim. Zrovna předevčírem jsem měl možnost vyzkoušet nový Legacy Outback s motorem 3,0R se 180 kW a automatem.No je to fakt super, co mě dostalo je famozně přesné a ostré řízení, které má reakce jak agilní malý vůz (Oproti mému Saxu se zdá být ještě agilnější a přesnější), to třeba Mercedes, nebo Audi nemá (osobní zkušenosti), BMW však má podobné (řada 5 E34 a E39). Mortor je vynikující se skvělou gradací výkonu a stálý pohn všech kol podrží dobře v zatáčce ikdyž mu naložíte. to by se zadokolkou, nebo předokolkou bez ESP neprošlo.Jinak nechápu, jak může někdo tady srovnávat Legacy s Octavii. To je řekl bych nebe a dudy.Octavie má sice systém pohonu všech kol, ale jen s Haldex spojkou, takže to není srálý pohn všech kol, ale pouze automaticky připojitelný, mají-li přední kola sníženou adhezi.Subaru, podobně jako Audi využívá k rozdělení točivého momentu šnekový diferenciál Torsen. Mimochodem životnost čtyřkolek Audi a Subaru se počítá ve 100000 km. To jiná značka neumí. (Vzpomenme třeba problematickou Callibru Turbo 4x4). Legacy je určitě skvělá volba a to auto se mi líbí čím dál více.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů