Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo 2,0 HE Duratec

Poradna
Vojtěch Vinař | 28.09.2006
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Dobrý den, i když na Vašich stránkách bylo o voze Ford Mondeo napsáno hodně, mohli byste doplnit nějaké informace o benzinovém motoru 2.0 r.v. kolem roku 2002. Děkuji V. Peřina

Přestože o Fordu Mondeo poslední generace MKIII bylo napsáno mnoho, většina dotazů našich čtenářů týkajících se Mondea směřuje k dieselovým motorům TDDi nebo TDCi. Ono je to na jednu stranu pochopitelné, když si uvědomíme ceny paliva na trhu dnes. Na druhou stranu je ale třeba velmi vážit volbu motoru, neboť většina kupců se nechá zlákat nízkou spotřebou a neuvažuje náklady, které jsou spojeny s potenciálními opravami moderních dieselů. Já osobně jsem zastáncem názoru, že právě Ford je automobilkou, která byť v posledních letech udělala značný pokrok se svými dieselovými motory, tak stále jejich kvalita a bezproblémovost nedosahuje a vlastně ani pro svoji složitost nemůže dosahovat spolehlivosti benzínových motorů z produkce Fordu. Podle mého názoru se v případě Fordu vyplatí, zejména pak pro běžného motoristu, který najede 15-20 tis km ročně, sáhnout po benzínovém agregátu (tento můj názor se vztahuje na ojeté vozy, u nových vozů je situace o něco jiná). A právě dotazovaný motor Duratec 2,0 HE je pro Mondeo ideální volbou.

Co se týká technických dat k motoru, tak se jedná o klasický kapalinový čtyřválec se čtyřmi ventily na válec, dvě vačky, blok a hlava jsou hliníkové, ventily jsou ovládané hrníčkovými zdvihátky (narozdíl od Zetecu, který měl hydroštely, které se při nepravidelné výměně oleje zanášely karbonem, to ovšem neznamená, že výměna oleje nemusí být dodržována!!!!), vstřikování paliva je postupné nepřímé ( o starosti méně).

Motor je výkonově pro těžký vůz dostatečný, jeho výkon 107kW a toč.moment 190 N.m. jsou na daný objem lehce nadprůměrné. Ostatně stejný motor s malými odlištnostmi montuje Mazda do svého sportovního modelu Mazda 3, jednotka v tomto voze dosahuje vyššího výkonu a něco nižší hodnoty kroutícího momentu, ale jedná se o totožný agregát.

Ve Fordu má motor poháněny rozvody bezúdržbovým řetězem. Alternativou dvoulitru je ještě výkonově silnější motor 2,5 V6, který je sice velmi kultivovaný, na druhou stranu průměrná spotřeba je o cca 2-4 litry vyšší než u dvoulitru, záleží na stylu jízdy. S dvoulitrem lze jezdit kombinovaně za 7,5 litru, ve městě kolem deseti.

Co se týká zpřevodování vozu, Mondeo má první tři stupně kratší, 4. a 5. stupěň jsou delší, což je sice vhodné na jízdy po dálnicích, kam je ostatně vůz předurčen, ale v nižších rychlostech v kopcích je třeba řadit dolů, škoda že Ford nenabízí šestistupňovou převodovku.

Problémy s touto jednotkou by Vás neměly postihnout žádné, dříve praskající rozvodové řemeny na motorech Zetec jsou minulostí, nyní, jak jsem zmínil výše, jsou rozvody poháněny řetězem. Ostatní problémy s tímto motorem nejsou známy, jedná se spíše o příslušenství motoru jako např. volnoběžné ventily atd. Tento motor je určitě nejlepší volbou z hlediska výkonu, spolehlivosti, spotřeby a kultury projevu.

Co se týče ostatních vlastností vozu, bylo toho na tomto serveru napsáno velmi mnoho, proto Vás odkazuji na dříve zveřejněné články.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
varan, 01.10.2006 22:28
Mel jsem neco podobneho u tohoto Mondeo 1.8, to je ale stejnej motor a byly to svicky, museji tam toiz byt original asi za 400 jedna. Tak jestli tam mas ty spravny, delalo mi to zhruba to samy a dokud jsem nedal tyhle originaly tak to neprestalo, jinak bych se Ford servisu az tak nebal, maj ceny, specielne náhradních dílů, jedny z nejlevnšjších.
Tom, 01.10.2006 23:31
Tak, tak . Svíčky MotorCraft je třeba "Zmetkům" dávati . Podobný problém u 1.8 16V. Ta co je v háji, má vypálenou cestičku po izolantu . Totéž platí o kabelech .
anonym, 06.01.2007 21:51
zmrdi
Dave, 24.01.2007 14:06
Nevite nekdo jak je to z hlucnosti, a kolik motor toci na dalnici pri 130 a 160km/h (nemusi to byt zrovna na dalnici )na petku??? Jde me prave o ten 2.0i16V
Kamil, 21.03.2007 18:42
Cca 3500 až 4500 otáček při 130 až 160.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů