Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda: každý rok nový model

Aktuality
TZS | 18.09.2006
dalších 44 fotek
Modelový rok 2007 přináší nové motory pro octavii a lehký facelift pro superb. I fabia získá další motor, ale pak už se představí celá v novém. Stane se to příští rok, ale kdy přesně, to automobilka jako vždy tají. A velké změny budou v rychlém sledu pokračovat.
Blíží se nevídaná modelová smršť, která brzy vystřídá poklidné tempo zavádění nových škodováckých modelů. Mladoboleslavská automobilka teď chystá pro každý rok jedno zcela nové auto.
Po letošní premiéře roomsteru bude v příštím roce následovat nová generace fabie. Lze předpokládat, že se ve verzi hatchback představí už začátkem března na ženevském autosalónu. V únoru má totiž skončit výroba nynějšího hatchbacku, současný sedan a kombík však zůstanou i poté v nabídce.
Rok 2008 bude s velkou pravděpodobností správným časem pro nástupce superbu. Po něm by měl v roce 2009 následovat sportovně-terénní model Yeti.
A jaký je hlavní společný znak všech chystaných novinek? Pro mnohé motoristy dost překvapivý: odvážnější design! Ten odráží stylistické prvky současného roomsteru.

Auta s lidskou tváří
Změny ve směřování mateřského Volkswagenu se zákonitě promítají i do strategie tuzemské automobilky. Za éry šéfa VW Ferdinanda Piecha sice vládl konzervativní duch, ale platformová strategie velela k časté obměně podvozků.
Současná podoba koncernu pod vedením Bernda Pischetsriedera je mnohem střízlivější. Nový model už zákonitě neznamená také nový podvozek (nová fabia si má podle předběžných informací vystačit s tím stávajícím). Na druhou stranu však má chladný koncernový design dostat lidštější tvář. A zatímco seaty musí v zákaznících vzbuzovat "automobilové emoce", škodovky přišly s heslem "jednoduše chytré". Prvním příkladem takového modelu má být právě roomster se svými variabilně řešenými sedadly a nenapodobitelným designem.

TIP: Škoda Yeti bude auto na "hraní"

"Mladá" značka
Ještě nedávno hodnotila zahraniční média podobu škodovek coby "konzervativní" nebo "nenápadnou". A to i v případě vrcholu mladoboleslavské odvázanosti - u sportovních verzí RS. Příchod velkoprostorového roomsteru znamenal zásadní obrat. V recenzích se nyní často skloňuje slovo "originální" a německý Auto motor und Sport píše dokonce o "žertovném designu".
Svěžest roomsteru má ve svých genech i budoucí fabia. Všechny špionážní fotografie a z nich odvozené kresby ukazují příbuznost obou modelů, zejména pak v přední části. Zdá se, že Škoda objevila designérský směr pro příští léta: ještě výraznější přední masku a kapkovitě protáhlé světlomety.
Nápaditější styl zacílil na mladé zákazníky. Platí to i o prototypu vozu, kterým chce automobilka letos přilákat ke svému stánku návštěvníky pařížského autosalónu. Definitivní proměnu v "mladou" automobilku pak představuje kompaktní sportovně užitkový vůz Yeti.

TIP: Škoda začala vyrábět inovovaný Superb


Při pohledu na nově ohlášené změny v modelovém roce 2007 to zatím na přílišnou odvahu nevypadá. Konzervativně pojatý superb neztratil nic ze své nevzrušivé důstojnosti. Ale jeho nástupce už může být docela jiný. Jaký? "Rozhodně stejně prostorný," vyvrací šéf technického vývoje Harald Ludanek v rozhovoru na stranách 4 - 5 zprávy, že budoucnost superbu stojí na prodlouženém podvozku VW Jetta. Daleko pravděpodobnější je, že si nový superb dosavadní podvozek podrží. Klasická tříprostorová karosérie současné generace však pravděpodobně skončí. Bernd Pischetsrieder nemá velké sedany rád. Jako nástupce luxusní limuzíny Volkswagen Phaeton prosadil velký hatchback a dost možná, že svým rozhodnutím nepřímo ovlivnil i směřování příštího superbu. V souvislosti s ním se často hovoří o unikátním systému pátých dveří. Ty by měly být horizontálně rozdělené a mohly by se tak otevírat dvěma způsoby: jako kufr v klasické limuzíně a také jako hatchback.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
zigi, 18.09.2006 12:26
Pochybuji,ze new fobie bude nejaky prevrat!
Skoda je usedla a fobie v tom bude jen pokracovat,ale skodofka si opet podplati vsechny tuzemske casopisy,kde vsichni jak kreteni budou vsechny skodofky vychvalovat jako ty nej auta!
Hold,prachy jsou prachy!!
josh homme, 18.09.2006 16:21
boze co znamena ze si novy superb podrzi stavajici podvozek? ten 100 let stary podvozek z passatu s vlecenou zadni napravou? god save us...
Kolega zo Slovenska, 18.09.2006 18:13
Presne tak to je Zigi. Vystihol si to. Súhlasím s tebou.
xganga, 18.09.2006 18:32
Ono je dnes dost těžké najít cenově srovnatelnou značku, která nabízí jak zajímavý design, tak i celkem dost velkou technickou(až na pár výjimek) a zpracovatelskou kvalitu, jako nabízí právě Škoda. Kdyby se Škodovka prodala Renaultu, tak je z ní teď taková středoevropská Dacia, levná, nepříliš kvalitní náhražka plnohodnotného auta. Němci jsou zas bohužel příliš konzervativní. Techniku mají skvělou(na Evropu), ale ten design je chladný jak kostka ledu. V Evropě máte buď kvalitu bez zajímavého designu nebo design bez kvality. Jsem celkem rád, že Škoda patří pod VW Group, jen mě štve ta koncernová politika i politika samotné Škodovky. V Mladé Boleslavi většinou dostanou tu nejnovější techniku až jako poslední, pokrok v designu a nabídce modelů taky není nejvelkorysejší. Ale i sama Škodovka mě štve. V tuzemsku nabízí auta skoro nejdráž v Evropě, stačí si najít cenové srovnání modelů ve státech EU, kde ČR má jedny z největších cen. I proto se vyplatí si zaject do Německa nebo i na Slovensko, kde ušetří i 30-40 tisíc Kč. Až se ve Škodovce inspirují a do základní výbavy dají něco víc, než držák na nápoje zdarma+ostatní za příplatek, tak z ní bude plnohodnotná, konkurenceschopná značka.
k, 18.09.2006 18:34
ohyzda nahrazuje ohyzdu nemůžu si pomoct ta medialní chvála neboli výborná reklama musí být za nemalý peníze!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů