Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda v Číně sází na bohaté

Aktuality
TZS | 26.09.2006
Velkolepým večírkem pro 450 hostů odstartovala v sobotu automobilka Škoda útok na čínský trh.
"Akce se vydařila, lidé vstup Škodovky přijali pozitivně," říká člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který se akce zúčastnil. "Dobře zafungovala stoletá historie automobilky, ale i třeba nynější prodejní úspěchy v Německu a Velké Británii."
Jahn během pekingského večírku připomněl, že ve třicátých letech minulého století byla auta z Mladé Boleslavi dokonce dražší než Rolls Royce. To v případě prezidentského vozu Hispano Suiza.
Škoda Auto v Číně bude vyrábět kromě původně plánované octavie i fabie a superby. A nepůjde o starší modely, ale ty nejnovější. "S taktikou levných vozů bychom tam nepochodili, těch je tam už dost. Sázíme na vyšší střední třídu," vysvětluje Jahn. Ta podle něho oceňuje větší výbavu. Číňané nedostanou žádné "ošizené" modely, ale automobilka je přizpůsobí místnímu vkusu. "Hodně se jim líbí třeba moderní technologie," říká Jahn.

 Škoda: každý rok nový model 

Čínské škodovky tak mohou být vybaveny nejen audiopřehrávači, ale i obrazovkou, potahy mohou mít z dražších látek, zvenku mohou být hodně pochromované.
První "čínské" octavie opustí tamní továrnu v první polovině příštího roku. Přesný termín si firma ještě nechává jako poslední tajemství. Podle mluvčího Škody Auto Romana Meliška se příští rok Číňané dočkají jen octavií, fabie a superby přijdou na řadu později. Auta vyrobená v Číně budou určena pouze pro místní trh, nikam jinam - ani do okolních zemí - se vyvážet nebudou.
Čínu si Škoda Auto vybrala z toho důvodu, že jde o druhý největší automobilový trh světa. Přípravy na čínskou expanzi jsou v plném proudu - Škoda pracuje na výběru dealerů, kterých má být přes osmdesát, věnuje se jejich vyškolení.
"Chceme se odlišovat i v prodejním servisu, stejně jako v Evropě," tvrdí Jahn.
Už loni Škoda Auto přes autorizované prodejny a servisy prodala v Číně 1196 aut, víc se jí nepodařilo kvůli zrušení výhodných dovozních kvót. Podle údajů Čínské asociace výrobců automobilů loni Číňané koupili 5,9 miliónu automobilů, letos se jich podle odhadů může prodat ještě o sedm set tisíc víc.
Od druhé půlky 2007 začne automobilka montovat octavie také v Rusku. Své závody má i na Ukrajině, v Indii, Bosně a v Kazachstánu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů