Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda Civic 1.8 i-VTEC sedan - test spotřeby

Testy
Petr Šikl | 09.11.2006
dalších 24 fotek
foto: Petr Šikl
Dalším vozem, který prošel naším neúprostným testem spotřeby se stal Civic v provedení sedan. Čtyřválcová zážehová osmnáctistovka slibuje slušné dynamické vlastnosti. Jak je na tom se spotřebou se dozvíte v testu.

Hondu Civic v pětidvéřovém provedení jsme již testovali (test naleznete zde). Nyní se nám do rukou dostala verze sedan, která má komfortněji nalazený podvozek a slibuje svezení hodné limuzíny. Jak se tato změna projeví ve spotřebě paliva? Jak úsporný dokáže být tento sedan? Vůz je vybaven totožnou pohonnou jednotkou která je více utlumená. Platí to zejména o zvukovém projevu. O motoru ve voze téměř nevíte. Až vyšší otáčky prozradí jeho přítomnost.

Základní technické údaje:

objem motoru (ccm)

1799

 
maximální výkon (kW / ot./min.)

103 / 6300

 
točivý moment (Nm. / ot./min.)

174 / 4300

 
délka (mm)

4545

 
šířka (mm)

1750

 
výška (mm)

1435

 
rozvor (mm)

2700

 
pohotovostní hmotnost (kg)

1269

 
zrychlení 0-100 (s)

9,0

 
maximální rychlost (km/h)

200

 
objem palivové nádrže (l)

50

 
objem zavazadlového prostoru (l)

375

 

Podmínky testu:

Ve voze cestoval pouze řidič. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 17-18 °C a doprava v hlavním městě byla celkem plynulá. Mimo obec provoz ještě více řídl. Na dálnici panovala střední hustota provozu díky práci na silnici. Vůz měl v době testu najeto mírně přes 22 tisíc kilometrů a tankovaným palivem byl Natural 95. Takování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanice, vždy až po samé hrdlo nádrže. Námi naměřené údaje srovnáne s údaji palubního počítače závěrem testu.

TIP: TEST - Honda Civic 1,8 i-VTEC

Popis trasy:

Naše trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce zahybáme doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostáváme na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočujeme ulicí Smíchovská do městské části Řeporyje. Odtud jedeme Dalejskou pod železniční viadukt směrem na obec Zadní Kopanina před kterou se dáváme prudce doprava a směřujeme na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždíme na dálnici D5 po které pokračujeme až na samý konec, kde sjíždíme Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končíme na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47,8 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obec je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I. - pohodička, klídek, prostě jízda na spotřebu:

Po dotankování nádrže po samé hrdlo vyrážíme od čerpací stanice do víru velkoměsta. Poklidnou a zároveň svižnou jízdou se dostáváme na okraj Prahy, kde je provoz řídký a obce projíždíme díky ranní špičce všedního dne s maximální opatrností a vždy za předpokladu dodržení povolených rychlostních limitů. Mimo obce plujeme po celkem dobrém povrchu silnice devadesátkou na šestý rychlostní stupeň. Až po nájezdu na dálnici zrychlujeme na stotřicítku. Po dokončení trasy dotankujeme a palubní počítač se odvděčuje průměrnou spotřebou 6,4 litru benzínu na sto kilometrů. Celou trasu jsme zvládli klidným tempem za 45 minut.

Honda Civic 1.8 sedan

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)

 
okruh I.

6,4

 

197,80

 
okruh II.

9,8

 

302,80

 
rozdíl:

+ 3,4

 

+105,00

 

Okruh II. - hodně svižná jízda:

Po dotankování usedám opět za volant a vyrážím na druhé kolečko. Tentokrát s maximálním využíváním výkonnostního potencionálu motoru. Na semaforech pod těžkou nohou sprintuje vždy jako první a mimo obec tlačím více na plynový pedál než v prvním případě. Motor si doslova libuje ve vysokých otáčkách. Omezovač zasahuje poměrně. I za hranicí 6000 otáček motor poskytuje velmi slušnou dynamiku. Mimo obec a na dálnici mírně překračuji maximální povolenou rychlost. V táhlém dálničním stoupání ukazuje palubní počítač hodnotu průměrnou spotřebu přes 10 litrů. Dálniční přivaděč do hlavního města je naštěstí v mírném klesání a spotřeba zde vždy zaručeně klesne. I v případě Civica jsme se nakonec dostali pod magickou hranici 10 litrů.

A v další tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

6,4

 

9,8

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/ 100km)

6,5

 

9,6

 
rozdíl hodnot (l/100 km)

+0,1

 

-0,2

 

Z tabulky je patrný téměř stejný výsledek naměřených výsledných hodnot, a to zejména v prvním "pomalém" okruhu. Palubní počítač vykázal průměrnou spotřebu na 100 ujetých kilometrů 6,4 litrů, oproti námi naměřené hodnotě 6,5 l Naturalu což je rozdíl naprosto zanedbatelný a palubní počítač můžeme pochválit. Naopak po zajetí druhého okruhu byl rozdíl naměřených hodnot o dvě deci desetinky větší.

V předposlední tabulce porovnáme jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s námi naměřenými hodnotami průměrné spotřeby dle palubního počítače.

Honda Civic 1.8 i-VTEC sdn

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

8,7

 

8,9

 

+0,2

 

mimo město: (l/100 km)

 

5,5

 

5,4

 

-0,1

 

kombinace: (l/100km)

 

6,6

 

7,1

 

+0,5

 

Závěr:

Tento model Civica překvapí velmi slušným výkonem a srovnatelnou spotřebou jakou udává výrobce. Ne vždy se námi naměřené hodnoty tolik příblíží hodnotám prezentovaným samotným výrobcem. Většinou je reálná spotřeba podstatně vyšší. Ne však u Civicu. Honda prostě motory umí. Proto je Civic pohodlný sedan s plně adekvátní spotřebou závislou na jízdním stylu řidiče.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
čert, 10.11.2006 13:31
no to máš pravdu ,že zajetý už je ,ale u hond s motorem vtec platí ,že po najetých 100 000 spotreba klesne a výkony jsou jeste prijatelnejsi
monis, 05.04.2010 16:14
Já mám najeto přes 40 tis.km,takže motor je už trochu zajetý, a můžu směle konstatovat,že udávaná spotřeba výrobcem fakt sedí....já mám kombinovanou spotřebu 6,6 l/100 km.....jezdím s lehkou nohou,ale občas spolu trochu zadivočíme....Tento motor je zkrátka super!!!Co k němu více dodat!!!!
monis, 22.04.2010 22:01
Ještě dodám,že nyní už mám prům.spotřebu 6,5 l/100 km....což je ještě nižší číslo,než udává výrobce.....ten motor je super,je vidět,že Honda motory prostě umí!!!!
monis, 22.04.2010 22:06
Já řadím nejvíce do 3.tis.otáček,podle zvuku motoru.....motor musíte slyšet,jak si lahodí.....jde také o to,jak komu dané auto sedne,každý se musí se svým autem jak se říká sžít.....jinak v opačném případě si moc neporozumíte....
monis, 22.04.2010 22:09
Dobrá volba,určitě budete mít nižší spotřebu než u Mazdy 6....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů