Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Forester

Poradna
David Kšica | 07.11.2006
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den!
Uvažuji o zakoupení vozu Subaru Forester v cenovém rozmezí 300.000 - 400.000Kč, což zhruba odpovídá roku výroby 2001-2003. Zajímá mne jaká je dle Vašeho názoru vhodnější motorizace (uvažuji o turbo motoru), a případná jiná doporučení.


Odpověď

Dobrý den, rád odpovím na Váš dotaz ohledně Forestra.

Doufám, že budu objektivní, ale Forester je jedno z mála aut, které jsem si opravdu oblíbil a ne jen z důvodu, že jsem na jednom z nich najezdil přes 200 000 pohodových kilometrů po cestách i necestách celé Evropy včetně Ruska,Turecka nebo Portugalska.

Už při otevření dveří spoustu lidí zaskočí povedená bezrámová okna. Po usednutí do pohodlných sedadel zjistíte, že mají skvělé boční vedení. Palubní deska je přehledná, ale na dnešní dobu má hodně tvrdých plastů. Ty ale nerezonují ani po ujetí zmiňovaných 200 000 km.

Po nastartovaní se ozve charakteristický zvuk Boxeru, tedy motoru s protilehlými písty.

Díky motoru Boxer má Forester nízko těžiště, což mu propůjčuje výborné jízdní vlastnosti jak na silnici tak v lehčím terénu.

Pokud se jedná o klasický nepřeplňovaný 2,0i 16V (od roku 1997- 90 kW nahrazená v roce 1999 - 92 kW a od roku 2005 - 116kW) naleznete vedle ruční brzdy ještě redukční převodovku.Tu sice verze s motorem 2,0i 16V turbo (125 až130kW) postrádá, ale zato mu žádné jiné SUV na silnici nestačí. Pro sportovní nadšence je od roku 2005 k dispozici 2,5i 16V turbo (169 kW). Naopak pro řidiče co chtějí jezdit co nejúsporněji byla v roce 2004 k dispozici i verze s pohonem na LPG.

 RECENZE OJETIN: Subaru Forester - Pro lesáky i sportovce 

Subaru zatím dieselové motory v nabídce nemá, ale už v příštím roce by se měla světu představit dieselová Legacy, takže u Forestra se dieselové verze určitě dočkáme taky.

Předpokládám, že se tak stane v roce 2008, kdy se představí další generace Forestra.

Subaru má stalý pohon všech kol a mezinápravový diferenciál, všechno funguje i po mnoha letech provozu. Další vychytávkou je potom Hill Holder (svahová brzda).

Mezi další zajímavosti patří samočinné udržování světlé výšky, díky speciálním tlumičům.

Tady se ovšem dostáváme k prvnímu problému. U těchto tlumičů docházelo k úniku tlaku a tak se stávalo, že na straně poškozeného tlumiče auto kleslo a Forester stal nakřivo. Speciální tlumič navíc stojí s výměnou až 16 000,- Kč. Naštěstí pro tazatele se tato závada vyskytovala na vozech vyrobených do roku 2001, takže doporučuji novější model.To platí i pro turbomotor u kterého v letech 1999 až 2000 selhávaly váhy vzduchu.

 TEST: Subaru Forester – lesník opět v kondici 

Pro řidiče a spolujezdce je vpředu místa hodně, na zadních sedadlech je méně místa v oblasti kolen, což je dáno rozvorem 2650 mm. Pod podlahou zavazadlového prostoru je umístěná velká plnohodnotná rezerva a také díky pohonu všech kol je zavazadlový prostor mělký. Navíc je roleta umístěna dost nízko, takže je pod ní jen průměrný prostor (455 litrů). Pokud ovšem roletu odděláte a sklopíte zadní sedadla, vznikne zcela rovná podlaha s velkou využitelnou plochou (1629 litrů).

Mezi nesporné výhody patří také velmi dobré hodnocení bezpečnosti vozu, jako i přední místa ve statistikách spolehlivosti.

Forester je dobrou volbou, ale vyhnul bych se 2,0i 16V (90 kW) z let 1997 až 1998. Tento motor neměl velký výkon. Naopak výborně jede nejnovější 2,0i 16V 2xDOHC (116kW). Bohužel je ale v nabídce až od roku 2005, takže se v autobazarech ještě neobjevuje.

+ spolehlivost

 

- verze s automatickou převodovkou postrádá diferenciál

 

+ redukční převodovka u verze bez turba

 

- náchylnost turbomotorů na poškození už při menších haváriích

 

+ vynikající jízdní vlastnosti

 

- vyšší cena náhradních dílů

 

+ odolný pohon všech kol

 
 

+ kultivovaný chod motoru

 
 


Mezi nejčastější závady patří:
· zadní tlumiče se samočinným vyrovnáváním světlé výšky (do roku 2001)
· opotřebená spojka
· vadný senzor hmotnosti nasávaného vzduchu u motoru turbo

Moje osobní zkušenost je s Forestrem ( 2,0 16V 92kW) vyrobeném v druhé půlce roku 1999. Pravidelně jsem s nim jezdil na kontroly do servisu. První problém byl právě se speciálními tlumiči. Jednomu ze zadních unikl tlak a jakmile jsem zaparkoval na delší dobu, auto stálo nakřivo. Naštěstí se to stihlo opravit v rámci záruky. Poté už tlumiče vydržely až do zmiňovaných 200 000 km. Přední jsou neustale původní. Protože jsem jezdil hodně s přívěsem a dával tak zabrat spojce, přišla na řadu její výměna při 170 000 km. Pokud nepočítám výměnu stěračů, brzdových destiček(3x) a kotoučů (1x) nic víc se na autě neměnilo.

Ještě po 7 letech provozu a 200 000 km má původní nezkorodovaný výfuk a spolehlivý akumulátor. Motor naskočí napoprvé a má pravidelný chod. S autem jsem jezdil s průměrnou spotřebou kolem 9 l/100km.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
pecka, 09.11.2006 16:03
jenže právě že boxer od subaru není vectra, laguna atd... proto se na to ptám. bylo mi řečeno od servisáka (ne oficiálně samo), že když rupnou řemeny v tomhle boxeru, tak se ventily nepotkají a tudíž nedojde k závadě... ale samozřejmě že je lepší je vyměnit a je pokoj. ptal jsem se, jestli se to někomu stalo a jak to dopadlo
Figo, 09.11.2006 17:18
opět se budu odvolávat na recenzi ojetého Forestera a v ní je odstavec, cituji: "Pokud kupujete havarovaného Forestera, tak jedině když motor běží. Při nárazu zde totiž často praskne některá z plastových řemenic a , v tomto motoru se pak destruktivně střetnou nejen ventili s písty ale i ventily mezi sebou. Náklady na opravu jsou pak extrémní." Tak nejsem moc technik, ale z toho bych si troufnul vyvodit že bych radši ten rozvoďák vyměnil a nedráždil hada bosou nohou...
anonym, 10.11.2006 18:48
Mate niekto skusenosti so Subaru na LPG. Zvlada do Boxer? Alebo si to odnesie prinajmensom casta vymena vyfuku?
martas, 11.11.2006 18:25
tak se svez jako ja a uvidis
Doro, 12.11.2006 00:58
Vzhledem ke skutečnosti, že instalaci nabízí/nebrání se jí již sám výrobce (jako snad asi jediný), je jasné, že s tím asi problém nebude. U starších typů nemá proti instalaci LPG žádné výhrady. Dle zkušenosti ostatních jen čiší spokojenost z úspory. Žádné raly akce bych s tím LPG ale osobně raději nejezdil.
Počítal bych však (obecně) s malinko vyšším opotřebením některých částí - myšleno, pro rozumného jezdce to asi nemá smysl řešit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů