Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký motor do Fiatu Stilo?

Poradna
Vojtěch Vrzal | 07.12.2006
foto: TipCars.com
Značka Fiat se v našich poradnách objevuje poměrně často. Tentokrát se pokusíme odpovědět na otázku, jaký motor je nejlepší pro model Stilo. Vybírat přitom budeme z benzínových i naftových motorů.

Otázka

Dobry den,

rad by som upgradeoval svoje povezeni. Kedze Vasu stranku citam velmi casto a jej rady sa mi zdaju viac ako relevantne, rozhodol som sa, ze Vas trochu poobtazujem aj ja:)

Mam zaujem o maximalne trojrocne auto, ktore ma najazdene hlboko pod 100.000 km a da sa zohnat vyrazne pod 300.000 Sk. V drvivej vacsine jazdim sam a preto som sa rozhodol pre nieco trojdverove. Jednak je pri nich vyraznejsi cenovy bonus oproti 5 dveraku a druhak mi nie je cudzi ani sportovejsi zjav. Neviem ady mate nazor na sucasne trojderaciky, ale podle mna su casy peknych mazd a hond civic nenavratne prec a v sucasnej dobe hnusnych vysokych aut je vyber znacne stazeny. Po dlhom premyslani som sa cielene zalubil do FIATu STILO 3dv. Samozrejme len do zlteho:) V jeho prospech hovori predovsetkym design, nemoznost kupit toto auto bez dobrej vybavy, znacny cenovy pokles oproti novym kuskom, napriek 3dv. konstelacii bezkompromisne miesto aj vzadu a slusna fiat zakladna v nasich zemiach.

Myslim, ze to bola dostatocna sonda do mojich mozgotrasov a teraz uz samotna hlavna otazka. Aky motor? Ja viem, ze „tak to zalezi od...“, preto sa trochu zadefinujem. Doteraz som jazdil na Bravo 1,2 16V 60 kW r. v. 99 a nebol som uplne sklamany, ale do nadsenia som mal tiez daleko. Urcite viete o com hovorim. To neustale vytacanie... V zime som jazdil tak za 7,5 l/100 km a v lete za 7,1 l/100 km (co je to klima?:) Rocne najazdim do 30.000 km. Nerad by som zbytocne spaloval v benzine viac penazi a preto sa mi zda, ze by mi mohla stacit aj ta 95 konova 1,4 16V. Samozrejme, ze slintam aj po 1,6 alebo nedaj boze po 1,8, ale tu sa obavam spotreby. Je tato obava opodstatnena pri vyssie spominanej tiazi mojej pravej nohy? Trosku vyssiu poistku by som prekusol, ale ak by sa mi kvoli 2 litrom navyse na 100 km mala predrazit cesta za mojou mamou o takmer dvesto korun, tak sa radsej uspokojim len s predbiehanim kamionov a autobusov:) A co vravite na tie ich JTD-cka? Vraj je to dobre, ale neskutocne hlucne aj po zohriati. Alebo radsej do diesla moc nie? Papierovo sa mi celkom pozdava 1,9 JTD 85 kW...

Cize Vas prosim o nejaku Vasu analyzu tych fiatackych motorov z hladiska spolahlivosti/ceny/vykonu/spotreby/servisnej narocnosti a poprosim mozno aj o nejakeho chrobaka do hlavy, ze ake auticko by ste mi odporucili Vy.

Este raz dakujem a prajem vela spokojnych citatelov.

S pozdravom

Fero


Odpověď

Pokud jste se, jak říkáte, "cíleně zamiloval" do Fiatu Stilo, určitě vám to rozmlouvat nebudeme. Stilo je celkově povedeným autem, oproti svému předchůdci, Fiatu Bravo/Brava je kvalitněji zpracované, prostornější, bezpečnější a bývá i velmi dobře vybavené. Prodejních úspěchů ale nedosáhlo, popravdě řečeno to byl pro Fiat propadák. Možná i proto, že jak pětidveřový hatchback, tak i kombi postrádají ladné italské tvary. Vzpomínám si, že když se po roce 2001 Stila začala objevovat na našich silnicích, jímalo mě při letmém pohledu na ně podezření, že Lada vyjela s nějakým novým modelem. To ovšem neplatí pro třídveřový hatchback, který vypadá dobře a nechybí mu ani sportovní šmrnc, své dělá i o celých pět centimetrů nižší výška ve srovnání s pětidveřovým hatchbackem a kombíkem. Moc sportovního nadšení ale nelze čekat od podvozku, který upřednostňuje spíš pohodlí.

Stilo se představilo v roce 2001 a zatím stále zůstává ve výrobě, rok 2004 znamenal pro Stilo modernizaci a dva nové motory. Neznám ceny ojetin na Slovensku, ale v Čechách je možné sehnat do 250 000 Kč i kousky z roku 2005. Proto doporučiji soustředit se spíše na vozy po faceliftu (2004 a novější) a se servisní knížkou, protože Stilu se nevyhlo několik dětských nemocí, které Fiat odstraňoval v rámci záruky. Některé z nich automobilka odstranila už v průběhu roku 2002, takže nedoporučujeme Stila z prvních let výroby. Ta trpěla netěsností a následným mlžením předních světel, vrzáním palubní desky, či nefunkčním režimem posilovače City (vyšší účinnost posilovače v malých rychlostech). Dosud přetrvává svistot od dveří u třídveřového provedení ve vyšších rychlostech. Pozor si dejte i na to, jestli nápadně rychle neubývá vzorek z předních pneumatik, což Fiat řešil zásahem do geometrie. Ve spojení s motorem 1,4 16V také zlobila automatická klimatizace, která se často sama vypínala a musela se znovu donutit k práci vypnutím a opětovným zapnutím. Tento problém se řešil novou řídící jednotkou klimatizace. Proto je důležitá servisní knížka, ve které by měly být záznamy o opravě těchto neduhů. Teď už ale k hlavní otázce - jaký motor je ten pravý?

Začněme od základního motoru z let 2002 - 2004, kterým je benzínový čtyřválec 1,2 16V s úctyhodným výkonem 63 kW (86 k). Ten není špatný a navíc je vždy spojen s šestistupňovou převodovkou, ovšem suverénní rozhodně není a neustálého vytáčení se s ním tedy nezbavíte. Třídveřové Stilo má sice jen o 80 kg vyšší pohotovostní hmotnost než Bravo, ale dvanáctistovka je přeci jen poměrně slabá.

V roce 2004 vystřídal "jedna-dvojku" v roli základního motoru čtyřválec 1,4 16V s výkonem 70 kW (95 k), který už se dá pro třídveřové provedení označit za dostatečně výkonný i pružný. Dobrou zprávou je, že mu po slabším předchůdci zůstala šestistupňová převodovka. Obávat se nemusíte ani spotřeby, při běžné jízdě by se měla pohybovat kolem 7 litrů, při vyhlídkových jízdách mimo město pak dokonce jen kolem 6 litrů na 100 km. Jediným problémem je výše zmiňovaná rozvernost automatické klimatizace, takže pokud ji vámi vybrané Stilo bude mít, ověřte, jestli byl problém odstraněn.

S klidným svědomím můžete šilhat i po motoru 1,6 16V 76 kW (103 k). Výkon sice papírově nemá o moc vyšší než motor 1,4 16V, ale v točivém momentu vítězí v poměru 145:128 Nm, navíc jeho maximum "sedí" o 500 ot./min. níže. Hlavními klady tohoto motoru jsou pružnost a nízká spotřeba - v praxi asi o 1l/100 km vyšší než u 1,4 16V, nevýhodou pak vyšší hlučnost.

Naopak nedoporučujeme motor 1,8 16V se slibným výkonem 98 kW (133 k), a to hlavně kvůli spotřebě nezřídka převyšující 10 l/100 km. Motor také není takový dravec, jak by se při pohledu na jeho výkon mohlo zdát. Navíc se u něj objevují problémy s nefunkčním ventilátorem chlazení motoru a následným přehříváním.

Nabídku benzínových motorů završuje pětiválec 2,4 litru, který Stilu uděluje výkon 125 kW (170 k). Tenhle sportovec by sám o sobě nebyl tak zlý, ale jeho práci maří pomalu pracující sekvenční převodovka Selespeed. Vzhledem k vašim požadavkům na spotřebu na Stilo Abarth raději rovnou zapomeňte, pod deset litrů se s tímhle motorem nedostanete ani když budete jezdit "avia ligu". Navíc ho také potkávají problémy s nefunkčním ventilátorem chlazení motoru a závady sekvenční převodovky.

Pod kapotou Stila se během let objevily celkem čtyři turbodiesely 1,9 JTD se vstřikováním common-rail, z toho dva osmiventilové s výkony 59 a 85 kW (80, resp. 116 k) už od začátku produkce. V roce 2004 přišla nejvýkonnější šestnáctiventilová varianta 1,9 JTD MultiJet s výkonem 103 kW (140 k) a o rok později ještě nové osmiventilové "jétédéčko" s výkonem 74 kW (100 k). O všech verzích, zvláště pak o té šestnáctiventilové, platí, že jsou úsporné a velice pružné. Při běžné jízdě si řeknou o 5,5 - 6,5 litrů nafty na sto kilometrů. Vzhledem k jejich velmi dobrým provozním vlastnostem i mechanické odolnosti je můžeme doporučit, je ale třeba počítat s několika možnými problémy typickými pro common-railové turbodiesely, resp. turbodiesely obecně. Při tankování nekvalitní nafty může odejít nějaký ten vstřikovač, což vyjde řádově na 10 000 Kč za kus. Občas selže "váha vzduchu" Bosch a dobré je zkontrolovat i těsnost naftového čerpadla. Problémy mohu způsobit i zatuhlé lopatky turbodmychadla. Zmiňované obavy z hlučnosti podle mě nejsou až tak na místě. I při zahřátém motoru běžícím na volnoběh sice do auta proniká typický klapavý zvuk a vibrace, což pro moderní "common-raily" není moc typické, při jízdě je ale situace přijatelná.

Vzhledem k vašim požadavkům bych nejvíce doporučoval benzínový motor 1,4 16V - je k mání jen v modernizovaných Stilech, vždy spolupracuje se šestistupňovou převodovkou a pro třídveřový model je výkonově dostačující. Spotřebu byste s ním neměl mít vyšší než dosud s Bravem 1,2, pozor jen na zmiňovanou automatickou klimatizaci. Obávat se nemusíte ani agregátu 1,6 16V, který je nejlepší volbou zejména pro Stila před faceliftem (se základní slabou dvanáctistovkou). Za úvahu určitě stojí i turbodiesely, hlavně 16V MultiJet, který je stejně jako benzínová čtrnáctistovka spojen s šestistupňovou převodovkou a navíc i se systémem ESP. Stilo je s ním navíc nejsvižnější i nejúspornější zároveň. Celkově motory 1,9 JTD patří co do spolehlivosti mezi moderními turbodiesely k lepšímu průměru.

TIP: RECENZE OJETIN: Alfa Romeo 147 - dobře vypadá, ještě lépe jezdí

Co se týče dalších kandidátů z vod nižší střední třídy, kteří by splňovali dané požadavky, prohlédl bych si ještě dvě auta. Pokud máte srdce pro italské vozy a blíže k relativně choulostivějšímu turbodieselu, můžete se poohlédnout po Alfě Romeo 147 1,9 JTD 16V. Není moc praktická ani stoprocentně spolehlivá, ale je krásná, má charisma, výborné jízdní vlastnosti a většinou i bohatou výbavu. Její benzínové motory ale moc nedoporučujeme. V bazaru bych se určitě zastavil i u Hondy Civic 8G, která je nadprůměrně spolehlivá, praktická a nabízí výkonné a zároveň úsporné benzínové motory. Zvláště doporučujeme 1,6 16V VTEC, který dává výkon 81 kW (110 k), za což chce jen 6,5 - 8 litrů benzínu v závislosti na stylu jízdy.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 27.08.2007 23:30
Motory 1,8 16V a 2,0 20V su jedny z najvydarenejsich benzinovych motorov od Fiatu. V pripade 1,8 16V je super takmer bezporuchove vstrekovanie Hitachi, ktore je OVELA odolnejsie a spolahlivejsie ako Bosch a dost velka mechanicka odolnost motora.Tieto motory sa montovali od Fiatu Marea,Bravo,Brava, cez Punto2,Coupe az po Fiat Barchetta,kde bol iba jedinym ponukanym motorom. V Stile ide dost slusne - co sa tahu tyka, nieco medzi 1,9JTD a 1,9 JTD 16V MultiJet. 2,0 20V sa sice do Stila nemontoval,ale spytajte sa niekoho, kto riadil auto s tymto motorom! ak malo navyse Turbo,bola to raketa na kolesach.
anonym, 27.08.2007 23:46
system Commonrail bol vyvinuti v Centro Ricerca Fiat (Centrum Výskumu Fiat) v Taliansku, ci uz tam boli inzinieri z Fiatu alebo Alfy je myslim si jedno. Motor 1,3 Multijet bol vo svojej kategorii Motor roku myslim 2005 alebo 6. Dnes pouzivaju motory JTD (Multijet) automobilky: Opel (Corsa 1,3MJ) Suzuki (Ignis 1,3MJ), Saab (1,9 MJ), Fiat,Alfa,Lancia, Iveco, technologiu kupili PSA,Mercedes,VW,Audi, myslim, ze najnovsie aj Subaru, atd...... Taliani boli a su dost velkym prinosom do vyvoja automobilov. Napr.: 4ventily na valec pouzivala Alfa uz pred 2.svetovou vojnou na zavodnych specialoch, Variabilne casovanie ventilov nevynasli Japonci! ale alfa uz velmi davno (akurat bolo zalozene na inom principe regulacie), Commonrail, zase Taliani,..... to len aby ste sa uz tolko nehadali.
anonym, 28.08.2007 00:02
Konecne niekto rozumny, co si nemysli,ze ked si kupi japonca,ze sa mu nikdy nic nepokazi. kazia sa VSETKY auta a zalezi moc aj na stasti. o talianskych autach koluju famy,ktore siria ludia,ktory sa autam velmi nerozumeju a kupia "za par kacek" auto,preto ze ma nabehanych na tachometri len 100 000km a ma peknu farbu.Potom sa im zacne "stale" nieco kazit a cuduju sa ze preco sa to pekne, zanovne auto stale tak kazi. Ale oni nevedia,ze si kupili auto,ktore bolo dovezene skoro zadarmo,motor ma uz za sebou nelahkych 250 000km, bolo rozmlatene na cimprcampr, rychlo zlepene, nastriekane a este rychlejsie predane. Uz viete preco ludia nadavaju na Talianske auta?!
mibfox_novy, 02.06.2010 15:23
Svata pravda...
kubinel, 03.01.2013 12:56
Mám Fiat Stilo 1.6,16V.,r.v.2004.
I když nejsem přílišným příznivcem značky,musím říci,že jsem s autem spokojen! Velký kombík,pohodlný,neunaví ani při dlouhých cestách. Má teď najeto již 210.000km a stále spolehlivě šlape motor jako hodinky a ani opravy nebyly zatím nijak drastické! Kromě běžných (brzdy) tak jen výměna silentbloků zadních ramen (jsou hydraulické).
Karoserie ani teď nikde nevrže a vše sedí,jak má,jen je potřeba občas namazat panty a stavěče dveří.
Auto mi slouží,t.zn.že jej nijak nerozmazluji,naložím mu co unese,tahám vlek a jedu tam,kudy projede bez ohledu na povrch cesty.Necourám se a když to jde,mám "cihlu na plynu".
Bez problémů a potíží si dá všechno líbit a navíc stále ještě dobře vypadá!
Doufám,že bude aspoň částečně tak dobrý,jako můj předchozí FORD Sierra 2.0 provedení Laser 3dvířko,r.v. 1984! Kdyby mi ho nenabořil jeden pobrkaný důchodce s Favoritem a následně po opravě nezrezavěl,jezdil bych s ním dodnes.Měl naježděno přes půl milionu kilometrů a stále šlapal jako za mlada. Měl nezničitelný motor!
Obě auta byla s přestavbou na LPG.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů