Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Luxusní off roady - Auta bez kompromisů

Naše téma
TZS | 29.11.2006
foto: Hummer
Velká a silná auta, s nimiž se nemusíte obávat zajet i mimo značené cesty, byla dříve spojována především s nadměrnou spotřebou, omezeným pohodlím, hlukem a vysokými emisemi. Moderní technologie dnes však natolik pokročily, že nic z výše uvedeného zdaleka neplatí. Přinášíme přehled posledních modelů oblíbených značek v široké škále od opravdových dravců do náročných klimatických podmínek až po luxusní vozy, se kterými se můžete bez obav vydat i do opery. Technické parametry, jízdní vlastnosti a vnitřní komfort jsou na takové výši, že při výběru vhodného automobilu nemusíte dělat žádné kompromisy.

"Géčko" z posilovny
Mercedes-Benz G brázdí terén i silnice jako luxusní off road už přes dvě desetiletí. Jeho nejsilnějš í verze G 55 AMG prošla koncem letošního léta posilovnou a motoru přibylo 18 kW. Dvouapůltunov ý G 55 AMG Kompressor teď zrychluje na silnici z nuly na 100 kilometrů v hodině za 5,6 sekundy, čímž se vyrovná mnohému sporťáku. Nejvyšší rychlost je omezena na 210 kilometrů v hodině. Pětistupňová automatická převodovka a klasický pohon všech kol disponují třemi uzávěrkami diferenciálů a redukčním převodem.

Defender - evergreen pro nejnáročnější terén
Klasický žebřinový rám, tuhé nápravy, redukce a uzávěrka diferenciálu, zvládá stoupání do 45 °. Silnice mu moc nevoní, ale proveze vás na safari africkou savanou i džunglí Střední Ameriky. Land Rover vás nezradí ani v tom nejdrsnějším terénu. Je až neuvěřitelně spolehlivý: plné tři čtvrtiny všech Defenderů vyrobených za více než půl století jsou ještě stále v provozu. Pokud se s ním nevybouráte, vydrží vám celý život. Ovšem život je změna, a tak i Defender právě prochází omlazovací kúrou. Pod kapotou mu začne tepat vznětový čtyřválec se systémem common-rail a šestistupňovou převodovkou. K novému motoru patří i pozměněný interiér. S dobou jde nová řada v tom, že převzala kokpit z pohodlnějšího modelu Discovery. Má rovněž výkonnější topení a větrání. Větší komfort nabízejí i nové sedačky. Pohodlněji nesedí jen řidič a spolujezdec. I pro druhou řadu je nyní možné místo dosavadní lavice objednat dvě samostatné sedačky. A kdo se musí posadit až úplně dozadu, už nesedí na podéln ých lavicích nad kryty zadních kol. Cestující ve třetí řadě najdou místo na pohodlných sedačkách s výhledem dopředu. O tato místa mohou přijít, když je zapotřebí naložit větší náklad. V prodeji je nový Defender očekáván na začátku roku 2007.

 Přehled novinek letošního podzimu a zimy 

Nejočekávanější BMW
Značka BMW znamená především špičkové sportovní jízdní vlastnosti a pohodlí posádky. To platí i pro její SUV - BMW X5, kterému na jaře přibude nová generace. Má být o téměř 19 cm delší a 6 cm širší než jeho předchůdce. Ve větším prostoru nabízí i třetí řadu sedadel. Dostane řadu elektronických pomocníků, například senzory zjišťující vadnutí brzd při přehřívání kotoučů či systém předsevření kotoučů pro rychlejší náběh při panickém brzdění. I s "nejslabším" motorem - třílitrovým vznětovým šestiválcem zrychlí na stovku za 8,3 s a bude dosahovat 216 km/h, s vrcholným zážehovým osmiválcem 4,8 l by měl dosáhnout stovky za 6,5 s a nejvyšší rychlosti 240 kilometrů v hodině.

Hummer H3 - nejmenší americký silák
O civilní verzi už na první pohled svalnatého armádního Hummeru se postaral Arnold Schwarzenegger, který si ji jako první objednal. Od té doby přibyli už dva menší bratři tohoto nekompromisního off roadu. Nejmladší a nejmenší je model H3. Stoupavost 54 ° hovoří za vše. Ovšem ani na silnici není H3 žádným zpomalovačem provozu. Nejvyšší rychlost, kterou dává motor Vortec 3500, je sice omezena na 160 kilometrech za hodinu, ale zrychlení na stovku za 10,6 s je u takhle nekompromisního off roadu rozhodně zajímavé, stejně jako volitelné luxusní vybavení interiéru v kůži.

TIP: TEST: Hummer H3 – čistokrevný off-road (VIDEO)

Wrangler v novém
Jeep není automobil, ale životní styl, říkají jeho fanoušci. Model Wrangler je pokračovatelem nejstaršího off roadu světa Willyse, který sloužil americké armádě za druhé světové války. Typické tuhé nápravy Wrangleru zůstaly podnes a s nimi až ohromující vlastnosti při jízdě těžkým terénem. I model pro rok 2007 si můžete pořídit v tradičním dvoudveřovém provedení. Ovšem k mání bude i doslova revoluční prodloužená verze Unlimited se samostatnými dveřmi i pro pasažéry na zadních sedadlech - to tu ještě nebylo. Nový Wrangler přidává na bezpečnosti a komfortu posádky. Nechybí ani druhá generace přiřaditelného pohonu všech kol common-trac doplněná dvoustupňovou redukční převodovkou. Má podstatně lepší jízdní vlastnosti na běžných silnicích. Použitím pokrokových tlumicích materiálů byl snížen hluk pronikající do interiéru o 20 %. Poprvé v historii je pro civilní provedení modelu Wrangler určen také vznětov ý motor. Jedná se o čtyřválcovou pohonnou jednotku s objemem 2,8 l s přímým vstřikováním common-rail. Nabízen je ale i s novým zážehovým šestiválcem 3,8 l, který je kombinován s šestistupňovou manuální nebo samočinnou převodovkou.

 TEST: Mazda Tribute 3,0 V6 - Šelma v terénu 

Touareg s ABSplus a novým motorem
Na pařížském autosalonu se představil SUV Volkswagenu Touareg s novým faceliftem, který poznáte na první pohled podle přepracované přídě, kde můžete mít i nová bixenová světla s natáčením. Jako v prvním Volkswagenu se v něm objeví nový zážehový motor 4,2 FSI, přičemž dosavadní motory zůstávají v nabídce. Patentovaný systém ABSplus oceníte především v terénu, kde zkracuje brzdnou dráhu až o 20 %. Jako u jediného SUV na světě si můžete objednat do svého nového Touaregu audiosystém od dánské firmy Dynaudio s deseti reproduktory a výkonem 620 W.

Porsche Cayenne Turbo S - rychlost a luxus
Rychlost 270 kilometrů v hodině jen těžko nějaké SUV dohání. Porsche je zkrátka značka, která o rychlosti jen nemluví, o čemž svědčí osmiválec o objemu 4,5 litru přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. I s velkorysou nabídkou prostoru je vůz tak sportovní, jak můžete od Porsche očekávat. Sériově dodávaná kožená sedadla i kůží potažený volant jen dotvářejí typicky sportovní atmosféru značky. Na přání se dodává elektricky nastavitelná několikadílná panoramatická střecha. Zážitky ze silnice i terénu jsou mimořádné.

Lexus RX 400h - auto budoucnosti
Vyjet si do přírody a přitom se chovat ekologicky, tak by se dalo charakterizovat první sériově vyráběné SUV s hybridním pohonem na světě - Lexus RX 400h. Má benzinový motor 3,3 l V6 a dva elektromotory, které zajišťují nízké hodnoty spotřeby paliva a úrovně emisí. Systém pohonu E-Four při rozjezdu i brzdění udržuje pohon všech kol, ale při brzdění motorem naopak pohání jen kola dvě kvůli snížení spotřeby. "Myslící jednotka" ovládá všechny bezpečnostní a stabilizační systémy vozidla. A tohle vše si můžete užívat pěkně v pohodlí - ne nadarmo je značka Lexus synonymem pro luxus.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
bubu, 29.11.2006 15:46
Aj Lada Niva
:)))))
¨Vizos, 29.11.2006 21:19
I ta zvladla drsne hory Rumunska.

A kdyz je to clanek o off-roudech tak mi tu schazi vic Landaku a ne jen Defik je to sice kral. Ale s takovim Tuaregem se muzu s klidnym srdcem merit Range Rover, Range Rover Sport a ani D3 by se tady neztratila.
tomoking, 23.01.2007 17:22
tak tak je to otazka penez a ne EGA ! ......
Hugo, 08.03.2007 08:58
Sem offrouďák a nechápu k čemu jinýmu je hummer, tuareg, cayenne, Gčko než na masírování., Gčko je do terénu dobrý ale novýho medvěda za 3Mega si nekupujou lidi na ježdění terénem ale na masírování po městě, osobně bych dal přednost S classe či Audi A8 před těmito kraksnami. Tuareg, caynee, hummery (mimo H1) to sou auta s kterýma lze s obavami projet polní cestu, pokud rádi opravujete kupte si Defender, kor sůl s nim udělá divi. Něco sem se najezdil a do terénu mi přída dobrý suzuki smaurai aneb za pár korun se dá užasně vyblbnout, nebo jako zarytý Toyotář používám LC 70. Hummer H1 je sice terréní auto ale má šílenou spotřebu, velikost a hlavně u nás je na nic protože s ním úvozovou cestu neprojedete a na kličkování mezi stromy taky nic moc. Luxusní offroady nejsou rozhodně na offroadění, vono utopit v brodu kupu drátů s kompjůtrem za 2Mega nejni dobrej nápad.
Hugo, 08.03.2007 09:03
Hmm Land rovery se mi líbil než sem v tom jel a opravoval. Defík je děs nejni kam dár ruku leda z vokýnka, kostitřas a dost drahej. Hliník sůl u nás sežere, přeci jenom starý defíky jezdej v indii a africe a ne na solených silnicích, a třeba discovery to je tragédie, podvozek odchází pořád něco vylágrovanýho, a při opravě konstruktéři nemysleli, špatný přístup a třeba výměna spojky je peklo u toyoty se všude dostanu a je vydět, že japonci u toho mysleli hlavou. D3 a nový Range sou masírky jak Tuateg, koukně te se třeba na 24 offroad maraton kolik takových "offů" tam jezdí... ždánej nejni to do terénu v terénu je třeba robustní rám, dvě pevný nápravy, uzávěrky a hlavně umět jezdit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů