Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čínští výrobci aut útočí na světové trhy

Aktuality
TZS | 27.11.2006
První auto, které před šesti roky vyjelo z pásu rozlehlé továrny čínské skupiny Geely, byl nedbale smontovaný hatchback, s motorem zkonstruovaným japonskou automobilkou Toyota. Tehdy se za celý rok vyrobilo necelých pět tisíc vozů. Dnes Geely produkuje 180 tisíc vozů ročně, včetně sedanů a sportovních aut.

Jsou poháněny vlastními motory a firma prodává své vozy nejen v Číně, ale také v Latinské Americe, na Středním východě a v Rusku. Geely dokonce nedávno vytvořila společný podnik na výrobu typických černých londýnských taxíků, určených jen pro Británii.
"Jak vyrábět auta, už nadále není velkým tajemstvím, široce jsou používány i sdíleny stejné technologie," říká Li Šu-fu, předseda správní rady Geely.
V mnoha směrech se automobily stávají komoditou. A jejich výroba se začíná stěhovat do Číny skoro stejně jako předtím produkce oblečení, televizorů a počítačů. Rozvoj automobilového průmyslu v Číně pravděpodobně postaví zavedené automobilky po celém světě před vážnou výzvu.

Trend se nedá zastavit
"Čína nastupuje a tento trend je nevyhnutelný," uvádí Michael Laske, šéf čínské pobočky rakouské firmy AVL List. Čína se už stala druhým největším světovým automobilovým trhem - předehnala Japonsko a nadále rychle roste. A růst tohoto odvětví významně podporuje čínská vláda.
Samozřejmě, že tu zůstává řada překážek, než se Čína stane skutečným světovým aktérem v tomto odvětví. Čínské domácí značky se často vyznačují špatnou kvalitou a jejich standardy spolehlivosti pokulhávají za požadavky západních trhů. Mnozí z branže rovněž tvrdí, že čínské automobilky nemají dostatek manažerů s takovou kvalifikací a zkušeností, aby zvládali nároky globálního byznysu, například vytvoření sítí dealerů a opraven v zemích kolem celého světa.
Třiačtyřicetiletý podsaditý Li Šu-fu, šéf Geely, má ctižádost stát se čínským Henrym Fordem - chce pro čínské masy vyrábět cenově dostupné vozy a začít je vyvážet do světa. Tento syn chudých zemědělců, který vytvořil vlastní automobilovou říši, jež má výrobní závody už ve čtyřech městech, očekává, že do roku 2015 bude Geely vyrábět ročně dva milióny vozů.
Li Šu-fu vybudoval univerzitu včetně rozsáhlé knihovny podle vzoru amerického Kongresu a vytvořil i síť technických škol, které připravují mladé Číňany na výrobu aut.

TIP: Čínská auta: tvrdá konkurence

Geely využívá jako subdodavatelů tytéž čínské firmy, které zásobují i společné podniky automobilek Volkswagen a General Motors a odebírá ocelové plechy z téže ocelárny, která je dodává čínským závodům Ford, GM a Volkswagen.
Číňanům v rozvoji pomáhají prudké změny v globálním automobilovém odvětví - kupují design i vybavení vozů od nejlepších firem a rovněž najímají talentované manažery od těch konkurentů, kteří se dostali do potíží. Západní firmy se ve své snaze snížit náklady obracejí k Číně. Například DaimlerChrysler jedná s čínskou státní automobilkou Chery Automobile o společné výrobě kompaktu Dodge, který by se prodával globálně.
Bude jistě trvat ještě mnoho let, než se čínská auta objeví na americkém trhu, zatím jsou vyvážena pouze na méně náročné trhy v rozvojovém světě. To je však stejný trh, který je životně důležitý i pro americké a evropské výrobce. Li Šu-fu tvrdí, že "auta jsou symbolem pověsti, síly a hospodářství země". Ve své kanceláři má goblén, do něhož je vetkána báseň, kterou Li loni napsal. Vyzývá v ní zaměstnance, aby byli pilní a pracovití. "Mrazivý vítr je ten tam, jaro přichází... Noříme své hlavy do práce... Naše vlastní výrobky zvítězí".

Podnikavý Li Šu-fu


Li Šu-fu
Li se narodil v roce 1963 a vyrůstal během zmatků tehdejší kulturní revoluce. Střídal roky ve škole i při práci na poli, aby pomohl svým rodičům získávat obživu. Když v sedmnácti skončil střední školu, dostal za výborné výsledky dar 100 jüanů a koupil si za ně fotoaparát. Začal s ním podnikat - fotografoval na zakázku za peníze a ušetřené prostředky investoval do sběru kovového šrotu. Za získané peníze založil podnik na výrobu součástek pro chladničky.
Začátkem devadesátých let se rozhodl, že jeho skutečným cílem je vyrábět automobily. Jenže zrovna v té době čínská vláda chtěla omezit soukromé podnikání, a tak Liovi nedala licenci. Začal tedy vyrábět motorky. Zároveň však v rámci svého závodu postavil zkušební linku na montování aut. Svůj první prototyp firma Geely vyrobila v roce 1998 a vláda jí povolila produkovat auta.
Klíčovou úlohu v rozvoji automobilky sehrál Korejec Šim Bong-sup, zkušený veterán automobilky Daewoo. V roce 2004 nastoupil u Geely. Pomohl odstranit některé dětské bolesti a zvýšit kvalitu i vzhled vyráběných aut.
V jedné ze čtyř továren společnosti Geely říká čtyřiadvacetiletý zaměstnanec Liou Lej, absolvent univerzity firmy Geely: "Zatím jsme udělali jen první krok. A učíme se z vlastních chyb. Máme dostatek sebedůvěry. Vepředu (ve výrobě aut) byli Japonci, pak Korejci. Teď je řada na nás."

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
donald, 27.11.2006 10:45
Vážený pane, trpíte-li přehnanou politickou a morální korektností, pak nemůžete kupovat žádné průmyslové výrobky. A stále větší část automobilových dílů a subdodávek pro renomované světové automobilové značky pochází z Číny, Indie, Latinské Ameriky apod. I potraviny, chráněný vysokým clem a dotované EU, které denně jíte, přispívají k bídě a hladu 3. světa. Nemáte na vybranou!
bubu, 27.11.2006 13:27
Moznoze tym myslel, ze vzhladom na hrozne podmienky pracovnikov budu aj vyrobky nekvalitne....
Zigi, 27.11.2006 19:14
Co je z Cíny tak je dobrý, nevím co proti nim furt máte
bruno, 27.11.2006 21:58
škoda že v článku nebyly uvedeny nějaké konkrétní typy aut a tech.informace.jinak už si umím představit tu "kvalitu" aut když vidím že všechno co nepodléhá kontrole velkých firem nestojí za moc.....
Martin, 28.11.2006 10:14
Jedan vec je kvalita, jak dlouho auto ydrzi, jak csti budete auto opravovat a tak, ale druha vec je bezpecnost, a tu maji cinska SUV horsi nez mala auta ze zapadni evropy. Design u nekterych cinskych aut ujde, ale na kvalitu sposut alidi nehledi, spousta lidi vidi jen vzhled, cena a vybava, ale co bezpecnost? az naboura nejaky velky auto typu bmw 5 akorat cinske znacky treba s obycejnou fabii tak se budou vscihni divit, tak velke auto a fabia dopadla lepe? Nemylsim tim, ze fabia je dokonala, nebo superbezpecna, jsou uz bezpecnejsi mala auta, byl to jen priklad
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů