Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Galaxy 2.0 TDCi - test spotřeby

Testy
Michal Žďárský | 13.12.2006
dalších 8 fotek
foto: Autor
Na náš tradiční test spotřeby jsme tentokrát vyzvali novou generaci elegantního Fordu Galaxy, který byl poháněn dvoulitrovým vznětovým agregátem 2.0 Duratorq TDCi standardně vybaveným šestistupňovou převodovkou Durashift.

Nová generace Fordu Galaxy míří do přeplněného segmentu velkých MPV a v základu nabízí místo až pro sedm pasažérů. Ford sází s příchodem nové generace na novou konstrukci a nový líbivý design hlásící se hrdě k tradičním prvkům automobilky. K testu jsme měli k dispozici nejsilnější z trojice dieselových motorů. Jedná se o verzi s dvoulitrovým naftovým agregátem o výkonu 140 koní (103 kW) a maximálním kroutícím momentem 320 Nm, který je k dispozici již od 2000 otáček za minutu (s funkcí overboost je k dispozici krátkodobě až 340 Nm). Tento motor je standardně vybaven šestistupňovou manuální převodovkou Durashift a o přenos síly na vozovku se stará dvojice předních sedmnáctipalcových kol. V našem testu spotřeby jsme se na tradiční trase zaměřili na přesnost údajů udávaných výrobcem a na odchylku palubního počítače. Zajímavým údajem může být hodnota spotřeby v momentě, kdy se rozhodnete Galaxy nešetřit a využít plného potenciálu 140ti koní a 320 Nm.

Základní technické údaje:

objem motoru (ccm)

1997

 
maximální výkon (kW / ot./min.)

103 / 4000

 
točivý moment (Nm. / ot./min.)

320 / 2000

 
délka (mm)

4820

 
šířka (mm)

1884

 
výška (mm)

1764

 
rozvor (mm)

2850

 
pohotovostní hmotnost (kg)

2505

 
zrychlení 0-100 (s)

10,5

 
maximální rychlost (km/h)

193

 
objem palivové nádrže (l)

70

 
objem zavazadlového prostoru (l)

435

 

Podmínky testu: Vůz byl během testu obsazen pouze řidičem. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí okolo 15°C a doprava v hlavním městě byla plynulá a provoz mírný. Mimo Prahu provoz ještě více řídl a na dálnici mírně zesílil. Vůz měl v době testu najeto mírně přes 10 tisíc kilometrů. Tankování probíhalo vždy u stejného stojanu na jedné čerpací stanici, vždy až po samé hrdlo nádrže. Naměřené údaje porovnáme s údaji palubního počítače v závěru testu.

Popis trasy: Trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do centra, kde se na světelné křižovatce zahýbá doprava do Jinonické ulice. Následují ulice Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostáváme na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočujeme ulicí Smíchovská do městské části Řeporyje. Odtud jedeme Dalejskou pod železniční viadukt směrem na obec Zadní Kopanina před kterou se dáváme prudce doprava a směřujeme na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždíme na dálnici D5 po které pokračujeme až na samý konec, kde sjíždíme Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končíme na místě výjezdu. Celý okruh měří 47,8 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obec je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I. aneb klidná jízda na spotřebu
Po dotankování nádrže po samé hrdlo vyrážím od čerpací stanice do ulic hlavního města. Poklidnou a plynulou jízdou bez vytáčení motoru a prudkého brzdění se dostávám v poklidném tempu s dodržováním maximálních povolených rychlostí na okraj Prahy. Zde provoz zřídne ještě více než v dopolední Praze. Obce projíždím s rozvahou a na několika místech zpomaluji na předepsanou třicítku. Mimo obec proplouvám krajinou povolenou devadesátkou a i díky kvalitnímu povrchu silnice si užívám při zařazeném šestém převodovém stupni komfortu automobilu v doprovodu tónů linoucích se z poměrně kvalitní audiosoustavy, kterou Galaxy ve výbavě Ghia disponuje. Po nájezdu na dálnici pozvolně zrychluji na povolenou stotřicítku, kterou se mi daří držet po celou cestu dálničního úseku. Po dokončení trasy dotankuji a palubní počítač se odvděčuje průměrnou spotřebou 5,9 litru nafty na sto kilometrů. K tomuto údaji nutno zmínit fakt, že po celou dobu jízdy před dálničním úsekem se spotřeba pohybovala na hranici pěti litrů a až delší úsek dálnice při zařazeném šestém stupni (při 130 km/h točí motor přibližně 2200 ot./min) poslal tuto hodnotu na konečný výsledek. Celou trasu jsem zvládl v klidném tempu za 47 minut.

Ford Galaxy

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)

 
okruh I.

5,9

 

165,8

 
okruh II.

10,4

 

292,2

 
rozdíl:

+4,5

 

+126,4

 

Okruh II. – kam až se může spotřeba vyšplhat?
Po dotankování usedám opět za volant a vyrážím na druhé kolečko. Tentokrát s maximálním využíváním výkonnostního potencionálu motoru. Hustota provozu se jen mírně zvýšila, zejména pak ve městě. Mimo obec jedu znovu sám a až na dálnici mě chvílemi brzdí několik kamionů. Již od prvních rozjezdů volím ostřejší tempo. Na semaforech pod těžkou nohou sprintuji vždy jako první a mimo obec tlačím plynový pedál až na podlahu. Užívám si zátahu turbodieselu okolo 2000 ot./min a zjišťuji, že motor se chová na dieselový agregát velice kultivovaně i ve vyšších otáčkách. Mohutný krouťák trhá asfalt a i poměrně těžkému Galaxy uděluje překvapující akceleraci a pružnost. Mimo obec a na dálnici o něco překračuji maximální povolenou rychlost. Po celou dobu očkem pošilhávám po palubním počítači, kde se spotřeba šplhá až na hranici dvanácti litrů, avšak jsem zvědavý, co s tímto učiní dálniční úsek. Přesně podle mých představ, byť automobilu stále nepovoluji, při zařazené šestce spotřeba i přes vyšší rychlost stále klesá. Po příjezdu k čerpací stanici ukazuje palubní počítač hodnotu 10,4 l/100 km, což je při zvoleném tempu a zacházení hodně slušná hodnota. Tentokrát jsem stejné kolečko ujel v čase 38 minut.

V následující tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

5,9

 

10,4

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/ 100km)

6,6

 

10,2

 
rozdíl hodnot (l/100 km)

+0,7

 

-0,2

 

Z tabulky je patrný minimální rozdíl naměřených výsledných hodnot u druhého okruhu. Palubní počítač vykázal průměrnou spotřebu na 100 ujetých kilometrů 10,4 litrů, oproti mnou naměřené hodnotě 10,2 l nafty. Naopak po zajetí prvního okruhu činí rozdíl naměřených hodnot sedm desetin, což je vcelku dost.

V poslední tabulce porovnáme jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s námi naměřenými hodnotami průměrné spotřeby dle palubního počítače.

Ford Galaxy 2.0 TDCi

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

8,2

 

9,6

 

+1,4

 

mimo město: (l/100 km)

 

5,5

 

5,9

 

+0,4

 

kombinace: (l/100km)

 

6,5

 

7,7

 

+1,2

 

Ford Galaxy se silným vznětovým motorem 2.0 TDCi pod kapotou vybavený šestistupňovou manuální převodovkou mě svojí spotřebou mile překvapil. Motor nabídne nadmíru kultivovaný chod a při stádu 140ti koní a hmotnosti dva a půl tuny hodně solidní dynamiku. Agregát mohutně zatahuje již od 1500 otáček a silný kopanec je k dispozici až k 2,5 tisícové hranici. V pohodě lze jezdit se spotřebou okolo sedmi litrů, která se logicky o něco zvedne v městském provozu. Pokud si budete chtít užívat mohutného zátahu a kruťáku 320 Nm, budete muset častěji tankovat, avšak při 70ti litrové palivové nádrži je k dispozici hodně slušná hodnota dojezdu.

Hodnocení článku
2.8 z 5 (56%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdeněk, 13.12.2006 16:15
To má opravdu pohotovostní hmotnost 2,5t ?? Není to nějak hodně ?
Peet, 13.12.2006 19:13
To je určitě hmotnost celková. (pohotovostní+užitečná)
Jinak moc pěkné, praktické a úsporné auto.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů