Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ruská střední třída začíná utrácet

Aktuality
TZS | 06.12.2006
foto: K. Směšný
Pracují často do noci, nakupují v obchodech IKEA a supermarketech, berou si půjčky a příliš se nezajímají o politiku. Tak vypadá podle sociologů ruská střední třída. Tu nyní tvoří zhruba 20 procent Rusů, kteří hrají stále větší roli v ekonomickém životě země.
Právě na ně míří západní firmy - od výrobce tyčinek Mars po automobilku Škoda Auto, které si stěžují: Nestačíme vyrábět, v Rusku bychom prodaly mnohem více.
"Život se od roku 2000 změnil, lidé přestali schovávat peníze do matrací. Začínají investovat," říká personalistka Světlana, citovaná listem The Daily Telegraph. Není divu podle údajů MDM Bank se příjmy od té doby zečtyřnásobily a v posledních letech zaznamenala ruská ekonomika růst o více než šest procent ročně. Mohou za to především příjmy z ropy. Její cena vzrostla za poslední tři roky o 92 procent a Moskva je jejím druhým největším světovým producentem.
Vláda své mimořádné příjmy z velké části pumpuje do ekonomiky. To se projevilo i v růstu bohatství střední třídy, která již nyní odpovídá západním definicím. Značná část z jejích příslušníků totiž pracuje v polostátních podnicích v ropném sektoru či je členy téměř 5,5miliónového úřednického stavu. K růstu bohatství střední třídy pomohlo i zavedení jednotné 13procentní daně z příjmů.
Počet členů střední třídy se ale podle ruských měřítek za posledních posledních šest nezvětšil, tvrdí socioložka Taťjána Malevová z Moskevského nezávislého institutu pro sociální politiku. Do střední třídy se totiž stále počítají jak milionáři, tak malí podnikatelé. Za jejich sebeoznačením je snaha nevystupovat z řady.
O rozvoji střední třídy tak vypovídá spíše pohled na ulice ruských měst - mezi luxusními auty a otřískanými volhami se objevila nová či ojetá auta střední třídy, na předměstích vyrostly supermarkety a nákupní galerie. Podle údajů Economist Intelligence Unit vzroste objem maloobchodního trhu s potravinami v Rusku z loňských 113 miliard dolarů do roku 2010 na 203 miliard dolarů. Počet spotřebitelských půjček narostl prakticky z nuly na dnešních 40 miliard dolarů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů