Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejluxusnější auta to nemají lehké

Aktuality
TZS | 08.12.2006
foto: km77.com
Říká se jim UHNWS a ucházejí se o ně značky špičkových luxusních automobilů - Rolls-Royce, vlastněný BMW, Bentley ze skupiny Volkswagen a Maybach patřící DaimlerChrysler. HNWs je zkratkou pro ultra-high net worth - pro jednotlivce, kteří disponují minimálně 20 miliony dolarů (cena nemovitostí se nezapočítává). Podle údajů automobilky Rolls-Royce je ve světě v této kategorii na 80 000 lidí. V průměru vlastní osm automobilů a tři nebo čtyři domy. Tři čtvrtiny z nich mají vlastní tryskové letadlo a většina jachtu.


Rolls-Royce Phantom largo
Otevřenou otázkou je, kolik těchto boháčů chce ultraluxusní vůz. Koncem 90. let si BMW a DaimlerChrysler byly jisty, že nové modely Rolls-Royce a Maybach vytvoří dynamický trh pro vozy s cenou deset milionů korun a více. Vývoj však byl jiný.
Rolls-Royce kdysi, a za nižší ceny, prodával přes 3000 aut ročně. Letošní odbyt všech špičkových limuzín, včetně "levnějších" Bentley s cenou 160 000 až 200 000 liber, je odhadován na 2000 kusů. A bez poptávky nových boháčů z Číny by byl ještě nižší.
Roční produkce v závodě Rolls-Royce v Goodwoodu v západním Sussexu je 800 vozů, přičemž výrobní kapacita činí 1000 aut. Prodeji by měl pomoci nový kabriolet Corniche, který bude představen na detroitském autosalonu v lednu příštího roku, a nové kupé. Do konce desetiletí by se na trhu měla objevit menší a levnější limuzína (za 180 000 liber) s kódovým označením RR4.

TIP: V Česku vlastní Rolls-Royce jen dvanáct lidí

Bentley se zaměřuje na HNWs - high net worth. Tedy lidi, kteří disponují minimálně jedním milionem dolarů. Podle odhadu je jich ve světě osm milionů. Nový model Bentley Continental GT (117 500 liber) byl okamžitým úspěchem. Vůz si oblíbily i hvězdy britského fotbalu včetně Davida Backhama. Bentley letos vyrobí 8000 coupé Continental GT a limuzín Flying Spur.
U Maybachu, který DaimlerChrysler uvedl na trh v roce 2002, se rychle ukázalo, že prodejní cíl 1500 vozů ročně byl příliš ambiciózní. Polovina výrobní linky ve Stuttgartu musela být převedena na výrobu pancéřovaných mercedesů. Podle výrobce se loni
prodalo 400 vozů, podle konkurence se prý skutečné číslo blíží jen 250. Na dotaz, zda bude následovat příkladu Rolls-Royce, který připravuje levnější modelovou řadu, Dieter Zetsche, šéf skupiny, odpověděl: "Mezi nejdražším Mercedesem a Maybachem existuje velký cenový rozdíl. Musíme rozhodnout, zda tento prostor zaplní Mercedes či Maybach." Experti sázejí na Mercedes - pokud si Maybach nezískal UHNWs, těžko si získá HNWs.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ráďa, 09.12.2006 02:28
A co auta typu Enzo nebo Veyron? To by tam taky vzhledem z ceně mělo patřit. Jinak co se takových aut týká, jsou to jenom auta a nic víc. Nicméně kdo okusil, nepomene a mnohdy už nemůže jinak.

Jinak R-R Phantom bych mít ani nemusel, ale nějaký Bentley ...přinejhorším BMW 760iL by se sešlo. No v praxi to vyřešil stejně Máďa Mamut s delším rozvorem
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů