Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilky v USA čeká zlomový rok

Aktuality
TZS | 09.01.2007
foto: GM
Dokáží se velké americké automobilky v letošním roce vzpamatovat a dostat se z krize? Nebo bude ve své spanilé jízdě pokračovat japonská Toyota a stane se novou světovou jedničkou?
Na podobné otázky by měl naznačit odpovědi právě probíhající autosalon v Detroitu, kde se jako na jedné z nejvýznamnějších akcí v oboru pravidelně scházejí největší světové automobilky.
Detroit patří mezi pět nejvýznamnějších přehlídek nových modelů a konceptů automobilů celého roku. Vedle Ženevy, Frankfurtu, Paříže a Tokia.
Letos zde bude představeno okolo padesátky nových modelů a čeká se, že na výstavu přijde během dvou týdnů okolo 800 tisíc návštěvníků z řad odborníků i laické veřejnosti.
Právě Detroit by měl naznačit, zda velká trojka z Detroitu, jak se říká americkým automobilkám General Motors, Ford a Chrysler, začne znovu být konkurenceschopná Toyotě. Zda jejich nové modely opět dokáží přilákat zákazníky, kteří v poslední době odcházeli vzhledem k vysokým cenám pohonných hmot k úspornějším a menším modelům, v nichž dominuje právě Toyota.
Toyota je již nyní světová dvojka, když v posledních dvou letech předstihla nejprve automobilku DaimlerChrysler a nedávno i Ford. A brousí si zuby i na světovou jedničku GM.

TIP: Američané nedůvěřují dieselům


Chevrolet Malibu
Podle prognóz odborníků by k tomu z hlediska objemu výroby mělo dojít možná již letos. V tomto roce chce totiž Toyota vyrobit již 9,42 milionu vozů, tedy o čtyři procenta více než vloni. GM své plány na letošek nezveřejnil, vloni ale vyrobil 9,2 milionu aut a nedá se očekávat, že by byl schopný prudce zvýšit odbyt svých aut. takže je možné, že Toyota ho opravdu předstihne.
GM se ale nechce vzdát bez boje. "Jsem rád, že jsme jednička a naši lidé jsou na to také hrdí. Nehodláme nečinně sedět a nechat někoho, aby nás předběhl," řekl včera v Detroitu šéf GM Rick Wagoner.
GM naznačuje, že chce jít s Toyotou jako jediný z velké trojky do přímého souboje. A to v oblasti rodinných vozů.
V Detroitu totiž představuje mimo jiné nové verze svého středního sedanu Chevrolet Malibu, s nímž bude soupeřit s Toyotou Camry nebo Hondou Accord.
V luxusní kategorii zase ukáže nový Cadillac CTS. Představí také koncept Chevroletu Camaro a pokusí se probudit myšlenku nového masového elektromobilu nazvaného Chevrolet Volt, jehož vývoj ale potrvá ještě asi dva roky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů