Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo C30 T5 - test spotřeby

Testy
Petr Šikl | 30.04.2007
dalších 39 fotek
foto: Petr Šikl
Rádi si vychutnáváte krátké ale i dlouhé cesty? Že nemůžete najít vůz, který Vám dopřeje doslova radost z řízení? Mám pro Vás tip v podobě Volva C30, které prošlo naším testem spotřeby.

V prémiové třídě malých hatchbacků se nedávno objevila doslova převratná novinka, alespoň po stránce designu. Světlo světa spatřil nový model jednoduše označený C30. Za ním stojí Volvo, které konečně nabízí atraktivní vzhled, který přiláká i mladší klientelu. C30 můžete mít v základním provedení s benzínovou šestnáctistovkou, ale také s dvaapůlitrovým přeplňovaným zážehovým motorem. A právě ten jsme podrobili tradičnímu testu spotřeby.

zdvihový objem motoru (ccm3)

2521

 
maximální výkon zážeh. motoru (kW (k) / ot./min.)

162 (220) / 5000

 
točivý moment zážeh. motoru (Nm. / ot./min.)

310 / 1500

 
délka (mm)

4252

 
šířka (mm)

1782/2039*

 
výška (mm)

1447

 
rozvor (mm)

2640

 
pohotovostní / celková hmotnost (kg)

1422 / 1860

 
zrychlení 0-100 (s)

6,1

 
maximální rychlost (km/h)

240

 
objem zavazadlového prostoru (l)

?

 
objem palivové nádrže (l)

62

 
* včetně zrcátek

Podmínky testu: Ve voze cestovali řidič a spolujezdec. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 15-16°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto mírně přes sedm tisíc kilometrů a tankovaným palivem byl natural s oktanovým číslem 95 (což je u tohoto modelu minimum). Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnáme závěrem testu s údaji palubního počítače).

TIP: TEST SPOTŘEBY: Honda Civic sedan 1.8 i-VTEC

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do středu města, kde na světelné křižovatce odbočujeme doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostáváme na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočujeme ulicí Smíchovská do městské části Řeporyje. Odtud "frčíme" Dalejskou pod železniční viadukt směrem na obec Zadní Kopanina před kterou odbočujeme prudce doprava a směřujeme na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždíme na dálnici D5 po které pokračujeme až na její konec, kde sjíždíme Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končíme na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže po samé hrdlo vyrážíme od čerpací stanice směrem do centra. Zanedlouho na třetí světelné křižovatce odbočujeme doprava. Poklidnou a plynulou jízdou se dostáváme na okraj Prahy, kde provoz ještě více řídne. V obcích i mimo ně dodržujeme předepsané rychlostní limity a ani na dálnici je nepřekračujeme. Mimo obec plujeme s lehkou nohou na pedálu. Ručička tachometru se dostává výše až po nájezdu na dálnici, kde zrychlujeme na stodeset. Přestože na trase přibyl další přenosný semafor (již druhý) tentokrát ani u jednoho vůbec nečekáme (zelená vychází). Po dokončení trasy dotankujeme opět do plné a displej palubního počítače vykazuje průměrnou spotřebu 8,7 litru spotřebovaného paliva na sto kilometrů.

Volvo C30

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)**

 
okruh I.

8,7

 

242,70

 
okruh II.

11,8

 

329,20

 
rozdíl: 

- 3,1

 

-87,20

 

** - v přepočtu 27,90 Kč za litr

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování usedáme opět za volant a vyrážíme na druhé kolečko. Tentokrát svižněji za častějšího využívání výkonu motoru. Na semaforech se rychle rozjíždíme na předepsanou rychlost. Pětiválec zabírá krásně od spodu a plynule táhne až do vysokých otáček. Pro C30 není problém na dvojku dosáhnout tříciferné rychlosti. Bohužel dopravní situace nedovoluje ani na dálnici příliš zrychlit a tak celou trasu dokončujeme za 45 minut s průměrnou spotřebou 11,8 l/100km.

TIP: TEST SPOTŘEBY: Ford Galaxy 2.0 TDCi

A v další tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

8,7

 

11,8

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/ 100km)

9,4

 

12,3

 
rozdíl hodnot (l/100 km) 

+ 0,7

 

+ 0,5

 

Z tabulky je patrný ještě akceptovatelný rozdíl naměřených výsledných hodnot v prvním i druhém případě. Palubní počítač v prvním případě naměřil o 0,7 litru nižší spotřebu, resp. o 0,5 litru v druhém případě než my formou dotankování.

dosažené jízdní výkony dle PP

 

okruh I.

 

okruh II.

 
čas (min.)

52

 

45

 
průměrná rychlost (km/h)

57

 

65

 


čalouněný zavazadlový prostor je pastvou pro oči a zároveň výkladní skříňí, chybí krycí plato
V předposlední tabulce porovnáme jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s námi naměřenými hodnotami průměrné spotřeby dle palubního počítače. Ve městě jsme jezdili s C30 v průměru za 13 litrů, což je pouze o 0,5 l více než prezentuje výrobce. Mimo město se nám nedařilo dosáhnout avízované spotřeby 6,5 litru ani při velké snaze. Za celý test si v průměru Volvo C30 řeklo o 11,1 litrů Naturalu, což se nám zdá hodně. Na druhou stranu smutný výraz v obličeji u čerpací stanice bohatě vynahradí jízdní vlastnosti tohoto vozu.

Volvo C30 T5

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

12,5

 

13,5

 

+ 1,0

 

mimo město: (l/100 km)

 

6,5

 

8

 

+ 1,5

 

kombinace: (l/100km)

 

8,7

 

11,1

 

+ 2,4

 

Závěr:

Volvo C30 s pětiválcem pod kapotou si nebudou kupovat zrovna šetřílkové. A ve Volvu to vědí. Proto hodnoty průměrné spotřeby jsou odsunuty až za podávaný skvělý výkon motoru a kompletní charakteristiku C30, která navozuje radost z řízení. Při velmi lehké noze lze ve smíšeném provozu jezdit na hranici devíti litrů, přesto jen těžko se na tuto mez dostanete. Většinou se spotřeba přehoupne přes 11 litrů, jelikož lačnost po krásném zvuku a plynulém zrychlení bude převažovat nad šetřivostí majitele.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kiwko, 30.04.2007 09:37
Neviem odkiaľ zobral výrobca tie údaje o spotrebe ,keď vám vyšlo niečo úplne iné ....žeby zámer ??? alebo mali iné podmienky na testovanie?? a možno to urobili aby to pepierovo vyzeralo super......
Pepe, 30.04.2007 17:18
Asi se budu opakovat, ale ideální se mi jeví 1,6D. 2,5T by byla zajisté moje smrt - navzdory vysoké pasivní bezpečnosti.... A taky pohled do ceníku mě probral.... Ale volvo se nekupuje z nouze a za poslední prachy, že.
Sprint, 30.04.2007 21:42
To souhlasím. Za poslední peníze se kupuje Fabia HTP, co mám já.
U takovýhleho auta bych na spotřebu nekoukal. Resp. kdo má mega na auto, má asi i na benzín, že !?
A.K.Alex, 02.05.2007 10:55
Ano, aj pre mna by to bola mometalne smrt financná a mozno aj skutocná- pri nehode (162 Kw nie je malo), ale tak snad nie. Zastavam nazor, ze ked uz, tak uz poriadne. Hadam si k tomuto premiovemu autu nekupim 1.6tku... Toto auto si kupi niekto, kto bude mat aj na reziu, takze spotrebu asi nebude velmi riesit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů