Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C5 Break 2.2 HDi - dvě turba v akci

Testy
Petr Šikl | 27.06.2007
dalších 72 fotek
foto: Petr Šikl
Vyznavačům maximálního pohodlí a příznivcům dvou šípů ve znaku udělám dnes radost. A nejen jim. Na své si přijdou i příznivci naftových motorů. Redakčním testem prošla známá C5 Break s novým výkonným motorem. A jaká je?

Ve střední třídě je celkem plno. Chcete-li prostorné rodinné kombi se vznětovým motorem máte možnost celkem širokého výběru. Počínaje Fordem Mondeo, přes Volkswagen Passat, Peugeot 407, Toyotu Avensis, Mazdu6 nebo třeba BMW a mnoho dalších. Nestojíte-li o sportovně zaměřené kombi, spektrum se Vám poměrně zúží. V hledáčku Vám může skočit třeba Citroën s modelem C5. Pokud jezdíte delší trasy a pohodlné přesuny jsou pro Vás životní prioritou, nabízí se jako ideální řešení "cé pětka" s novým vznětovým motorem 2.2 HDi s dvěma turbodmychadly pod kapotou.


vlevo před a vpravo po faceliftu
Historie modelu C5 se začala psát v roce 2001, kdy měl za úkol nahradit nestárnoucí model XM se svérázným designem. Citroën při premiéře nového vozu zklamal příznivce dvou šípů, kteří byli zvyklí na odvážný desing. Světlo světa spatřil vůz s oblými tvary, které byly něčím úplně jiným než u předchůdce (XM). Oválné světlomety, oválná maska a zaoblené hrany po příchodu konkurenčního Peugeotu 407 přestaly být zajímavé a Citroën přispěchá s faceliftem. Ten se však celkem povedl. Nevýrazná podoba se vytratila a dostal C5 opět na výsluní.

Karoserie:

Zmíněný facelift se dotkl zejména přídě. Ta byla celá přepracovaná a získala hodně na přitažlivosti. Vodorovné chromované linky spojují velké přední světlomety ve tvaru bumerangu. Uprostřed se linky plynule mění v logo automobilky v podobě dvou velkých šípů. Omlazená verze působí mohutněji, přičemž na šířku přibrala pouze jeden centimetr. Boční pohled prozradí zejména velký rozvor 2750 mm a délku 4839 mm. Zádi po stranách dominují štíhlé sloupcovité světlomety, které zaručují dostatečně široký vstupní otvor pátých dveří do zavazadlového prostoru.

(+) atraktivnější design (po faceliftu)
(+) natáčející bi-xenonové světlomety
(-) špinění zadního skla

Motor

 

výkon (kW/ k)

 

X

 

SX

 

Exclusive

 

1.8i 16V

 

92/127

 

727.000

 

-

 

-

 

2.0i 16V

 

103/143

 

-

 

821.000

 

901.000

 

2.0i 16V AT

 

103/143

 

-

 

821.000

 

961.000

 

3.0i V6 24V AT

 

152/210

 

-

 

-

 

1 061.000

 

1.6 HDi 16V

 

80/110

 

746.000

 

791.000

 

-

 

2.0 HDi 16V

 

100/138

 

-

 

861.000

 

941.000

 

2.0 HDi 16V AT

 

100/138

 

-

 

911.000

 

991.000

 

2.2 HDi 16V

 

125/173

 

-

 

-

 

1 006.000

 

2.2 HDi 16V AT

 

125/173

 

-

 

-

 

1 056.000

 

Interiér:

Právě v kabině vozu je nejvíce znát neúprosný zub času. Ten se pořádně zakousl zejména do palubní desky. Design spolu s použitými materiály neodpovídají vozům současné střední třídy. Ve shluku tlačítek na středové konzoli jsem se dlouhou dobu doslova ztrácel. Chaoticky rozmístěná tlačítka jsou navíc titěrná a nevynikají ani jistým chodem. Toto řešení snižuje pozornost řidiče. Třešničkou na dortu bylo umístění tlačítka výstražných směrových světel, které se nachází vpravo dole téměř u spolujezdce.

Volant lze seřídit výškově i podélně. Sedadlo řidiče se elektricky ovládá snad všemi směry (i výškově). A prostoru se zdá být také dostatek. Avšak to nestačí. Při ideální pozici za volantem jsem pokaždé narážel pravým kolenem do plastu středové konzole. A to, že jsem nebyl sám, potvrzuje v tomto místě opotřebený plast. Sedadla jsou příjemně měkká, což se může jevit jako maximální pohodlí, ovšem při delších cestách budete nuceni dělat přestávky. Pohovkově měkká sedadla nevynikají dostatečnou oporou páteře. Po ujetých 250 kilometrech jsem z "cé-pětky" vystupoval celý rozlámaný. Zejména náklony v zatáčkách daly páteři zabrat a k tomu se dostavila doslova mořská nemoc z houpání.

Zavazadlový prostor pojme na 563 litrů různých předmětů. Víkendové stěhováky potěší nízko položená nakládací hrana, kterou lze tlačítkem světlosti regulovat v rozmezí 51 až 67 centimetrů. Široký je slušných 1136 mm a dlouhý 1088 mm v základním pětimístném uspořádání. Sklopením druhé řady sedadel se lze dostat na ložnou plochu o délce 1780 mm a celkový objem 1658 litrů. Pod dnem zavazadlového prostoru byla umístěna plnohodnotná rezerva. Postranní kapsy poslouží malým předmětům. Při drobném nákupu zajisté oceníte praktickou síť, které zamezí nechtěnému pohybu přepravovaných předmětů. Co mě nepotěšilo, byla krycí roletka. Manipulace s ní vyžaduje notnou dávku trpělivosti.

(+) objem zavazadlového prostoru
(+) nízko položená nákladová hrana a velký vstupní otvor do zavazadelníku
(+) rovné dno zavazadelníku
(+) výškově nastavitelná přední sedadla
(+) odhlučnění interiéru
(+) výbava
(+) dostatek odkládacích ploch
(-) přemíra tlačítek na středovém panelu
(-) umístění tlačítka spouštění varovných směrových světel
(-) vrzající sedadla
(-) drnčení plastů
(-) absence trojbliku
(-) posez za volantem

C5 osazená motorem 2.2 HDi 16V je dostupná pouze v jediné výbavě Exclusive, která zahrnuje čelní a boční airbagy řidiče a spolujezdce, hlavové airbagy vpředu i vzadu, kolenní airbag řidiče, 5x výškově nastavitelnou opěrku hlavy, 2x ISOFIX, automatické zamykání dveří za jízdy, ESP+ASR+ABS+EBD+EBA a samočinná aktivacevýstražných světlometů při prudkém brzdění, detektor stavu tlaku vzduchu v pneumatikách, variabilní posilovač řízení, inteligentní odpružení Hydractive 3, automatické vyrovnávání světlé výšky vozu, regulace výšky nakládací hrany zavazadlového prostoru, palubní počítač, tempomat + omezovač rychlosti, manuální 6-ti stupňová převodovka, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, výškově a podélně nastavitelný volant potažený kůží, automatické stěrače s dešťovým senzorem, samočinné rozsvícení světel, elektrické ovládání všech oken, přední sluneční clony se zrcátkem, parkovací asisten vpředu i vzadu, elektricky sklopná zpětná zrcátka, vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, tónovaná skla, automatická klimatizace dvouzónová s nezávislou regulací pro levou a pravou stranu, klimatizovaná přihrádka spolujezdce, termoreflexivní čelní sklo, nastavitelné zpoždění zhasínání světlometů, osvětlení interiéru s funkcí postupného zhasínání, přední mlhové světlomety, bi-xenonové samonatáčecí světlomety s automatickou výškovou regulací + výsuvné ostřikovače světlometů, stěrač zadního okna, rádio RD4 s přehrávačem CD MP3, výškově nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce, výškově nastavitelná loketní opěrka řidiče i spolujezdce, středová loketní opěrka vzadu s odkládacím boxem, elektricky nastavitelná přední sedadla, vkládané textilní koberečky, osvětlení prahů předních dveří, osvětlení prostoru pro nohy řidiče a spolujezdce, otevíratelné okno víka zavazadlového prostoru, zásuvka 12V, úložné zásuvky pod předními sedadly, podélný střešní nosič stříbrný, nárazníky a boční ochranné lišty v barvě karoserie, plnohodnotné rezervní kolo 6,5 x J16 s pneu 215/55 R16.

Za příplatek si můžete dopřát: bezpečnostní paket (alarm s vnitřním prostorovým čidlem včetně superzamykání, vrstvená skla bočních oken, metalický lak) za 32.000 Kč, dále si můžete přiobjednat systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu za 25.000 Kč, elektricky ovládané střešní okno za 26.000 Kč, audio paket 45.000 Kč, NaviDrive paket za 80.000 Kč, vyhřívaná přední sedadla za 8.500 Kč, metalický lak za 14.500 Kč a další. Zajímavostí je možnost prodloužení záruky až o 36 měsíců kdykoliv během platnosti základní záruky. Prodloužení záruky o tři roky a 150.000 ujetých kilometrů přijde na 48.700 Kč.

Motor:

Vznětový motor s výkonem 173 koní je chloubou nejen testované C5, ale celého společenství PSA. Loňská novinka s dvěma turbodmychadly a neměnnou geometrií lopatek mě mile překvapila. Zhruba do 2700 ot.min. pracuje pouze malé turbodmychadlo se sníženou setrvačností a motor rychle reaguje na pokyny řidiče. Od hranice 2700 ot./min. nastupuje na scénu druhé turbodmychadlo, které vyšším přísunem vzduchu do válců zaručuje výbornou pružnost. Hodnota 125 kW spolu s úctyhodným točivým momentem 370 Nm mluví za vše. Maximum točivého momentu je dostupné již při 1500 ot.min. S tímto motorem 1610 kg těžké kombi pokoří stovku za 8,7 sekundy a rozjede se až k 217 km/h.

Samotný motor vyniká kultivovaným chodem a při jízdě posádku nijak neobtěžuje. Výkon je dostupný v širokém spektru otáček, přibližně od 1300 - 4200 ot./min. bez výkonnostního vrcholu. Lineární zátah na motoru oceňuji, a proto mám rád benzínové šestiválce. HDI 2.2 je díky svému řešení jeden z mála dieselových motorů, který mě dokázal oslovit.

(+) kultivovanost a příjemný zvukový projev
(+) přiznivá spotřeba
(+) pružnost
(+) dostupný dostatek výkonu bez výraznějšího vrcholu

Jízdní vlastnosti:

Cé pětku v provedení kombi se silným vznětovým motorem si zajisté nebudou pořizovat řidiči dychtící po adrenalinových zážitcích v každé zatáčce. C5 je zaměřena především pro dálkové maximálně pohodlné přesuny. A vše je k tomu podřízeno. Měkké gaučové sedačky spolu s odpružením dotvářejí pocit zaoceánské plavby. S tímto kombi jsem najel téměř 1500 kilometrů po vlastech českých. Pro objektivitu jsem cé-pětku vytáhl z hlavního města po dálnici a silnicích první a druhé třídy až do horským serpetin. Vzdálenost pětiset kilometrů ubíhala velmi svižně a zejména plavně. Dálniční kilometry "francouz" polyká s noblesou a pekelně rychle. Motoru je jedno, jestli jedete plně obsazeni z kopce nebo do kopce. Táhne pořád stejně. Po sjezdu z dálnice se C5 cítí dobře i na rychlostních silnicích první třídy, kde exceluje zejména při předjíždění. Musím vyzdvihnout bleskovou odezvu agregátu na sešlápnutí plynového pedálu a dostatečný výkon pro rychlé předjížděcí manévry v širokém spektru otáček. Okresky druhé a třetí třídy představují velmi časté řazení a neustálé najíždění do zatáček, což eliminuje boční náklony. Vše lze vylepšit tlačítkem "sport" na středovém tunelu, kterým se podvozek ztrvdí a cesta není již tolik plavná (zpětně děkuji za toto řešení, jinak bych ještě teď trpěl mořskou nemocí). Horské serpentiny nejsou pro C5 to pravé ořechové, ale díky výkonnému motoru na rovinkách nažene to, co ztrací v zatáčkách. To samé platí o jízdě po městech. Neustálé rozjezdy, následované brzděním a pomalé popojíždění v nekonečných kolonách mě v C5 nebavily. V ucpaných ulicích hlavního města bych ocenil v tomto případě automatické řazení.

Za celý test jsem využil maximální brzdný účinek dvakrát a vždy jsem byl potěšen jak rychle dokáže takto velké kombi zastavit. Brzdový pedál při prudkém sešlápnutí dokáže vyvinout dostatečnou sílu a vůz nad očekávání brzy zastavit. Chod brzdového pedálu ve mě nezbuzoval zpočátku příliš nadějí. Na poměrně měkký brzdový pedál jsem si po několika desítkách kilometrů zvykl a naučil se správně odhadovat počátek nárustu brzdného účinku. Za zmínku ještě stojí ruční brzda, která se vyznačovala u testovaného modelu naprosto divným chodem bez jakýkoliv stupínků účinnosti.

(+) komfort cestování (špičkové zdolávání nerovností, výtluků ale i vyjetých kolejí)
(+) brzdy
(-) absence hill brake
(-) občas méně přesné řazení
(-) příliš účinný posilovač řízení
(-) občasné vibrace ve spojkovém pedálu

Závěr:

Méně někdy znaména více. To platí zejména o přemíře použité elektroniky. Začíná to sklápěním zpětných venkovních zrcátek a konče u podivného cvakání a bzučení elektromorků ještě nekolik minut po zaparkování. To samé platí i o již zmíněné spleti tlačítek na středové konzoli. C5 Break není špatný vůz. Jen není pro každého. Může za to především vyšší pořizovací cena a systém odpružení, který nedokáže každý ocenit. Pořizovací cena v případě testovaného vozu s manuální šestistupňovou převodovkou je dle platných ceníků stanovena na 1 006.000 Kč. Dobrou zprávou je ale aktuální akční nabídka na tento model, která činí v součastnosti nezanedbatelných 180 000 Kč.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4839
Šířka (mm)
1780
Výška (mm)
1513
Rozvor (mm)
2750
Rozchod kol vpředu (mm)
1528
Rozchod kol vzadu (mm)
1495
Provozní hmotnost (kg)
1610
Maximální hmotnost (kg)
2150
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
563 / 1658
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný dvě turbodmychadly
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2179
Vrtání x zdvih (mm)
85 x 96
Max. výkon kW (k)/ot./min.
125 (173) / 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
370 / 1500
Spotřeba
Město
8,2
Mimo město
5,1
Kombinovaná
6,2
CO2 (g/km)
165
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
66
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,7
Max. rychlost (km/h)
217
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Převodovka
Manuální
Pohon
Přední kola
Zavěšení kol
Vpředu
Modifikovaná typu pseudo-McPherson se spodními trojúhelníkovými rameny a vzpěrami, zkurtný stabilizá
Vzadu
Vlečná ramena
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
215 / 55 R16 W
Ráfky
6,5J x 16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
727.000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
1.006.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1.006.000
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 27.06.2007 23:41
Dotaz na znalce nebo majitele: Má C5 klasické brzdy, kdy tlak v soustavě vyvolává síla na pedál, nebo podobně jako XM strojní brzdy, kdy tlak vytváří čerpadlo a pedálem se jen dávkuje? Mimochodem nikdy jsem nejel autem, které by brzdilo lépe než XM.
anonym, 28.06.2007 14:10
C5 uz ma, bohuzel, klasicke brzdy s podtlakovym posilovacem, tak jako ostatni auta.
anonym, 16.07.2007 09:47
V článku je omylem uvedeno, že C5 nahradil XM, což samozřejmě není pravda. C5 zvolna nahradil model Xantia, dokonce zůstal zachován i rozvor 275cm. C5 je příbuzná s Peugeotem 407, tak jako Xantia a P406 nebo ještě starší předchůdci BX a P405....
Model XM, který byl příbuzný s P605 (měli i stejný rozvor 285cm) jsou samozřejmě o třídu výše a jejich nástupci jsou Citroen C6 a P607.
... a těch 10 cm rozvoru navíc jsou v interiéru vidět, hlavně vzadu.
anonym, 10.05.2008 00:00
vážený pane redaktore, váš test je snůška nesmyslů, kterými pouze oblbujete čtenáře. na Xantiích jsem ujel přes 300.000 km a to i cesty 1500 km v kuse a nikdy jsem se já ani moji různí spolucestující necítili unaveni. nyní mám C5, kde je pérování ještě dokonalejší a pohodlnější. Když by jste se na test opravdu připravoval, zjistil by jste, že se pérování automaticky přitvrzuje při dosažení nastavených akceleračních limitů a nemusí se zapínat tlačítko sport. To je pouze několik postřehů o vaší nezkušenosti a neodbornosti.
anonym, 12.06.2008 12:39
jsem tehoz nazoru, jezdim Citroen uz asi 35 let, mel /meli jsme C2 nekolik, ID19 (>300'000km), DS21(>300'000km), CX /300'000km), XM (350'000km)a ted C5 HDI 2,2 Excl. Break (>100'000), najeto dohromady asi tak >1,5 mio km. Samozrejme to neni auto pro zaneprazdnene soutezaky, drive jsem mel jina auta, ale nechci nic jineho. Unava ?, subjektivni nazor a blbost, po 1600km na jeden zatah do Spanelska. Stare modely mely sve "mouchy", ale byly mimoradne pohodlne, C5 je ponekud tvrdsi, ale jde to. Souhlasi plne s nazorem predchudce (jezdim od r. 58 ), pokud budu kupovat zase nove auto, tak Citroen, mozna C6
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů