Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford C-Max 2,0 TDCi Titanium - svižně a relativně levně - test spotřeby

Testy
Petr Šikl | 28.08.2007
dalších 60 fotek
foto: Petr Šikl
Spojení dvoulitrového vznětového motoru a poměrně lehkého kompaktního vozu se několikrát v testu spotřeby ukázalo jako velmi účinné. Výborné spotřeby dosáhl například Auris. Jak na tom bude však malé MPVéčko v podání "modrého oválu"?

Segment MPV již několik roků stále roste. Snad každá automobilka má v této třídě svého zástupce. Je to prostě nutnost. Jsou i automobilky, které mají dvě želízka v ohni (menší a větší velkoprostorový vůz). Jedním z nich je například Ford. Nabízí kompaktní C-Max a prostornější S-Max sportovně laděný. Do testu spotřeby se nám dostal prvně jmenovaný se vznětovým dvoulitrem TDCi pod kapotou. C-Max se v testu spotřeby ocitl ve vrcholné výbavě Titanium, kdy již cenou konkuruje většímu bratříčkovi. A ten měl dokázat, že umí jezdit za pakatel a vynaložené prostředky se vrátí levným provozem.

zdvihový objem motoru (ccm3)

1997

 
maximální výkon motoru (kW (k) / ot./min.)

100 (136) / 4000

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

320 (340*) / 2000

 
délka (mm)

4391

 
šířka (mm)

1825

 
výška (mm)

1596

 
rozvor (mm)

2640

 
provozní / celková hmotnost (kg)

1543 / 1990

 
zrychlení 0-100 km/h (s)

9,6

 
maximální rychlost (km/h)

200

 
objem zavazadlového prostoru (l)

460 - 1620

 
objem palivové nádrže (l)

??

 

* - při krátkodobém zvýšení plnícího tlaku turbodmychadla (transient over-torque)

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 20-21°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto mírně přes 7500 kilometrů a tankovaným palivem se stala motorová nafta. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače).

TIP: TEST SPOTŘEBY: Volvo C30 T5

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočuji Smíchovskou ulicí do městské části Řeporyje. Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže vyrážím s lehkou nohou na plynovém pedálu směrem do centra. Až po výjezd z města cesta ubýhá bez větších komplikací. Poté následuje jízda za nákladním vozem, který sráží průměrnou rychlost. Poté žádné komplikace nenastávají a po nájezdu na dálnici zrychluji na 110 km/h. Na dálnici panuje řídký provoz. Další rozčarování přichází na samém konci dálnice D5, kde si pokládání nového asfaltu vyžádalo další dopravní omezení a já jsem nucen narychlo měnit zaběhlou trasu. Změna se promítla do počtu najetých kilometrů (o 1 kilometr více). Povaha komunikace však zůstává stejná. Po dojezdu k čerpací stanici se konečná průměrná spotřeba zastavuje na hodnotě 5,3 l / 100 km. Trasu dokončuji díky vzniklým komplikacím za nevalných 54 minut.

Ford C-Max

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

5,3

 

166,95

 
okruh II.

8,1

 

255,15

 
rozdíl: 

- 2,8

 

- 88,20

 

* - v přepočtu 31,50 Kč za litr (cena v době testu)

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování opět usedám za volant a vyrážím na druhé kolečko, tentokráte s těžší nohou na plynovém pedálu. Při rozjezdu využívám plného výkonu motoru. Bohužel na trase opět dojíždím nákladní vůz za kterým se doslova plužím přibližně čtyři kilometry. Čas neúprostně letí a tak ztracené minuty doháním na prázdné silnici mezi polemi. Geny C-Maxu se nezapřou a já si užívám svižnější jízdu. Před nájezdem na dálnici kontroluji průběžnou průměrnou spotřebu. Jsem mile překvapen. Zatím nepřekračuji hranici osmi litrů. Dobře odstupňovaná šestirychlostní převodovka přichází vhod zejména na dálnici. Do dálničního stoupání C-Max ochotně a s hravostí samou zrychluje na pátý rychlostní stupeň. Šestku řadím na rovince a spotřeba se stále drží na překvapivě rozumné hodnotě osmi litrů. Celý okruh nakonec dokončuji za podprůměrných 50 minut. Ostřejší jízda představuje zvýšení spotřeby o 2,8 litru na konečných 8,1 l/100 km, což považuji vzhledem k charakteru jízdy za výborný výsledek.

V další tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

5,3

 

8,1

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/100km)

5,360

 

8,12

 
rozdíl hodnot (l/100 km) 

+ 0,06

 

+0,02

 

Z tabulky je patrný naprosto zanedbatelný rozdíl naměřených výsledných hodnot v prvním případě i druhém případě.

dosažené jízdní výkony dle PP

 

okruh I.

 

okruh II.

 
čas (min.)

54

 

50

 
průměrná rychlost (km/h)

53

 

56

 

V poslední tabulce porovnám jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s mnou naměřenými hodnotami průměrné spotřeby na základě palubního počítače. Ve městě C-Max potřeboval k pohybu v průměru 6,9-7,5 litru paliva na každých sto kilometrů v závislosti na hustotě dopravy. Při jízdách mimo město si čtyřválec řekl 4,7 l/100 km. V kombinovaném provozu se většinou vejdete do 6 litrů na 100 km. Vyznavači svižnější jízdy se vejdou do 6,5 litrů a agresoři do 8 l / 100km. Na trase dlouhé 500 km představující kombinovaný provoz si motor C-Max řekl při ostřejší jízdě právě o 6,5 litru paliva.

Ford C-Max 2.0 TDCi

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

7,6

 

6,9 - 7,5

 

-

 

mimo město: (l/100 km)

 

4,8

 

4,7

 

- 0,2

 

kombinace: (l/100km)

 

5,8

 

6,1

 

+ 0,3

 

Závěr:

Ford C-Max se vznětovým dvoulitrem pod kapotou dokázal po týdenním testu, že patří mezi úsporné motory. Ostatně spojení dvoulitru a poměrně lehkého vozu se ukázalo již v několika předešlých testech daleko lepší volbou, než použití slabší dieselové šestnáctistovky, která je více namáhána. C-Max s tímto TDCi motorem ve spojení s šestistupňovou převodovkou jezdil velmi lehce a dokonce i při dosahování vysokých jízdních průměrů (105 km/h) v kombinovaném provozu dokáže jezdit za hodnoty prezentované výrobcem. Testovaný C-Max mohu označit za vůbec nejlepší "malé" empévečko součastnosti. Bohužel pohled do ceníku zmrazí počáteční radost. Ostatně za všecho se musí platit ...

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr - TipCars.com, 28.08.2007 12:26
S 1,6 TDCi jsem jezdil jen krátce. Ta je stejně dobrým motorem, jen neposkytuje tolik výkonu a jezdí za téměř identickou spotřebu. K přímému srovnání mi ujeté kilometry však nestačí. Pokud o C-Maxu uvažujete, doporučuji zkusit obě motorizace při testovací jízdě. Na první pohled není rozdíl mezi 1,6 a 2,0 TDCi nikterak závratný, ale například při předjíždění oceníte každou kW navíc.

Například ze zkušenosti z konkurenčního Picassa 1,6 HDI vím, že pokud vůz naložíte, dieselová jedna-šestka se prostě stává slabou a tím roste spotřeba.

Obecně se mi spojení dvoulitru s poměrně lehkým vozem ukázalo jako ideální řešení v poměru výkon / spotřeba.

Petr - TipCars.com, 28.08.2007 12:29
Většině rozumným řidičům pár ušetřených minut za to nestojí. Jízda s maximálním využíváním výkonu motoru je navíc náročná na pozornost. V cíli je navíc řidič více unaven, než když jede první trasu takříkajíc "na pohodu".
mufik.martin, 28.08.2007 16:50
Auto vazi cca 1500 kg, to je cca jako mondeo starsi generace. Jak to, ze tedy zere o dost vice nez 2.0 TDCI 96kw v Mondeu? Je tento motor modernejsi a tim dosahly nizsi spotreby i pred pravdepodobne horsi aerodynamiku? Nebo cim zo je, ze ma podstatne vcelku dost vyrazne nizsi spotrebu jak Mondeo?
Petr - TipCars.com, 29.08.2007 10:04
Osobně nižší spotřebu C-Maxu přisuzuji změněné charakteristice samotného motoru. Mondeo dosahuje 96kW při 3500 ot. a točivý moment vrcholí hodnotou 330 Nm při 1800 ot. Oproti tomu C-Max dosahuje výkonu 100 kW při 4000 ot. a max. toč. momentu 320 Nm. při 2000 ot. Také zaleží na odstupňování převodových stupních. Hmotnost je téměř stejná (C-Max váží o 44 kg méně) a aerodynamiku mají oba vozy podobnou. Také pocit z řízení byl mnohem lepší u C-Maxu.

Jen doplním že Mondeo v provedení kombi dosáhlo na našem testovacím okruhu hodnot 6,3 pro ekonomický okruh a 7,7 l/100km pro svižnější okruh.
anonym, 07.09.2007 18:21
nevím čím míníte svižnější jízdu,nevíme jak by se C-max choval v plném obsazení s výbavou z nebo na chalupu a za normálního provozu.Vím každý jsme Fitipaldy nebo aspoň Mareš ale jak by se choval na českých krizovkách?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů