Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche Cayenne turbo

Recenze uživatelů
tommy () - Hlavní město Praha | 22.10.2007
další 4 fotky
Před dvěma lety jsem se rozhodl koupit si Porsche Cayenne, protože jsem toužil po SUV. Měl jsem možnost otestovat i jiná SUV jako např. BMW X5, ale Cayenne mi přišel skoro ve všech směrech o fous lepší.
Značka:Porsche
Model:Cayenne
Typ:turbo
Karoserie:kombi, VAN, MPV, SUV
Obsah motoru:4500
Palivo:benzín
Rok výroby:2005
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:44000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:18
Poruchy:bez závad
Předchozí vozidlo:Mercedes-Benz třídy E
Před dvěma lety jsem se rozhodl koupit si Porsche Cayenne, protože jsem toužil po SUV. Měl jsem možnost otestovat i jiné SUV jako např. BMW X5, ale Cayenne mi přišel skoro ve všech směrech o fous lepší. Už při pouhém usednutí na vás dýchne preciznost zpracování a ušlechtilost materiálů.

Než jsem si vůz koupil, nechal jsem se svézt na předváděcí jízdě. Vlastnosti vozu a síla motoru mi téměř vyrazily dech. Mým snem vždycky bylo Porsche 911, ale manželku a tři děti do tohoto sporťáku prostě nedostanu. Cayenne tak splňuje mé představy o pořádném autě. Vyniká dostatkem prostoru a dynamikou, zároveň přitom myslí na bezpečnost pasažéra. Za dobu užívání auta se zatím nevyskytla jediná závada, když nepočítám jedinou drobnost, jíž byla prasklá žárovka u osvětlení SPZ.

Vlastníte vůz značky Porsche? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE !

Jediné, co bych autu vytknul, je enormní spotřeba oleje. Výrobce uvádí spotřebu 1l na 1000km - bohužel pravdivý údaj. Další nemilou, ale vzhledem k povaze a obsahu motoru celkem předpokládanou vlastností, je velmi značná spotřeba pohonných hmot. Přesto se mi ve městě daří udržet čtyřapůl litrového „jedlíka“ na uzdě a tak si motor nevezme víc než 18 litrů.

Jen pro zajímavost – pokud natankuji obyčejný 95-ti oktanový benzín, vyleze spotřeba zhruba na 21 litrů, nehledě k tomu, že to pocítíte na výkonu.

Nyní bych rád trochu popsal zkušenosti z provozu. Auto budí respekt a okolojedoucí řidiči to dávají najevo tím, že většinou sami uhnou z levého dálničního pruhu, za což jim patří dík. Ovšem docela často se pochopitelně setkávám i s docela opačným chováním. Nejednou se mi na dálnici stalo, kdy mi řidič supící Felicie schválně vjel přede mě i když před ním nic nejelo. Ale na tyto situace pramenící z frustrace některých pánů jsem si už zvykl a počítám s nimi.

Pokud si to mohu dovolit, tak rychlostní limity zrovna nedodržuji. Síla motoru je nevídaná, auto zrychluje téměř z volnoběžných otáček, takže žádný turboefekt se nekoná. Převodovka pracuje bez sebemenšího škubání, zařazený stupeň poznám pouze na displeji. Famózní je reakce na kickdown, což rád předvádím neznalým spolujezdcům. Při prudkém sešlápnutí akcelerátoru, lhostejno v jakékoliv rychlosti, se asi vteřinu nic neděje. Vzápětí to však přijde. Všech 450 koní zařve a ručička plnícího tlaku turbíny letí prudce nahoru. Skvělý adrenalinový zážitek! Z taktických důvodů palubní počítač neuvádí okamžitou spotřebu, ale pouze průměrnou. Při častém využívání kickdownu spotřeba stoupne ke dvaceti litrům, jinak při běžné jízdě, kdy se ručička otáčkoměru líně povaluje mezi 1500-2000 ot/min se vejdu do 18-ti litrů, jak již zaznělo o pár řádků nahoře. Podvozek se dá nastavit ve třech režimech. Většinou volím možnost Comfort, protože Normal i Sport se mi zdají na našich silnicích příliš tvrdé. Brzdy se dávkují dobře, možná bych uvítal ostřejší nástup. Docela často se dostává ke slovu ABS, ale to přičítám spíše hmotnosti vozu. Vždyť brzdy krotí téměř dvě a půl tuny. Na možné vině mohou být i kola. Nyní používám 20-ti palcová, jinak standard činí 18-ky a na těch to brzdí dost odlišně.

Drobnou výtku mám ke složitosti některých běžných úkonů, jako např.výměna kola nebo autobaterie. I s takovými prkotinami musíte do servisu, neboť méně zručný člověk (jako já sám), těžko podobné věci zvládne.

Když bych měl celkově zhodnotit auto, je jasné,že se jedná spíše o rychlého společníka na dálnici, než na obratného šplhouna do horských serpentin. Ale myslím, že Porsche jakožto výrobce zejména sportovních vozů, se za Cayenna rozhodně stydět nemusí.

V anglickém tisku se o něm mluví jako o nespolehlivém kostitřasu, ale z jejich strany mi to spíše ukazuje na závist, neboť jejich domácí Range Rover není dle mne zdaleka tak dobrý. Uvádím pouze svůj osobní názor a vlastní zkušenost, takže doufám,že se najdou nějací oponenti, neboť o věci klidně rád podiskutuji..
KladyZápory
síla motoru spotřeba oleje
jízdní komfort opotřebení brzd.destiček
úroveň zpracování  
image  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano
Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 25.12.2007 21:02
Dakujem za pochvalu interieru. beriem to ako pochvalu svojej práce.
Interier sa vyrába v čechách a mam na tom svoj podiel .
Tak že , nemecká kvalita vyrobená z polovice v čechách, z druhej polovice na slovensku a nemeckym razitkom v techničáku.
anonym, 11.01.2008 11:36
Přesně tak! Blbě nekecat, nezávidět, makat na sobě a hlavně vůbec makat! Já makám jako kráva v práci, kde mám celkem slušný love, a doma ještě na ŽL po večerech. Víkendy zasekaný, večery a noci v háji, ale jinak to hold nejde! Když chceš krupicu, a nejsi zrovná právník atd, musíš se hold otáčet. Ale vydělat slušnej balík může každej, kdo jenom trochu chce.Ať mně nikdo netvrdí, že nemá příležitost! Slabošský kecy! Hledej a makej! A takový sračky, jako jsou auta, nebudeš řešit. Mega si vydělá každej blb. Ikdyž zrovna tohle Porsche stojí kapinu víc...
anonym, 06.09.2008 18:50
jenom žasnu, jak některé lidi štve, že si někdo může koupit takovéto auto. Místo těch keců závisti byste měli radši víc makat a nebo přemejšlet jak vydělat, abyste si ho mohli koupit taky a ne jen tupě závidět! V tomhle státě si zřejmě plno lidí myslí, že když má někdo peníze, že je musel ukrást.....
porschebmw, 24.10.2011 21:56
Dorbý den, mrknul jsem se na diskuzi na tomto webu a myslím, že tady píše dost zamindrákovaných magorů.
Toto je kopie textu jednoho centra poblíž Prahy, kde si můžete půjčit terénní vozy . mimojiné i toto Porsche. (Ačkoliv ne turbo) Mrknětě se na fotky, co tento vůz dokáže!!!!! "Znáte ostatně někoho, kdo jezdí s Porsche ve stejném terénu jako ty nejlepší offroady Hummer a Jeep? Díky vzduchovému podvozku, který v nejvyšší úrovni překoná opravdu skoro vše, přiřaditelné terénní redukci a podélné i příčné uzávěrce, brzdám se speciálním offroad režimem a ostrým nájezdovým úhlům zjistíte, že tohle auto umí neuvěřitelné věci."
Jsem vlastníkem vozu tohoto typu, navíc v nestandartní a jedinečné úpravě - pokud nevěříte, podívejte se na jistý časopis, který by měl vyjít 27.10.2011, bude tam stránka o mém voze.
Našetřete si a pak jeďte vyzkoušet tento vůz.... Nekritizujte. Znám spoustu vozů rozličných značek, jezdil jsem se Škodovkami i ruskou proveniencí, mám zkušenosti s francouzskými zástupci, japonci i prémiovým segmentem převážně německé provenience (ano - Audi, BMW,...), ale Porsche je značka s charakterem. A mimojiné, její zakladatel Ferdinand Porsche je opravdu z Čech. Já jsem na tuto značku hrdý... Jsem hrdý, že mám toto auto. Bohužel hrdost není moc Čechům vlastní. To spíše závist, lenost....
Posměváčkům vzkazuji, kritizovat umí každý blbec. Přej a bude Ti přáno. Nebo lépe řečeno, každý známe fotbalisty, hokejisty atd. - kdo jako kluk nehrál hokej, fotbal? Přesto, v NHL, klubech atd. hrajou jen málokteří z nás. Ale jim téměř celý národ fandí.... A i tito lidé znají a vozí se v takovýchto vozech, platí benzín, pojistky, v zahraničí i daně.... Tak nefanděte jen u televize a chlastu, ale makejte a přejte. I bude Vám přáno.
Hezký večer.
berty, 16.07.2013 19:09
Je zváštní že v anglickém tisku se o něm mluví jako o nespolehlivém kostitřasu, za to já se vněm projel na nejhoršíh hrbatých cestách a ne nemyslím si že to auto je kostitřas ale naopak si to myslím o Land Roveru poněvač ten se rozklepal už při prvních 200 m. A z toho plyne-------VIVA PORSCHE!!!!!!!!!!!!!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů