Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Benzín nebo naftu pro Citroën C5?

Poradna
Tomáš Dusil | 31.10.2007
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com

Dotaz

Preferuji pohodlí a komfort. Rád bych věděl jaký motor doporučujete u vozu Citroen C5? Zda vznětový či zážehový při ročně najetých 10k - 20k km? A u jakých motorů se vyskytuje tlačítko "SPORT" pro snížení náklonu v zatáčkách?
Nebo mi doporučíte jinou spolehlivější alternativu z roku 01-03 pro rodinu? Zatím na mě z Vašich článků působí C5 celkem pozitivním dojmem. Ale C5 není zmiňována v dotazech na rodinné či velké vozy. Je to jen nerozšířeností C5 na trhu nebo je v tom i jiný důvod?

 

Děkuji


Odpověď

Jestliže preferujete pohodlí, pak jste u Citroënu C5 na správné adrese. Troufnu si tvrdit, že úrovni pohodlí, kterou poskytuje jeho hydropneumatický podvozek, se vyrovná pouze málo aut. Ty s klasickými pružinami to jisto jistě nedokáží. Pouze vozy se vzduchovým podvozkem, které však představují cenově zcela jinou dimenzi a to jak z hlediska nákupu ojetiny, tak pozdějších nákladů na servis. Jestliže v minulosti platilo, že hydraulické citroëny byly sice nesmírně komfortní, ale často za svoje služby žádaly od majitele určitou shovívavost k některým specifickým vrtochům, které však spíše než nedokonalostí konstrukce byly způsobeny neochotou mnoha uživatelů investovat do pravidelného servisu. O C5 lze v tomto směru říci, že je v zásadě druhým vozem své značky, kde hydraulický podvozek vcelku bez problémů funguje. Tím prvním byla a je xantia, která je rovněž velice povedeným vozem. C5 byla prvním vozem, který dostal novou verzi odpružení, označenou Hydractive 3. Ta, na rozdíl od předchozího provedení, umožňuje samočinnou změnu světlé výšky v závislosti na rychlosti a povaze vozovky. Díky tomu na kvalitních silnicích sníží C5 svoji světlou výšku na přední nápravě o 15 mm a na zadní o 11, za předpokladu, že rychlost překročí asi 110 km/h. To zlepší aerodynamiku a ruku v ruce s ní klesne spotřeba paliva. U lépe vybavených verzí s motory 2,2 HDI 16V a 3,0 V6 24 se lze setkat s vyspělejší verzí systému, označenou jako Hydractive 3 Plus. To kromě výše popsaných skutečností umí samočinně měnit také tuhost pérování v závislosti na rychlosti jízdy, pohybu pedálu akcelerátoru, rychlosti a úhlu otáčení volantu a jiných snímačů. Hydractive 3 Plus prozradí tlačítko sport, umístěné za řadicí pákou. Po jeho stisknutí zde není trvale nastavený sportovní tvrdý režim, jako toku bylo u starších soustav Hydractive 1 u modelu XM a Hydractive II u xantie, ale pouze se jím prodlouží doba po kterou podvozek setrvává v tvrdém, sportovním režimu, což jistě oceníte na silnici plné ostrých zatáček, kde tak proženete mnoho vozů, které mají ke sportu daleko blíže, než komfortní C5. Dříve bylo na hydropneumatický podvozek napojeno také strojní řízení a vysokotlaký brzdový systém. Nic takového již C5 ke škodě mnoha fanoušků nemá. Tyto ojedinělé konstrukce u ní byly nahrazeny v případě brzd klasický podtlakovým posilovačem a v případě řízení běžným hydraulickým servem. I tak se ale nemusíte bát, že by brzdy měli nějaký pomalý nástup, spíše naopak a svoji charakteristikou trochu připomínají ty strojní.
Díky zjednodušení celého systému Hydractive 3 používá pouze čtyři takzvané koule, přičemž verze plus o dvě více. Právě pokles tlaku v koulích mívá nejčastěji za následek, že mnoho C5 již není tak komfortních, jako když byly nové. Výměna koulí by tak měla být samozřejmou součástí údržby. Jen tak bude pořád podvozek C5 předvádět to, kvůli čemu si ho řada lidí kupuje. Nějaké úniky hydrauliky již u C5 takřka nehrozí. To spíše může zlobit jeho rozsáhlá elektronika v čele s centrální řídící jednotkou ECU. U více ojetých C5 je třeba dát již tradičně pozor na uložení ramen zadní nápravy, jejíž valivá ložiska se po čase opotřebují a zadní kola jsou pak takzvaně do A. V případě, že se toto stane, není potřeba kupovat celé rameno, ale pouze opravnou sadu, kterou Vám také každý citroën servis doporučí.
Vzhledem k Vašemu kilometrovému proběhu by byl za normálních okolností více doporučitelný zážehový motor. Ty však C5, až na špičkový třílitr, nijak zářné nemá. Základní 1,8 s řady EW postrádá tah v nízkých otáčkách a hlavně ji často trápí zvýšená spotřeba oleje. Větší 2,0i 16V stejné konstrukční řady je v tomto směru lepší volbou, avšak nějaká kultura chodu jsou u něj prázdné pojmy. Zejména na volnoběh často houpe jak loď na moři a navíc jeho jadrný zvuk s charakterem C5 moc nekoresponduje. Spotřebou oleje však trpí o něco méně často než 1,8. Nejlepším zážehovým motorem je ten největší. Tím je šestiválcový 3,0i s 24 ventily a proměnným časováním sání. Tento velmi moderní a vcelku odolný motor je rovněž dosti spolehlivý a jeho spotřeba paliva se v praxi pohybuje mezi 10-11 l při vyrovnané jízdě na 100 km. Jedinou věcí, která jej dokáže potrápit, jsou selhávající zapalovací cívky. Ty však dnes již koupíte za asi 1200 Kč za kus (je jich 6) a navíc jsou již modifikované. Některé díly na 3,0 V6 jsou přesto opravdu velmi drahé. Třeba za zadní díl výfuku chce dealer klidně přes 20 000 Kč a v druhovýrobě jej nejspíše neseženete. Na stejnou částku vyjdou také rozvody (s prací), které je třeba měnit po 150 000 km. S třílitrem je také často pojena samočinná čtyřstupňová převodovka ZF 4HP20, která k vyžaduje speciální olej, dodávaný sítí citroenu, ale hlavně není moc spolehlivá. Za její občas zmatené reakce většinou může špatný software řídící jednotky, což lze přeprogramovat. Horší to je, když se jí připečou lamely, či selže některý se solenoidových ventilů. To pak může být oprava i u specialisty velice drahá.
Osobně bych Vám doporučil vznětovou 1,6 HDI 16V, která, i přes své průměrné parametry, poskytuje těžké C5 uspokojivou dynamiku a hlavně je naprostým ideálem pro plynulou rodinnou jízdu. I u ní je však třeba počítat s investicemi v podobě po čase chrastícího dvouhmotového setrvačníku, či opotřebených solenoidových vstřikovačů Bosch, které lze ale repasovat, což opravu podstatně zlevní. V zásadě je však 1,6 HDI opravdu spolehlivým a jízdě fantastickým malým dieselem. Větší 2,0 HDI ať v osmiventilové, či od roku 2003 vyráběné 16 ventilové verzi sice nabízí více síly, ale spolehlivost je pouze průměrná. Zejména starší verzi setrvačník selhává mnohem častěji a k tomu navíc hlukem se hlásící spodní řemenice pohonu příslušenství. Občas náhle odejde podávací čerpadlo v nádrži, či regulátor tlaku na čerpadle, přičemž obě tyto závady vůz zcela znehybní. Na novější verzí 2,0 HDI 16V zase často selhává EGR ventil.
I přes výše popsané problémy je C5 zdařilým autem a dle mého názoru je jedním z nejlepších vozů dvojitého šípu.
Rada tedy zní. Pokud možno motor 1,6 HDI v kombinaci se sériovým podvozkem bez tlačítka sport (bylo zde za příplatek). V této kombinaci by měl při troše štěstí i takto složitý vůz vcelku dobře fungovat.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 01.11.2007 11:16
Mě přijde že tady v ĆR co není od VW je sračka.ale zajedte se podívat do francie-tam jezdí tak 70% aut od PSA a podle našich hodpodských řečí už dávno tam měli všichni stát u pankejtu s blikajícíma kontrolkama elektroniky a nepojízdným motorem.ale kupodivu tam všichni s těma pažoutama,citronama atd jezdí!v čem to asi je? proč tam všichni nemají volkjseageny a škodovky??(podotýkám nemám auto od koncernu PSA)
anonym, 01.11.2007 15:10
Hydraulika byla samozřejmě spolehlivá dříve než u modelu Xantia. Citroeny získaly špatnou pověst hlavně první generací modelu BX, který neměl komaxitované trubky, které tedy časem prorezly, hydraulika vytekla a auto se nedokázalo zvednout do provozní výšky. Tento problém se prakticky vyřešil komaxitováním u druhé generace BX, takže moje GTI/88kW/LPG z roku 1990 už nemá žádný problém s hydraulikou a automat taky funguje skvěle. Vzhledem k tomu, že ještě nemá protipadací kouli, tak za 3 dny je vidět pokleslá záď, za 5 dnů je zadek úplně dole. Auto nikdy nestálo tak dlouho, abych si všiml klesnutí předku. pracovní BX Break TurboD z roku 1992 má samozřejmě také pokomaxitované trubky. Pro lepší příležitosti mám k dispozici XM Break 2.0-16V/LPG z roku 1997. Citroen tedy mohu všem doporučit, pokud je vyroben v roce 90 a mladší ....
anonym, 01.11.2007 15:37
vykaslete se na vsechny nahrazky at uz u noveho ci ojeteho a kupte si novy ci zachovaly 3-litr.vlastni zkusenost.
romzo, 01.11.2007 22:37
Chtěl bych poradit s nákupem osobního automobilu. Váhám mezi BMW e36 model 316 s obsahem motoru 1.6 .. rv. 91 - 94 a Rover 416 o obsahu 1.6.. rv 1996 ..Rover nabízí velký komfort a pestrou výbavu vozidla, u Bmw mě zaujal motor a kvalita značky ... Zajimala by mě spotřeba a servisní náklady obou vozů a jaké vozidlo je celkově výhodnější.. Cena nákupu kolem 60 000 Kč..

Děkuji
anonym, 02.11.2007 21:32
Ja mam stejnou zkusenost se znackovym servisem skoda, kdy me na favoritu vymenily kde co nez se jim podarilo odstranit zavadu, ktera se opet pri pristim desti objevila a to sem si myslel ze takhle jednoduchy auto by po 12 letech meli zvladnout opravit i po slepu.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů