Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW řady 5 (E39)

Poradna
Marek Oborník | 13.11.2007
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com

Dotaz:

Dobrý den,
chtěl bych poradit ohledně nákupu BMW 5 Touring (E39), jedná se mi spíše o benzínové provedení a to do obsahu 2500ccm.
Poraďte mi prosím po ,které motorizaci sáhnout a jak si stojí např. vůči Fordu Mondeo (r.v.2001, předposlední typ). A jestli je provoz ojetého BMW 5 proti ostatním konkurentům opravdu tak nákladný i při užití neoriginálních náhradních dílů a známé životnosti dílů od BMW?
Je to vozidlo jen pro nadšence, nebo i pro běžného českého motoristu?

Děkuji za odpověď.


Odpověď

Při současné situaci na trhu ojetin je E39 teoreticky jedno z nejlepších aut, které za své peníze můžete dostat, tedy alespoň poměřováno technickou úrovní výrobku ve vztahu k pořizovací ceně ojetiny. Asi největším rizikem ojetého BMW E39 jsou dieselové motory, jinak velmi oblíbené, kultivované, ale v případě špatné souhry okolností (která je přímo úměrná stáří a ujeté vzdálenosti) také velmi servisně nákladné. To ale není potřeba nijak podrobně rozebírat, neboť se prozřetelně zajímáte o benzínové motory, které jsou zde z dlouhodobého hlediska spolehlivější.
Přesně jak zmiňujete, na tento vůz jsou snadno k sehnání i náhradní díly z tzv. druhovýroby. Zájemce určitě bude zajímat, že často potřebných silentbloků na obě nápravy je už dostatek, zlevnily i hliníková ramena, která je potřeba vyměnit, pokud jsou v čepech nadměrné vůle. Dodavatelem je většinou Lemförder, Swag nebo Klokkerholm, a kvalita jejich komponentů je dostatečně ověřená. To se týká také některých karosářských dílů, takže například přední blatník lze při troše hledání (upozorňuji, že slovo hledání zde neznamená zajít k pultu značkového servisu) sehnat i za 1160 korun včetně DPH, rám předního čela za 2220 Kč, kapota za 5070 Kč, atd. V rámci třídy, do níž toto BMW náleží, je finanční náročnost opravy podvozku stále ještě únosná. Trochu jiná je ale situace třeba u výfuků, které je potřeba krvavě zaplatit, stejně tak třeba některá světla, nárazníky atd. Zkrátka, existence druhovýroby umožní provádět některé mechanické opravy za akceptovatelnou cenu, ale není tak rozsáhlá, aby tak umožnila provádět jakékoliv opravy. Nechci snižovat význam originálních náhradních dílů, ale pro člověka jezdícího deset let starou luxusní ojetinou přestávají být cenově „zajímavé“, nehledě na to, že je lepší deset špatných věcí kompletně spravit deseti kvalitními neoriginály, než koupit jeden originál a na zbylých devět věcí už nemít peníze.

TIP: PORADNA: Problém s BMW 530d

Štěstí, které můžete s tímto ojetým bavorákem udělat, bude velmi závislé na stavu a předchozí údržbě konkrétního kusu. Navzdory oslavným legendám o „držácích“ a nekonečné kvalitě, velmi často šířené majiteli těchto vozů (nejhlasitěji těmi, kteří nevědomky sedlají BMW svařené ze třech jiných), ani BMW není nesmrtelné, a při zanedbané údržbě se nestane ničím jiným, než stylovou pokladničkou. Vždy vyžadujte servisní knihu, a pokud byl vůz servisován v této zemi, klidně i faktury. Zbystřete pozornost, pokud má desetiletý vůz najeto třeba 180 tisíc kilometrů, protože vozy této kategorie najedou průměrně nějakých 150 tisíc už za první tři roky provozu, i když výjimky samozřejmě existují. Ale zanechme strašení a pojďme raději k motorům.
Nevím přesně o který ročník byste měl asi zájem (rok 2001 zmiňujete v souvislosti s Mondeem, čemuž by cenově odpovídal bavorák před rokem 2000), ale model 523i vyráběný do září 2000 s objemem 2,5 litru a výkonem 125 kW je považován za zlatou střední cestu. K původním dvouventilovým řadovým šestiválcům BMW z konce osmdesátých let mám dodnes milion výhrad, protože byly katastrofálně nepružné v nízkých otáčkách, a v těch vyšších žraly jako pominuté, ale musím uznat, že s příchodem nové generace v roce 1995, se z nich staly opravdu velice slušné motory, v dané objemové třídě vlastně jedny z nejlepších (i když ta pružnost u 520i 110 kW stále ještě pokulhává). Snad by stálo za zmínku, že řadové šestiválce vyrobené od poloviny roku 1998 jsou díky modifikované konstrukci bloku méně náchylné k opotřebení, bylo by tedy dobré preferovat vozy po tomto datu. Ať zvolíte jakýkoliv typ do zmiňovaného objemu 2,5 litru (520,523,později 525), vždy Vás čeká prakticky to samé, tedy spotřeba udržitelná kolem hranice 10 litrů, kultivovaný chod, a velmi slušná spolehlivost.
Co se týká porovnání s Mondeem minulé generace, tak z hlediska provozních nákladů bych považoval Mondeo za přijatelnější řešení. Navzdory jistým „stavovským“ rozdílů k sobě mají poměrně blízko rozměry i jízdními vlastnostmi. BMW nabízí pochopitelně vyšší prestiž (u ojetiny věc spíše diskutabilní) a lepší jízdní pohodlí.
Na poslední větu ve Vašem dotazu bych odpověděl asi takto: Ojeté BMW klidně může být vozidlem pro běžného českého motoristu, jen bude potřeba, aby se při jeho pořizování nechoval jako nadšenec…

 RECENZE OJETIN: BMW 5 (E39) - Vzorňák s duší sportovce 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Miky, 19.11.2007 10:21
Nj, kappa, to jo, ale je tam presny navod jak to zjistit u toho BMW!!!!!! zatimco pro kappku jedine examiner ;)
anonym, 20.11.2007 16:30
Ono to není tak jednoduché co je pravdou a co ne. Chtělo by to trochu upřesnit.

Předchozí přispěvky navazovaly na tvrzení, že "bmw třílitr vyhrává motor roku snad každoročně", což zcela jistě v době výroby E39 platilo. A současně platilo, že to byl //M motor (který se E39 nedával, od toho bylo M5)
Tou nepravdou asi narážíš na to, že letos vyhrál taky bmw třílitr, ale s turbem (+35i). Ten se ovšem v E39 objevit nemohl, jelikož výroba dávno zkončila.

Takže shrnuto. Benzínový třílitr v bmw E39 bude vždy normální motor, který může jak nadchnout tak i zklamat. Záleží na každém z nás jaké má nároky...
anonym, 30.11.2007 17:10
Chlapi víte proč to označení HTP?? ........Hovno To Predjíždja
anonym, 29.12.2007 11:59
Kuciii..nekdo srovnava nesrovnatelne.Ja mam 535automat,MNAM!!!Spotrebu neresim,11-12?Vzdyt je to bmw,Mondea polykam a nejen ty.Pruznost?Nenechejte se vysmat,nechtejte od oslika (520,523) aby delal zazraky panove.Ja mohl srovnavat Peugeot 406 coupe 3,0 automat a moje bawo a to Peugeot neni zadna sracka a preci je lepci bmw.A servis?Ano ted jsem byl..vodni pumpa 2.490,-czk plus prace a tak.Kolega ma Kiu a na tuby VP stala tak 8tis.. Kuci,bezte si hrat at nezlobite..Hezke svatky vsem priznivcum Aut.
anonym, 29.12.2007 12:25
A koho to vubec napadlo srovnavat BMW 5 e39 a Mondeo?V tech letech jsme se jen my tady v evrope hrali na pimprlatka jako chromovy kliky dveri, ramecky koleem budiku..na americko-asijskem trhu si na tohle nehraji.Panove,radsi si nekupujte ani e39 ani mondeo.Pro vas by byla lepsi Octavie,ne bila,nejlip tak do 50tis.km po nejakem dedeckovy, sblikaci antenkou a nejvys tak do 100 tis kc.Zdar.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů