Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia RS 2.0 TFSI - test spotřeby

Testy
Petr Šikl | 10.12.2007
dalších 67 fotek
foto: Petr Šikl
Benzín nebo diesel? Diskuze ve které každý debatující má svého vítěze a je ortodoxním zastáncem jediné možné volby. Ještě více rozbrojů mezi dvěma tábory vzniká na téma Škoda ..

Pro řidiče vyznávající rychlejší jízdu připravila mladoboleslavská Škoda Octavii označenou písmeny RS. O té se často vedou mezi motoristy spory. Jedni prosazují naftový agregát, druzí benzínový. Po redakčním testu Octavie RS vybavené vznětovým dvoulitrem TDI jsem byl zklamán. Je úsporný, ale jízda s ním není rozhodně plynulá a o sportovních zážitcích nelze hovořit vůbec. Poté se v redakci objevil Scout se stejným motorem avšak naladěn mírněji a jízda byla o poznání příjemnější. Dnes se k nám konečně dostalo lidově řečeno "eReSo" s benzínovým dvoulitrem TFSI produkující 147 kW. Jak je na tom se spotřebou a je lepší než diesely?

zdvihový objem motoru (ccm3)

1984

 
maximální výkon motoru (kW / ot./min.)

147 / 5 100 - 6 000

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

280 / 1 800 - 5 000

 
délka (mm)

4 578

 
šířka (mm)

1 769

 
výška (mm)

1 447

 
rozvor (mm)

2 577

 
provozní / celková hmotnost (kg)

1 475 / 1 940

 
zrychlení 0-100 km/h (s)

7,3

 
maximální rychlost (km/h)

240

 
objem zavazadlového prostoru (l)

560 / 1 350

 
emise CO2 (g/km)

187

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 1-3°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval poměrně řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto rovných deset tisíc kilometrů a tankovaným palivem se stal Natural 95. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače).

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočuji Smíchovskou ulicí do městské části Řeporyje. Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

TIP: TEST SPOTŘEBY: Škoda Fabia 1.2 HTP 12V 

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže po samé hrdlo vyrážím s velmi lehkou nohou na plynovém pedálu směrem do centra. Doprava v hlavním městě překvapivě kulminuje směrem do centra. První kilometr mi popojížděním v koloně trvá zhruba pět minut. Poté se dostávám do klidnějších částí metropole, kde je provoz o poznání plynulejší. Po výjezdu z Prahy dosahuje průměrná spotřeba hodnoty 11 litrů. Mezi vesnicemi pluji díky horší viditelnosti a možnosti výskytu ledovky osmdesátkou a jen vyjímečně řadím šestý rychlostní stupeň. Po nájezdu na dálnici udržuji na šestý rychlostní stupeň 110 km/h. Okruh dokončuji průměrnou rychlostí 49 km/h za neoslnivých 57 minut. Závěrečná spotřeba se ustálila na hodnotě rovných sedm litrů na 100 km, což považuji za výborný výsledek vzhledem k začátku trasy.

Škoda Octavia RS 2.0 TSFI

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

7,0

 

220,50

 
okruh II.

11,7

 

368,50

 
rozdíl: 

- 4,7

 

- 148,00

 

* - v přepočtu 31,50 Kč za litr (cena v době testu)

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování opět usedám za volant a vyrážím na druhé kolečko. Tentokráte s těžší nohou na plynovém pedálu. Provoz v hlavním městě je již o poznání plynulejší a po výjezdu z Prahy potkávám jen zřídka nějaký automobil. Ostřejší jízdu komplikuje horší viditelnost (občas poletuje sníh) a mezi poli ojediněle namrzlé komunikace. Na těch jedu opatrněji a zrychluji až na dálnici. Do cíle k čerpací stanici dojíždím za průměrných 44 minut průměrnou rychlostí 63 km/h. Konečná spotřeba činí 11,7 l/100 km.

TIP: TEST SPOTŘEBY - Škoda Roomster 1.4 16V 

V další tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

7,0

 

11,7

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/100km)

6,9

 

12,4

 
rozdíl hodnot (l/100 km) 

- 0,1

 

+ 0,7

 

V další tabulce si porovnáme dnes testovaný benzínový dvoulitr s dříve testovaným vznětovým motorem v Octavii RS a Octavii Scout. Tabulka jasně dokazuje nadřazenost dieselových motorů pokud se jedná o spotřebu. V této oblasti oba motory TDI excelují. Jakmile se však dotkneme jízdních dojmů, jasně alespoň pro mě vyhrává benzín. Vyniká velmi dobrým dlouze trvajícím zátahem, lepším zvukovým projevem a nesrovnatelnou kultivovaností. Proto rozdíl přibližně jednoho litrů při běžných cestovních rychlostech a rozdíl 2 litrů při sportovněji pojaté jízdě nepovažuji za drastický a raději bych sáhl po agregátu s písmeny TSFI.

Srovnání:

 

okruh I.

 

okruh II.

 

Škoda Octavia RS 2.0 TSFI

 

7,0

 

11,7

 

Škoda Octavia RS 2.0 TDI

 

5,7

 

9,7

 

Škoda Octavia Scout 2.0 TDI

 

5,9

 

9,8

 

Během redakčního testu jsme s Octavií RS najezdili přes 1000 kilometrů po vlastech českých. Došlo i na zkoušky dynamiky. Závěrečná týdenní spotřeba se ustálila hodnotě 8,8 l/100 km ve kterých jsou zahrnuty i časté jízdy po ucpaném hlavním městě.

Závěrečná spotřeba po testu:

 

RS 2.0 TSFI

 

RS 2.0 TDI

 

Scout 2.0 TDI

 

(l/100km):

 

8,8

 

7,3

 

7,3

 

V poslední tabulce porovnám jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s mnou naměřenými hodnotami průměrné spotřeby na základě palubního počítače. Ve městě si benzínové "eReSo" s benzínovým agregátem říkalo maximálně o 12 litrů paliva v závislosti na hustotě dopravy. Při jízdách mimo město lze při dodržování rychlostní limitů dosáhnout průměrné spotřeby pod sedm litrů. Při větší snaze o úspornost se lze dostat v nenáročném terénu i na výrobcem udávaných 6 litrů.V kombinovaném provozu se většinou vejdete do 8 litrů na 100 km.

Škoda Octavia RS 2.0 TSFI

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

10,9

 

11,2

 

+ 0,3

 

mimo město: (l/100 km)

 

6,0

 

7,0

 

+ 1,0

 

kombinace: (l/100km)

 

7,8

 

7,9

 

+ 0,1

 

Závěr: eR-eSo jedině s benzínem

Škoda Octavia RS s benzínovým dvoulitrem dosahuje logicky vyšší spotřeby než vznětový agregát TDI se stejným objemem. Rozdíl spotřeby není tragický a plně odpovídá požitku z jízdních vlastností. Zážehový motor je kultivovanější, Octavia s ním mnohem lépe spolupracuje a k sportovněji zaměřenému automobilu se hodí daleko více než vznětová pohonná jednota, která mi nedokázala uspokojit mé přání o plynulou jízdu. Dlouho nic, krátký kopanec a zase nic na požitku z jízdy nepřidají.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 22x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 13.04.2008 13:31
Nejezdí tenhle "rychlík" náhodou na natural 98?Pokud chce někdo opravdu solidní sportovnější auto ať jde jinam.
Alex, 22.03.2016 12:04
Mám octavii 2 RS 2.0 TFSI
Najezdil jsem s ni zatim cca 45000 km.
Po Praze i po prdelkách, po autobánu i po louce
Auto umí jet za 6.2 po dálnici ale max 110kmh a po rovině...
Umí taky za 13.5 ale tam nejdeš pod 150 kmh.
Jinak dálnice skrz německo až k Francii na jedno natankování (55 l)
A to jsem stál 4 hodiny v koloně na a6, spotřeba 9 a neco, rychlost 150 - 230 kmh
Spolehlivost slušná na koncern.
Zábava za volantem celkem jde ale znám za ty prachy zábavnější auta.
Sníh je nepřítel na pneu 225/40 r18 (jsem z krušnejch hor, vim o čem mluvim)
Problém auta je hlavně v tom že přitahuje couvače, nakupovače a slepce, nedělate nic jineho než že kupujete dveře, blatníky a podobně (plech je ultra tenoučkej)
Sound system je hrob sám o sobě, chrastí tapec u spolujezdce a to nejen u RS.
Dal mne sere cena dílů jak na WRC speciál a přitom na autě není nic tak speciálního.
Hlavně musí člověk vědět, že je to golf s kufrem a celkem slušnou motorizací, ovšem není to sporťák ! Na závody s m3, s4, gti apodobne rovnou zapomeňte...
Celkově jsem s autem spokojenej, provoz není tak drahý jak se může zdát a do 200000 km je i celkem slusná spolehlivost.
Mam možnost porovnávat se sousedovo RS tdi a až po čipu je schopnej stíhat benzín, otázka je jestli to tomu motoru chutná...
Sám za sebe říkám že je to slušné auto, ale znovu ne. Mám v tomhle ohledu trochu vytříbené požadavky. Třeba audi s4, rs6.... vzhledem ke stejnejm cenám za ojetiny se dá zapomenout i na mega drahej servis, protože fun factor je v jiném vesmíru...
PS.: kdo tak strasne moc hrotí spotřebi tak to asi nebude pro něj. V jeho kůži koukám po LPG autech bez turba. Nebo naftě.
Alex, 22.03.2016 12:18
je to smutné ale je to pravda.
A pak se bojim jezdit ve svém "golfu s kufrem RS", protože spousta lidí má dojem že jsem jeden z těch magorů. Já ji mám jako primárně pracovní auto, jezdim v ni v monterkách a kufr plnej vercajku. Je pravda zě překročení 200 kmh chce docela dávku sebevražednosti.
Schumi/nick, 22.03.2016 12:40
Alex-konecne normalni a fundovany,objektivni vklad.Dikes.A dehtozrouti at se sem ani neprihlasuji.Jeste pro Alexe:S6 je dobra,krom obraceneho razeni a neochote zatacet(kdyz jedes hranu),ale jako pracovni auto?Nevim,spotrebu neresime oba dva,ale servis neni za pusinku,nevim jak je na tom RS,nemel jsem zatim tu cest.Zatim
Alex, 22.03.2016 12:51
To schummi net:
Servis rs je cca 2x dražší než klasika octavia (není to pravidlo ale celkově to tak asi dopadne) . No obecně jsou koncery dost líný do zatácek. To bude asi vrozená vada.
S6 je urcitě malinko náročnější na údržbu ale jak jsem chtél podotknout, zaslouží tu investici víc než RS vzhledem k fun factoru
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů