Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Laguna 2.0 dCi nebo VW Passat 2.0 TDi?

Poradna
David Hrdlička | 21.12.2007
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,

Přemýšlím o koupi auta střední třídy a rozhoduji se mezi vozy Renault Laguna 2.0 dCi a VW Passat 2.0 TDi r. v. 2005-6. Podle ohlasů z mnoha stran je již technologie PD od VW "za zenitem" a již nestačí turbodieslům od Renaultu s jejich CR technologií.

Prosím radu nezaujatého odborníka, který mi dokáže poradit, jaký automobil si vybrat.

 

Předem děkuji za odpověď.

 

S přáním pěkného dne

Tomáš Adamík


Odpověď

Vážený čtenáři,

obávám se, že srovnání těchto vozů nebude úplně spravedlivé. Pokud uvažujeme rok výroby 2005 – 2006, u Volkswagenu Passat se již bude jednat o současnou generaci. Renault Laguna generace současné se ale do prodeje dostal teprve před několika týdny, Vás se tedy bude týkat generace předchozí, vyráběná od roku 2000.

Nejprve se podíváme na charakteristiku obou vozů a pak se zaměříme na Vámi vybrané pohonné jednotky.

Renault Laguna (2000 – 2007)

Renault Laguna se již v recenzích na TipCars.com objevil. Předpokládám, že jste již tento článek četl, proto pouze shrnu základní informace.

Renault Laguna II generace se představil v roce 2000 v karosářské variantě hatchback, záhy následované variantou kombi, tradičně označovanou Grandtour. Francouzský výrobce si dal opět záležet na neotřelém designu exteriéru, ale hlavně interiéru. Na první pohled elegantní materiály interiéru, bezklíčové startování a odemykání, přitažlivý design a vznětové motory dCi byly velice dobrým lákadlem. Rovněž bohatá výbava, zahrnující dešťový a světelný senzor, automatickou klimatizaci, kontrolu tlaku v pneumatikách a další vychytávky, přilákaly spousty zákazníků. Dobrá pasivní bezpečnost byla sice ohodnocena v testech Euro NCAP pěti hvězdičkami, ovšem až při opakovaném pokusu, kdy byly poněkud upraveny bezpečnostní prvky.

Neuvěřitelná poruchovost zejména elektronické výbavy dokázala mnohdy vůz zcela znehybnit. Nefungující kontrola tlaku v pneumatikách velké problémy nepřináší, stávkující bezklíčové otevírání a startování ovšem ano. Laguny druhé generace z prvních let výroby se v oblíbených statistikách spolehlivosti, vycházejících z německé „STK“, umisťovaly až na posledních místech. Je pravda, že tyto statistiky uvádějí závady zjištěné při technické prohlídce, zkušenosti tisíců uživatelů ovšem nelichotivou bilanci tohoto vozu potvrzují. Nejisté, ač pohodlné, jízdní vlastnosti celé dílo korunují.

Vznětové motory se v nabídce objevily ze začátku dva. První z nich je velice dobře známý čtyřválec 1.9 dCi se systémem vstřikování common-rail, turbodmychadlem s variabilní geometrií lopatek a výkonem 79 a 88 kW. Velká většina vozů bude s výkonem 88 kW, slabší verze nebyla v ČR oficiálně nabízena. O tomto motoru již bylo napsáno tolik, že s ničím novým snad již přijít nemohu. Takže jen pro pořádek – tichý, dostatečně výkonný, plynule zatahující motor s velice příznivou spotřebou. Jeho hlavní nectnosti jsou turbodmychadla, systém vstříkování, EGR ventil a „vodní pumpa“. Později přibyl druhý motor - také čtyřválcový agregát 2.2 dCi o výkonu 110 kW. Hodnoty maximální rychlosti a zrychlení nejsou sice výrazně lepší, má ale skutečně mohutný zátah a také daleko vyšší spotřebu paliva. Problémy s turbodmychadly a vstřikováním se mu také nevyhýbají.

Vy jste se ale ptal na motor 2.0 dCi. Ten je konstrukčně zcela nový a Renault jej představil v druhé polovině roku 2005, a to ve dvou výkonových variantách (110 a 127 kW). Po technické stránce je to skutečně krok kupředu. Nové piezoelektrické vstřikovače od firmy Bosch, čtyřventilová technika, vyvažovací hřídele, turbodmychadlo chlazené kapalinou, vylepšená vnitřní aerodynamika motoru, nízký kompresní poměr. Výsledkem je velice tichý chod, příznivá spotřeba paliva a nízké emise. Slabší výkonová varianta plní Euro 4 (s manuální převodovkou) i bez filtru pevných částic. A zmíněná manuální převodovka (šestistupňová) je také nová.

Ojetý Renault Laguna druhé generace je možné, zejména díky neskutečné poruchovosti, sehnat v prvních ročnících výroby již za cenu od 150 tisíc Kč, a to mnohdy se skutečně bohatou výbavou. Vozů z Vámi požadovaného roku výroby se zmiňovaným motorem na trhu ojetin ještě mnoho nebude a možná bude nutné porozhlédnout se v zahraničí. Ceny na serveru autoscout24.de popř. mobile.de začínají zhruba na 17 tisících euro.

Volkswagen Passat (od roku 2005)

Další generace Volkswagenu Passat se světu představila v roce 2005, a to opět jako sedan a kombi, u německého výrobce tradičně označované Variant. Jak je dobrým zvykem, oproti předchozí generaci se opět trochu zvětšila. Připravit další generaci modelu, který slouží jako služební automobil po celé Evropě, je určitě těžký úkol. Nesmí zklamat současné zákazníky a musí přilákat nové. Jaký recept zvolil Volkswagen? Řekl bych, že stejný jako obvykle. Kvalitní a na dotek i pohled hodnotné materiály v interiéru, precizní dílenské zpracování, dostatek prostoru na sedadlech i v zavazadelníku, design, který ničím nenadchne ani neurazí…. I když, v tomto případě sedan přece jen trochu překvapí, a to poněkud těžkopádnou zádí. Požadovaný objem zavazadelníku se prostě někde projevit musí. A samozřejmě nesmí chybět oblíbené motory TDi, zde s výkonem 77, 103 a 125 kW.

V hodnocení bezpečnosti Volkswagen Passat získal celkem 34 bodů, což znamená 5 hvězdiček. Na silnicích je Passatů poslední generace k vidění již opravdu hodně, troufám si tedy konstatovat, že záměr se opět podařil. Na hodnocení spolehlivost tohoto modelu je po dvou letech ještě možná trochu brzy, ale dá se říci, že nevybočuje ze současných standardů. Nevím, jestli je to ten úžasný „držák“, spíše bych řekl, že se jedná o běžný automobil, který nabízí kvalitu a vysokou užitnou hodnotu. Oproti minulé generaci se k lepšímu změnila nabídka prostoru v interiéru, citelně se zlepšilo odhlučnění a naladění podvozku.

A teď se zkusíme podívat na Vámi vybraný motor. Osvědčený vznětový agregát 2.0 TDi se v Passatu objevuje ve dvou výkonových variantách. Slabší a daleko rozšířenější verze má výkon 103 kW, výkonnější varianta disponuje 125 kW. Nejedná se ale pouze o jinak naladěný motor, liší se i konstrukčně. Silnější varianta je k dispozici výhradně s filtrem pevných částic, slabší variantu můžete mít i bez. Pokud se budu držet pouze motoristického hlediska, lepší volbou je v tomto případě varianta bez filtru, u německého výrobce označovaného DPF, jelikož má lepší zátah z nižších otáček a nižší spotřebu. Zejména u silnější verze se filtr často ucpává – hlavně pokud vůz provozujete pouze na kratší pojížďky. Technologie PD, která se zde uplatňuje naposledy (koncern již také přechází na systém common-rail), si bohužel nedokáže příliš dobře s regenerací filtru. Tímto problémem jsme se na našem serveru již podrobně zabývali.

V úvodu článku jsem naznačil, že je podle mého názoru toto srovnání poněkud nespravedlivé. Volkswagen Passat současné generace patří na špici v nabídce vozů střední třídy. Jistě může najít přemožitele ve stejně moderním voze, např. Fordu Mondeo současné generace. Renault Laguna druhé, nyní již předchozí, generace, mu bohužel nemůže být rovnocenným soupeřem. Zaostává vnějšími i vnitřními rozměry, kvalitou použitých materiálů, dílenským zpracováním a hlavně propastným rozdílem ve spolehlivosti. Zatímco Passat je průměrný, Laguna je opravdu velice podprůměrná. A to i v novějších ročnících výroby.

Pokud bychom srovnávali jen motory, nikoliv vozy, ve kterých slouží, byl by to souboj vyrovnanější a jeho vítězem by se podle mého názoru stal Renault. Motor od Volkswagenu je sice stále nepřekonatelný svou nízkou spotřebou a mohutným zátahem, v ostatních aspektech má ale dCi od Renaultu navrch.

Obvykle se v naší poradně snažíme i nabídnout nějakou alternativu k Vámi vybraným vozům. Soupeře pro VW Passat současné generace bych ale hledal velice těžko. Zvláště pokud si potrpíte na to, aby Vámi provozovaný vůz byl stále aktuálním modelem, je situace ještě těžší. Dovolím si tedy pouze několik postřehů k evropským konkurentům:

Ford Mondeo je nepřekonatelný svými jízdními vlastnostmi, do roku 2003 má ale velice citlivé motory TDCi a má již svého nástupce. Opel Vectra má nevýrazný design interiéru i exteriéru, má ale velkorysé vnitřní rozměry a velice povedený turbodiesel 1.9 s výkonem 110 kW. Peugeot 407 má vynikající jízdní vlastnosti, nápaditý design a zejména motor 2.2 HDi je skvělý a úsporný zároveň, na zadních sedadlech je ale málo místa pro nohy i hlavu a zavazadelník spíše symbolický.

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 28.12.2007 20:34
Tak to chápu, pokud Tě "živý" koncern., tak se nemáme o čem.)))
mastercar, 28.12.2007 20:42
Aha, takže novinka - VW group je ten nejspolehlivěší. Jo a ještě taky děláte hodně Mazdy a Hondy, co? A málem bych zapomněl, taky Toyotu hodně opravujete, že? Všechno jsou sračky, ale VW drží, co? Jo a taky má VW ten nejlepší diesel, co? Tak si myslím, že asi každý ví, odkud vítr vane! Alespoň ten, kdo mněl někdy japončíka!
anonym, 28.12.2007 22:35
Mhmm, tak TDI PD není starej, on je jenom jinej. Koukám, že sem píšou čím dál větší inteligenti. Někdy si tady připadám, jako na základní škole. Někdo se zákldaními znalostmi chce diskutovat o úroveň výš. Musím však konstatovat, že většinou jsou tito "inteligenti" z řad zastánců VW group. Žádný rozumný argument, pouze urážky a nesmysly, nikd y žádný věcný argument. Pouze to, že je prostě Passat lepší, ale proč? Protože to Franta z prasečáku přeci říkal, ne. Franta už opravil každý traktor, ne!
anonym, 30.12.2007 21:17
jsi jel jen 200 metru ? A pokud jis jel 200km/h tak to opravdu budou asi slaby motory...
anonym, 09.01.2008 09:54
Reprezentativně vypadající?! Ty máš nějakou závažnou oční vadu?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů