Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo 159 Sportwagon 2,4 JTD TI - vrcholná krasavice

Testy
Petr Šikl | 21.02.2008
dalších 63 fotek
foto: Petr Šikl
Můžete se za ní otáčet a přítelkyně či manželka nebude prskat. Můžete si s ní užívat a nikdo nebude žárlit. Můžete s ní zažívat emoce. Prostě můžete. Ehm, pokud tedy máte přibližně 1,5 milionu korun.

Sto-padesát-devítka v kombíku již jednou prošla redakčním testem. Tenkrát ji pohánělo pětiválcové srdce spalující naftu a přenos výkonu se starala všechna čtyři kola. Proč se tedy k vozu se stejným motorem znovu vracet? Odpovědí budou dvě písmena "ti" na víku zavazadlového prostoru. Těmi Alfa Romeo označuje špičkovou verzi, která mísí luxusní prvky se sportovními. Hlavní změnou je také pohon pouze předních kol. Jak tedy plně obdařená kráska jezdí?

Karoserie: lehká na pohled, těžká na ...

Kabát 159 v dlouhém provedení jsme si již jednou popsali. Verzi TI zdobí třpytící se černá metalíza o vysokém lesku, 19" palcová kola s pneumatikami 235/40, vyzývavé spoilery a prahy. Dále pozornosti neujdou zpětná boční zrcátka se saténovým efektem. Při bočním pohledu nelze přehlédnout uvnitř 19" disků ani červené třmeny brzd Brembo. Podvozek sedí oproti běžné verzi o 20 mm níže. Nejpřesvědčivěji a až agresivně působí 159 TI z čelního pohledu. Trojice kruhových světlometů spolu s vysokou mřížkovanou maskou a prolisy v kapotě nahánění mrazení v zádech. Jako celek působí provedení TI harmonicky a sportovně s mírnou dávkou luxusu. Výborný vizuální dojem při pohybu podtrhují bixenové světlomety.

(+) design
(+) snížený podvozek
(-) náchylnost k zašpinění
(-) vysoká pohotovostní hmotnost


Interiér: sportovní duch

Řidiče a spolujezdce rozmazlují sportovní kožená sedadla. Ty lze elektricky seřídit a také v případě potřeby vyhřívat. Přední sedadla vynikají nastavitelnou délkou sedáku a hlavně příkladným bočním vedení. Dokáží podržet tělo díky výrazným bočnicím. Ty však mohou být u sedáku pro mohutnější postavy překážkou. Prostě a jednoduše budou tlačit. Sedadlům sekunduje sportovní volant, hlavice řadící páky provedená v kůži a osobité závodní pedály. Některé části interiéru doplňuje tmavé provedení hliníku.

Ve verzi TI naleznete bohatou výbavu. Nechybí automatická dvouzónová klimatizace, automaticky zaclonitelné zrcátko, dešťový, pachový a mlhový senzor, řada bezpečnostních systémů včetně Hill holderu atd. Precizně provedený interiér podtrhoval sportovního ducha s mírnou dávkou luxusního nádechu. Nepřišel jsem na chuť ovládání audiosoustavy na středovém panelu a nízko položenému ovládacímu panelu klimatizace. Ten při změně teploty a zařazeném lichém rychlostním stupni zbytečně odvádí od pozornosti při řízení.

Zavazadlový prostor pojme 445 litrů nákladu v základním uspořádání. Po sklopení zadních sedadel se lze dostat na hodnotu 1235 litrů. Jeho využitelnost je omezena menším vstupním otvorem a příliš vysokou nakládací hranou.

(+) přední sedadla
(+) bohatá výbava
(+) kvalitní provedení interiéru a použité materiály
(-) vysoká hrana zavazadlového prostoru a průměrný objem


Motor: výkonný pětiválec

Pět válců ve spojení s dieselem není tradičním řešením. Přesto u Alfy funguje navýsost dobře. Agregát se zdvihovým objemem 2387 cm3 produkuje stádo 210 koňských sil dostupných při 4000 otáčkách. Maximum točivého momentu 400 Nm je dosahováno již při 1500 ot./min. Přímé vstřikování s turbokompresorem dokáže Alfu rozjet na 228 km/h a dosáhnout stokilometrové rychlosti za 8,4 sekundy při nemalé hmotnosti. Jen při studeném startu v kokpitu poznáte, že se o pohon stará diesel. Po zahřátí se klapavý zvuk vytrácí a vy si můžete užívat příjemného zvukového projevu připomínající benzínové motory. Mírně nachráplý zvuk je dovnitř propouštěn v únosných mezích, proto se nestane, že by otravoval posádku. Přes nízko položené maximum točivého momentu agregát ožívá až s ručičkou blížící se ke dvěma tisícům otáček, kdy začíná táhnout. K poklesu dochází kolem 3500 otáček, poté není dynamika příliš oslnivá. Jak často budete jezdit s touto krasavicí k čerpací stanici, se dozvíte z nedávno testu spotřeby.

(+) rozumná spotřeba při extrémním zatížení
(+) zvukový projev
(+) výkon
(-) vyšší spotřeba v běžném provozu


Jízdní vlastnosti: koně a kila

Po prvních kilometrech mě překvapila 159 TI znamenitým přenosem výkonu na přední kola. Produkovaných koní spolu s vysokou hodnotou točivého momentu není zrovna málo a Alfa díky obrovským kolům dokáže přenést téměř veškerý výkon pouze na přední nápravu. Vyzdvihnout musím dobrou ovladatelnost i spolupráci zadních kol, které se jen nevlečou a hlavně fakt, že v řízení není cítit vysoká hmotnost vozu. Alfě se povedlo postavit těžký vůz, který se řídí překvapivě lehce. Žádné přesouvání hmotnosti v zatáčkách proto nečekejte. Snížený podvozek spokus s obrovskými koly Vám nechají dostatečný prostor pro získávání emočních zážitků.

Vždy když přesednu z permanentní čtyřkolky do automobilu s poháněnou pouze jednou nápravou, povzdechnu si, že to není čtyřkolka. U Alfy si však postěžovat nemohu. Nebylo by to na místě. Dnes testovaný kousek se choval přes pohon pouze předních kol stejně znamenitě jako verze Q4.

(+) řízení
(+) brzdy
(+) přenos výkonu na vozovku
(-) tlumení nerovností
(-) hluk od pneumatik


Závěr: bravo!

Sto-padesát-devítka je jejiž v základním provedení vozem s výrazným charisma. Edice TI však navíc podtrhuje sportovní geny a to nejen vzhledem. V této oblasti vyniká nad celou řadou vrstevníků. Milánské automobilce se tak podařilo vyšlechtit parádní kousek auta, který vzbuzuje ve vrcholné verzi obdivné pohledy řady motoristů. 159 TI se stane šperkem v každé garáži, ovšem není bez chybiček. Jednou z nich může být i cena. Testovaný vůz přijde přesně tak jak ho vidíte na fotografiích na nemalých 1.423.500 korun. Alfa se ale kupuje hlavně srdcem.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 660
Šířka (mm)
1 828
Výška (mm)
1 425
Rozvor (mm)
2 700
Rozchod kol vpředu (mm)
1 578
Rozchod kol vzadu (mm)
1 555
Provozní hmotnost (kg)
1 755 - 1 848
Maximální hmotnost (kg)
2 200
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
11,1
Objem zavazadlového prostoru (l)
445
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
R5
Zdvihový objem (ccm)
2 387
Vrtání x zdvih (mm)
82 x 90,4
Kompresní poměr
17 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
154 (210) / 4 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
400 / 1 500
Spotřeba
Město
9,4
Mimo město
5,6
Kombinovaná
7,0
CO2 (g/km)
185
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
70
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,4
Max. rychlost (km/h)
228
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hřebenové
Zavěšení kol
Vpředu
Lichoběžníkové
Vzadu
Multilink
Brzdy
Vpředu
Kotoučové ventilované (330 x 28 mm)
Vzadu
Kotoučové ventilované (292 x 22 mm)
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
234 / 40 R19
Ráfky
19
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
836.000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
1 206.000
Cena příplatkové výbavy (Kč)
217.500
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1 423.500
Příplatková výbava
Barva karoserie - černá carbonio
19.800
Alarm s čidlem náklonu + safelock
12.700
CD měnič Blaupunkt
12.500
Connect NAV+ (autorádio s Cd, GSM, navigace, service call)
82.500
Parkovací senzory
19.800
Přídavný ohřev motoru
8.000
HI-FI Bose
24.000
Sportovní sedadla + elektrika
32.000
Sklopná elektricky ovládaná zrcátka
6.200
Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 23.02.2008 12:54
Alfa 159 2.4JTD TI za tyto peníze je skutečně notně předražená. Ale není to ani tak problém tohoto perfektního auta (sháním jej po Evropě), ale spíš debilní a naprosto nepochopitelné cenové "strategie" místního zastoupení Alfy. Stačí se podívat na ceny stejného auta na západ od našich hranic. Rozdíl je až 20% směrem dolů a za tyto peníze je takto vybavená dobrou koupí... Kromě toho, chce to nasednout a projet se... doporučuji...
anonym, 23.02.2008 12:55
Ty se řídíš podle TÜV? Tak to máš docela jednoduchý a spokojený život. Víš očem ta germánská statistika vypovídá?
anonym, 23.02.2008 13:04
Ber to prostě tak, že 90% zdejších diskutérů jsou na slovo vzatí odborníci, co vyzkoušeli slušnou řádku vozů, projeli v nich kus světa, jakoby náhodou mají jejich známí, příbuzní, atd. zrovna auta, co se o nich píše v každém z článků, a mají slušné technické znalosti. A ze všeho nejvíce mají už odpovídající věk, za který tohle všechno stihli poznat a utvořit si svůj vlastní názor. Nechej to tak, taky mám Alfu, vlastně už čtvrtého Itala a pokud by mělo platit, co se v takových diskusích dočtech, tak bych byl už asi nejspíš švorc nebo v bankrotu z těch věčných závad. Takže asi kecáme my dva, co? Když jen jezdíme a neopravujeme... nechej to tak, víme své ))
anonym, 23.02.2008 13:10
Chalape už jsi ji řídil? Protože dopředu znám odpověď, jestli chceš, rád Ti to zdarma zprostředkuju. Jen aby sis ze zážitků řízení tohoto "ingotu" potom necvrnknul do kalhot. Pokud máš zájem i o to, vidět, jak je ten ingot obratný a jak dává nafrak všem konkurentům své třídy včetně oslavovaného BMW 3er, i na to ti můžu dát odkaz. Ale ty jsi určitě odborník, který ví, co říká, takže asi ani jedno, co???
anonym, 24.02.2008 13:03
tak davaj...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů