Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda CX-7 je SUV s duší

Testy
Petr Šikl | 20.03.2008
dalších 72 fotek
foto: Petr Šikl
Ve třídě SUVéček je pořádně nadupáno. Japonská automobilka si to však nemyslí a v pustila do boje svalnatou CX-7. Jaká je? Dozvíte se z dnešního redakčního testu.

Obliba SUVéček nejen ve světě neustále roste. Osobně nejsem příznivcem této kategorie vozidel. Vadí mi jejich vysoká hmotnost společně s vysokou stavbou karoserie a to, že ani patří k průměrným vozům po stránce jízdních vlastností. Nevynikají v žádné disciplíně, ale zvládají téměř všechny. I když mezi nimi poslední dobou najdeme výjimky. Například Honda CR-V je výborná na silnici, Nissan X-Trail dobrý v terénu atd. A do toho všeho přišla Mazda se svými modely CX-7 a CX-9. Čím mohou zákazníky ještě oslovit? Prvně jmenovaný se již nějaký ten týden prodává i v Česku (za velkou louží brázdí silnice mnohem déle). Důvod zpoždění prodeje na starém kontinentu je jasný. Mazda si dala s vyladěným CX-7 pro zmlsané evropské zákazníky pořádnou práci. A my se dnes podíváme jak jezdí a jaká vůbec je?

Karoserie: zamilujete se!

Znáte to. Na fotkách vypadá úžasně. Sníte o ní dlouhé noci. Až první kontakt přinese zklamání. Řeknete si: "ach jo, na fotkách byla hezčí ...". Toto tvrzení však neplatí pro Mazdu CX-7. U ní panuje naprosto opačná situace. Je hezká na fotkách a v reálu dokonce ještě krásnější a přitažlivější. Pohled na baculatou příď nenechá snad nikoho chladným. Obrovským vyčnívajícím blatníkům vévodí vysoko položené xenonové světlomety a originální mlhovky. Svalnaté blatníky, vypouklá kapota a úzké světlomety přidávají na dravosti. Z boku nejlépe vynikne její délka. Z jiných úhlů pohledů bravurně maskuje svým kabátkem své rozměry. Záď je líbivá, ale méně dynamická než příď. Jako celek působí CX-7 po všech stránkách výborně. Šmrnc vozu dodávají i osmnáctipalcová hliníková kola.

(+) atraktivní design
(+) nízká stavba karoserie

TIP: TEST - Honda CR-V 2.2 i-CTDi 

Interiér: kvalita a elegance

Po otevření dveří a usednutí za volant si budete připadat jako v coupé (nebýt vysoko posazených sedadel). Hlavní dominantou je vysoký středový tunel, díky kterému je řadící páka v ideálním místě. Fascinovala mě jednoduchost a originalita tříramenného volantu alá Mazda MX-5. Ostatní části jsou řešeny v tradičním duchu japonské automobilky. Lesklý povrch přístrojové desky dodává na eleganci. Mazda příliš nepoužívá měkčené plasty, přesto se za kvalitu použitých materiálů v interiéru nemůže stydět. Jejich zpracování je na vysoké úrovni. Cestující rozmazluje audiosystém BOSE, řidiče elektricky seřiditelné přední kůží potažené sedadlo. Spolucestující se musí spokojit s manuálním nastavením. Ostatně obě přední sedadla by zasloužila o něco lepší tvarování, což se vztahuje i na zadní sedadla. Na těch budou mít cestují problém se vůbec udržet díky kluzkému koženému čalounění.

Celkem nešťastné je umístění a provedení tlačítek vyhřívání sedadel. Změnu by zasloužilo umístění kolíčku ovládaní intenzity červeného podsvícení, které se skrývá za věncem volantu v kapličce. Navíc intenzitu lze regulovat pouze ve dvou krocích. Také mě mrzela absence "trojbliku" a duální klimatizace, kterou bych v takto pojatém SUVéčku očekával. Středový panel Mazda tradičně vyřešila po svém. Jelikož mi chvíli trvalo než jsem si v Mazdě3 zvykl na sdružený informační displej, navrhl bych Mazdě řešení, umístit displej klimatizace hned nad ovladače. Vím, je to dražší, ale rozhodně by to přispělo k rychlejší orientaci a například údaje PP by se nemuseli přetahovat o místo s hodinami. Byl to jen nápad, nikoliv výtka!

Zavazadlový prostor nabízí zavazadlům objem 455 litrů v základním pětimístném uspořádání. Po sklopení zadních opěradel se můžeme dostat na hodnotu 774 litrů (měřeno po spodní hranu oken). Nákladová hrana není logicky příliš nízko a větší předměty mohou činit problém. Páté dveře se vyklápějí dostatečně vysoko, a tak vyšším osobám nehrozí kontakt hlavy s víkem. Opětovné zavření vyžaduje větší sílu.

(+) ergonomie
(+) prostornost
(-) zadní sedáky
(-) absence trojbliku a duální klimy
(-) tlačítko vyhřívání sedadel

Motor: srdce z MPS

Zážehový přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,3 litru známe z Mazdy6 MPS. Jelikož patří "zatím" k jediné možné motorizaci, poháněl i námi testovaný kousek. Mazda z objemu 2260 cm3 vydolovala slušných 190 kW a 380 Nm točivého momentu. Tyto hodnoty předurčují 1,7 tuny těžkému vozu velmi slušnou dynamiku. Po nastartování o motoru nevíte. V kabině se jeho přítomnost začne projevovat až ve středních otáčkách, kdy ručička otáčkoměru letí zběsile nahoru. Ani ve vysokých otáčkách se z něj nestane nepříjemný společník. Produkovaný zvuk je uchu lahodící a plně odpovídá svému zaměření. Čtyřválec příjemně táhne již od nízkých otáček a s rostoucími otáčkami jen a jen roste produkovaná síla. Ta je přenášena pomocí manuální šestistupňové převodovky v případě potřeby na všechna čtyři kola. Nepříznivé spotřebě jsme se již věnovali v samostatném testu zde. Pro zmlsaný evropský trh je nabídka pouze jediné pohonné jednotky doslova nedostačující a jestli něco bude podrážet CX-7 nohy, tak to bude právě omezená nabídka pohonných jednotek. Osobně bychom uvítali pod kapotou sametový šestiválec nebo třeba úspornější diesel.

(+) zvuk
(+) průběh výkonu
(+) pružnost
(-) spotřeba
(-) jediná motorizace /zatím/

Jízdní vlastnosti: špička na silnici

Již samotný pohled na CX-7 prozradí kde bude její domov. Ano. Správně. Budou to silnice. K mimosilničním aktivitám tady máme jiná SUVéčka nebo OFF-Roady. Tak pro dnešek zůstaneme pouze na zpevněných cestách a do terénu vůbec nevyrazíme.

Věřím, že kdybych činil test CX-7 za velkou louží (kde se prodává i větší sourozenec CX-9) byl bych zklamán. Sice bych jen mávl rukou na spotřebou, ale brečel bych na podvozkem. Pro zmlsané evropské zákazníky připravila Mazda odlišné nastavení. A udělala dobře. Podvozek totiž patří u testované CX-7 k tomu nejlepšímu, co lze v současné době pořídit. Nechá si líbit doopravdy hodně. Řekli byste, že nelze s SUVéčkem doslova řezat zatáčky? Myslel jsem si to také. Mazda CX-7 však tuto disciplínu zvládá za jedna. Když jsem zkoušel schopnosti podvozku, najel jsem do zatáčky s pomyšlením že ji nemohu projet. Stačilo však "Cé-X-sedmičku" ještě více přitáhnou a vypsala oblouk, který bych nezvládl ani kružítkem. Následovala další zatáčka a opět se vrhla do manévru po hlavě. Stejně jako sportovně laděný osobák. Ve volantu cítíte větší přenos hmotnosti vozu z jedné strany na druhou, ale není to nic tragického.

Stejně suverénní je CX-7 ve městě, kde se dovede proplétat s nevídanou lehkostí. Díky velmi vysokému posedu má řidič výborný výhled, a tak včas může reagovat na nenadále vzniklé situace. A dostáváme se konečně k dálnici. Na té je CX-7 naprosto jistým vozem. Netrpí náchylností na boční vítr a skvěle reaguje na povely řidiče. Jízda konstantní stosedmdesátkou nepředstavuje sebemenší problém. Vlastně jeden ano. Tím je opět a jedině spotřeba. Brzdy přes počáteční letargický nástup poslouchají na slovo a dovedou veškerý produkovaný výkon náležitě zkrotit.

Z počátku mi vadila tužší spojka zabírající poměrně vysoko, což znesnadňovalo rozjezdy. Po čase si však člověk zvykne. Startování probíhá pomocí otočného spínače pod volantem. Žádný klíček, žádný ovladač. Stačí mít u sebe kartičku.

(+) pohon AWD
(+) přesné a krátké dráhy řazení
(+) řízení
(+) jízdní vlastnosti
(-) horší odhlučnění od kol při vysokých rychlostech
(-) nelze zcela vypnout stabilizační systém

Závěr: za slušný peníz

Mazdu CX-7 považuji za jedno nejvydařenějších SUVéček vůbec. Přestože nejsem příznivcem této kategorie vozidel díky vysokému těžišti, vysoké hmotnosti, rozežranosti a celkově vyšším nákladům na provoz, klidně bych si CX-7 díky jejímu designu, kvalitnímu interiéru, jistým x, výborné převodovce, výkonnému motoru a příznivé pořizovací ceně koupil. Bohužel patřím k živějším řidičům, a tak bych jezdit za více než unese má peněženka... Snad se časem objeví pod kapotou úspornější motor.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
4
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 680
Šířka (mm)
1 870
Výška (mm)
1 645
Rozvor (mm)
2 750
Rozchod kol vpředu (mm)
1 615
Rozchod kol vzadu (mm)
1 610
Světlá výška (mm)
205
Provozní hmotnost (kg)
1 745
Maximální hmotnost (kg)
2 270
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
455 / 774
Motor
Typ
Zážehový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2 261
Vrtání x zdvih (mm)
87,5 x 94,0
Max. výkon kW (k)/ot./min.
191 / 5 500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
380 / 3 000
Spotřeba
Město
13,8
Mimo město
8,1
Kombinovaná
10,2
CO2 (g/km)
243
Palivová soustava
Palivo
Bezolovnatý benzín 98
Objem nádrže (l)
69
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,0
Max. rychlost (km/h)
210
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
AWD
Řízení
Typ
Hydraulické
Brzdy
Vpředu
Ventilované kotouče (320 mm)
Vzadu
Ventilované kotouče (302 mm)
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
235/60 R18
Ráfky
7,5 JJ x 18
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
841.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
945.900
Cena příplatkové výbavy (Kč)
12.400
Celková cena testovaného vozu (Kč)
958.300
Příplatková výbava
Metalická barva
12.400
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 22.03.2008 21:35
Blabolis nesmysle ty. Pokud se nekdo sveze CX7 v USA verzi a v evropske tak zjisti jine naladeni podvozku. Pro usa je komfortnejsi...
anonym, 22.03.2008 22:23
Ne na tříkolce ))))
anonym, 22.03.2008 22:53

Možná tak v holičském salonu máš 2 plakáty,ale jinak nevíš nic.
Napiš si do Mazdy a oni ti těch rozdílů vypíší na A4 nepočítaně.
anonym, 02.04.2008 20:35
Dobrý kecy, právě že mezi evropskou a americkou verzí je sakra rozdílů, v nastavení podvozku, v kvalitě interieru, celkově americká verze je jakoby ,,odfláknutá" a auto míň vydrží. Evropská verze je taky víc zaměřená na bezpečnost a pod. tedy na to, co se v Evropě staví jako důležitý prvek u automobilů. Těch rozdílů by se dalo vypsat hafo. Proto ji Mazda uvedla až po delší době na Evropský trh.
anonym, 10.04.2008 12:08
2x tolik, co M3 MPS? Prosim te, tos vyhrabal kde? CX-7 vazi bratru okolo 1.7t, M3 MPS 1.4t, tak trochu zklidni parek..
Je zvlastni, jak si vsichni mysli, ze diesel je vsechno...staci se podivat na prodeje CX-7, jsou naprosto skvele, nedivim se, ze se Mazda s dieselem do CX-7 nezene, v podstate spolecne s M5 a novou M2 nastartovaly prodeje Mazdy pekne z ostra, za prvni tri mesice Mazda u nas prodala aut tolik, co posledni roky prodavala za mesicu 6, co si prat vic..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů