Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche Cayenne - Krize identity

Testy
iHNED | 21.04.2008
foto: km77.com
Může - a měl by - být off-road sportovní? Porsche v tom nevidí problém.

Postrádá to logiku. Vozy kategorie SUV, ty velké, těžké a neohrabané kolosy, jsou přímým protikladem sportovního automobilu. Proč by, u všech všudy, měl někdo chtít "sportovní" verzi Porsche Cayenne, když stejná značka vyrábí jedny z nejlepších opravdových sporťáků na trhu?
Protože se to dnes nosí. Model Cayenne otevřel automobilce ze švábského Zuffenhausenu cestu na trhy, kde by s tradičními sportovními kupé a roadstery příliš nepochodila: Rusko, Čína, Indie... Čím dále na východ, tím víc je vaše společenské postavení poměřováno rozměry vašeho vozu. "Zámožný Rus se ovšem často nespokojí se standardním Cayenne, ať už to znamená cokoliv. Chce exkluzivitu, zdání výjimečnosti - a v modelu Cayenne GTS ji dostane," říká Michael Baumann, ředitel tiskového oddělení Porsche.

Pozor na klíček
Na obrovitých jednadvacetipalcových kolech sedí Cayenne GTS o 24 mm blíž k zemi než Cayenne S, ze kterého vzešel. Díky nižšímu postoji a roztaženým blatníkům se zdá být širší, pevněji rozkročený - má něco z podsaditosti zápasníků řeckořímského zápasu.
Aby podtrhl svůj sportovní kredit, přichází GTS s výrazně tvarovanými sedadly jak vpředu, tak ve druhé řadě. Za volantem se ocitnete níž a dál v karoserii, než bývá obvyklé u vozů třídy SUV - sedíte mnohem víc jako v normálním autě, s nohama před a nikoliv pod sebou. Pokud nemáte nějaké Porsche doma, smiřte se s tím, že napoprvé nikdy nevezmete klíček do správné ruky. V autech z Zuffenhausenu totiž bývá spínací skříňka zásadně nalevo od volantu. Vykonejte ten drobný, ale pro levé zápěstí nezvyklý pohyb, a začnou se dít věci.
Okolí se rozechvěje tlumeným, nicméně zlověstně dunivým rytmem osmi válců, které připomíná v dálce zuřící bouřku. Zatím je to hlavně divadlo pro přihlížející - vy byste museli stáhnout okénko, aby k vám hluboké tóny čtyř oválných koncovek výfuku dolehly. Cayenne GTS je poháněn vidlicovým osmiválcem 4,8 l o výkonu 298 kW (405 koní). Osmiválce jsou mezi fajnšmekry vyhledávány pro svoji sílu a charakteristický bublavý zvuk, ale ten od Porsche předčí většinu ostatních.

Rychlý ďábel
A hlavně má neoddiskutovatelnou sílu. Přestože Cayenne GTS váží přibližně tolik, co některé menší ostrovy v Tichomoří, dokáže zrychlit z 80 na 120 km/h za 6,6 sekundy. Okázalé pružné zrychlení ale dnes předvede kdejaký luxusní kombík s větším dieselovým motorem - byť bez toho efektního zvukového doprovodu, který vás přiměje zbůhdarma přidávat a ubírat plyn.
Na Cayenne GTS je nejnepochopitelnější jeho chování na silnici. Dokonce i BMW X5, samo o sobě vynikající auto, působí po přesednutí z Cayenne rozbředle a nepřesně.
Porsche je navíc mistrem interakce a dokázalo vtisknout i tomuto velkému SUV něco z komunikativnosti svých sportovních modelů. Vždycky se můžete spolehnout, že počínající ztrátu přilnavosti dříve ucítíte ve volantu, než ji zaznamenáte očima, a precizně vyvážené pedály mají pevný, jasně určený zdvih.
V porovnání se svými méně sportovními příbuznými dostala verze GTS některé příjemnosti, za které musejí majitelé ostatních modelů Cayenne připlácet. Třeba sportovní výfuk nebo tlačítko Sport na palubní desce, po jehož stisknutí získá motor ostřejší reakci na sešlápnutí plynu a sytější zvuk v nízkých otáčkách.
Sofistikovaný stabilizační systém PSM dokáže napravit lecjakou chybu řidiče, ale jeho intervence jsou jemné a přicházejí až tehdy, když jste za ně opravdu vděční - a to nebývá vždy pravidlem.

Schází pohodlí
Za pneumatické odpružení už sáhnete do kapsy hlouběji. Vzduchový podvozek ale dokáže spoustu chytrých věcí. Na dálnici se takto vybavené auto sníží blíž k zemi, což přináší lepší stabilitu a nižší spotřebu, nebo ho naopak můžete "nafouknout", když se chcete vydat mimo bezpečí asfaltových silnic. Ale kdo by to dělal... Nízkoprofilové sportovní pneumatiky by v terénu rychle narazily na hranice svých možností a kola by mohla přijít k úhoně.
Dokud posuzujete tento Cayenne optikou točitých silniček, sotva objevíte nějaké trhliny. Jenže nic na světě není zadarmo. GTS bohužel neumí být pohodlným autem. Ať už s vzduchovým podvozkem nebo bez něj, jízda na špatném asfaltu je tvrdá jako kámen. A na dálnici je vaším stálým společníkem hukot.
Totéž platí také o vnitřním prostředí v interiéru. I s atraktivními sportovními sedadly a semišovým čalouněním působí kabina na pohled obyčejně, zvlášť ve srovnání se sofistikovanými interiéry Audi nebo BMW.

Symbol rozmařilosti
V očích mnoha obyvatel západní Evropy bude však největším hříchem Cayenne GTS jeho politická nekorektnost. Velká luxusní SUV se v Británii, Francii a postupně i v některých částech Německa stávají terčem nevybíravých útoků. Údajně kvůli spotřebě a emisím, ale ve skutečnosti byste sotva našli lepší ilustraci prohlubujících se třídních rozdílů, než jsou tato až nemravně drahá monstra na kolech.
Tahle dvoustrana je nicméně o autech, nikoliv o sociologii. Takže zpět na začátek: Cayenne GTS asi není nejdokonalejším luxusním vozem ve své kategorii, ale rozhodně má největší nárok dávat si před jméno titul "sportovní".

Porsche Cayenne GTS

Motor

 

V8, 4806 cm3

 
Výkon 

405 PS

 

0-100 km/h

 

6,1 s

 

Max. rychlost

 

251 km/h

 

Spotřeba

 

13,9 l/100 km

 

Emise CO2

 

361 g/km

 

Hmotnost

 

2225 kg

 

Cena

 

2 112 000 Kč

 

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 21.04.2008 07:47
Já mám doma GAZ GAZellu (novou dodávku) a klíček je tam taky nalevo- takže jsem zvyklej
apo, 22.04.2008 09:33
Já měl kdysi ve Fiatu 125p taky klíček vlevo, takže připravených nás je víc. Až na cenu, přestože se mi zdá o mega nižší, než když tady pepřenka začínala. Ale nejsem bohatý Rus.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů