Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetá Fabia 1,4 MPI očima mechanika

Recenze uživatelů
Pavel (40) - Rychnov nad Kněžnou | 28.05.2008
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Škoda Fabia Classic 1,4 MPI | foto: Pavel
Nejčastější neduhy Fábií vyjmenovává ve své Zkušenosti bývalý přijímací technik autorizovaného servisu Škoda. Dají mu početní majitelé českého bestselleru v diskusi pod článkem zapravdu?
Značka:Škoda
Model:Fabia
Typ:Classic 1,4 MPI
Karoserie:Combi
Obsah motoru:1398
Palivo:benzín
Rok výroby:2000
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:22500
Najeto km nyní:90000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:6 let
Průměrná spotřeba:7
Poruchy:netěsnost čidla teploty chladiče - jednou, vadné čidlo teploty motoru - jednou
Předchozí vozidlo:Škoda Fabia

Pracoval jsem jako přejímací technik v autorizovaném servise Škoda a tak jsem na tuto značku vsadil i ohledně našeho rodinného vozu, především na model Fabia. Mohu se zde svěřit o nejčastějších závadách těchto vozů a po té o problémech na tom svém.

Vlastníte vůz značky Škoda? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!


Nejčastější návštěvy v našem servise Fábií byly z těchto důvodů: hlučná ložiska především předních kol, netěsnost převodky servořízení, vadné zapalovací cívky nebo lišty, vadný materiál těsnění hlavy válců, hlučné ložisko ventilátoru chladiče motoru, vadný materiál kotoučů brzd s chvěním do volantu a časté praskání žárovek předních světel přepětím. Nutno uvést, že na těchto slabších technických problémech výrobce pracoval a vycházel vstříc zákazníkům svým nemalým podílem nákladů na opravách i ve čtvrtém roce stáří vozu nezávisle na počtu majitelů.


V mém případě lze říci, že po koupi mírně jeté Fabie po asi 65000 ujetých kilometrů jsem zaznamenal minimální problémy, jako je netěsné čidlo teploty chladiče a vadné čidlo teploty motoru. Je pravdou, že jsem z preventivních důvodů předcházel výše uvedeným problémům a těsnění hlavy motoru vyměnil předem i s nádobkou chladící kapaliny. U předního ložiska kola jsem zjistil, že jistící kroužek je volný, takže do těhlice bylo nalisováno předchozím majitelem bez předepsaného přípravku, který zajišťuje lisování ložiska do těhlice přes vnější kroužek a nezatěžuje přes vnitřní plastovou klec, která se po neodborném nalisování ozývá v podobě nepříjemného hluku až po asi 2000 km.


Nutno říci, že se čtyřválcovým motorem 1,4 MPI jsem zcela spokojen. Oproti tříválcovým HTP je čtyřválec méně hlučný a kultivovaný, tzn. že např. při přejíždění železničního přejezdu klidnou a plavnou jízdou zkušeného řidiče využívající i nižší otáčky motoru, nezhasne.
Jinak OK.

KladyZápory
hustá servisní síť - možnost výběru větší hlučnost do interiéru
rychlé opravy tvrdší podvozek
dobré jízdní vlastnosti a podvozek tvrdší sedačky
spolehlivost, malá poruchovost motoru stará koncepce motoru 1,4 MPI
lepší vzhled než nová Fabia okoukané auto



Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
4
 
Cena náhradních dílů
4
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
4
Design
4
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
4
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
4
Spotřeba
4
Výhled z vozu
4
Celkové hodnocení - průměr:
3.38
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 146x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 29.05.2008 18:24
A kde pracuje autor teď?
Miky, 10.06.2008 18:38
Takze majitel auta, ktery je s autem spokojen a objektivne popise zavady, ktere u auta mel, sve auto nema rad. Myslim, ze by sis mel skocit vylestit fabku a poradne se poplacat po zadech jaky to mas uzasny a bezporuchovy auto. Ja radeji posloucham nazory tech, kteri ke svym autum jsou schopni napsat objektivni posouzeni - pochvaleni ale i kritiku...
anonym, 11.06.2008 10:31
Nemam pocit ze se zhorsila uroven clanku na tipcars, nybrz uroven pisatelu prispevku. Vetsina prispevatelu mi pripada jako naproste hovada, je mi z Vas na bliti. Nechapu proc se navazite do autora, je to normalni chlap s normalni rodinou, no a co ze si dal RS naraznik. Co je Vam do toho. Preji kazdemu po zasluze, v tech Vasich super autech.
anonym, 02.07.2008 17:37
Moje zkušenost s motorem MPI je dobra, dokud mel motor najeto pod 90.000km, nechrastil, vse bylo tiche. Prisel mi tissi nez 16V. od cca 3500 zacina hluk narustat, ale az do 5000 je v prijatelnych mezich, od 5000 do omezovace uz rinci. v tomto pasmu se ale nikdy nepohybuji. Ted mam najeto asi 150.000km. Zvenku motor chrasti - jako facko nebo felda. Podle me to delaji vacky ventilu. Uvnitr neslysite nic. v kabine ve vsech rezimech jizdy panuje akusticka pohoda a motor prijeme duni. Narozdil od HTP, ktere ve 120km/h toci temer 4.000 jsou otacky v MPi okolo 3500. Na 4000 se dostava okolo 145km/h....rychleji nejezdim. Kamarada "blazna" jsem nechal ridit a dal s tim 190 :) Jeste ze nemerili. Klidnou jizdou 80 po jizni spojce nebo okolo 100km/h na eckovych silnicich a okreskach si bere asi 6.0-6.5l. Horsky teren okolo 7,5. Mesto - tam zalezi na provozu, neco mezi 8-9l. Na dalnici pri konstatni rychlosti 130km asi 7,2. Klad oproti HTP je zvuk a nizsï spotreba mimo mesto. v kopcich se nemusi tolik tocit a cestovani je komfortnejsi. HTP jde zase lepe do otacek, od 80 do 120 je myslim pruznejsi, nad¨4.000 je tissi a pri ustalene jizde 80 na petku je o pul az litr uspornejsi. Jakmile prijde kopec, nebo horsky teren jste na 8 litrech jen to fikne (pokud jedete normalne a ne jak duchodce)
anonym, 31.07.2008 18:51
Během dvou let (30 000 km) jsem měl přesně tyto závady.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů