Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 807 nebo Mazdu MPV?

Poradna
Petr Šikl | 04.06.2008
dalších 30 fotek
foto: TipCars.com
Má čtenář toužící po velkoprostorovém automobilu zvolit zástupce z Francie nebo Japonska? Rozhodující je spolehlivost, provozní náklady a šest až sedm sedadel.

Vážený pane Šikle, četl jsem již několik vašich recenzí a rad k určitým značkám automobilů, a proto se také na vás obracím s prosbou o radu. Chtěl bych koupit větší rodinný vůz se 6 až 7 sedadly a nemohu se rozhodnout mezi Peugeot 807 a Mazda MPV, můžete mi poradit z hlediska spolehlivosti, nákladech na provoz a pohodlí? Dodávám, že si mohu dovolit pouze ojeté auto. P 807 z r.2004 až 5 lze pořídit již v ceně cca 330 000 Kč, Mazda ve stejné ceně až z r.2003, pokukoval jsem i po Toyotě Avensis Verso, ale ta je o dost dražší. Myslím, že by to měly být diesely. Děkuji váš jmenovec Jiří Šikl


Trio Peugeot 806, Citroën C8 a Fiatu Ulysse produkovala totožná výrobní linka (ještě spolu s Lancií Phedra). Jednotlivé modely se od sebe proto liší jen minimálně. Největší zájem byl o Peugeot, menší o Citroën a zájmu zákazníků se stranil Fiat Ulysse i Lancie. Proto schvaluji Vámi vybraný Peugeot vyráběný od roku 2002 a značený 807, kterých je na trhu více. Na druhou stranu je ojetá 807 o něco dražší než například Ulysse. Vynikají dostatečným komfortem cestování, solidním prostorem zejména předních sedadlech a dostatkem odkládacích ploch. Horší je to však se samotnou kvalitou zpracování. Závady se vyskytují i na elektricky posuvných bočních dveří nebo na systému stahování oken.

Z motorů je ideální volbou diesel 2.2 HDI s výkonem 94 kW, který je pro vůz i při plném obsazení dostatečný a dlouhé cesty se promění v bezstarostnou jízdu. Pozor je nutné dávat na filtr pevných částic, který si po čase žádá výměnu (možno repas). Zklamáním může být dlouhodobá průměrná spotřeba. Peugeot uvádí pro kombinovaný provoz spotřebu 7,4 l/100km, v praxi je to však nedosažitelná hodnota. Běžně budete jezdit o minimálně 1,5-3 litru dráže.

(+) prostornost
(+) bezpečnost
(+) dostatek odkládacích ploch
(+) variabilita /možnost otočení předních sedadel o 90° ve výbavě Pack/
(-) horší dílenské zpracování /vibrace, vrzání atd./
(-) nepřesné gumové řazení
(-) dražší servis
(-) hůře čitelné kruhové ukazatele
(-) krátké sedáky sedadel a příliš úzké opěrky loktů
(-) složitější demontáž sedadel

- předčasná koroze výfukové soustavy
- vadné vstřikovače systému common rail
- závady elektroinstalace a elektroniky (displej palubní desky, el. ovládané posuvné dveře, imobilizér, stahování oken atd.)
- problémy s výměníky topení
- vůle 5.dveří
- zvlněné kotouče

Rozměry a objemy

 

Peugeot 807 2.2 HDI

 

Mazda MPV 2.0 MZR-CD

 

délka (mm)

 

4727

 

4750

 

šířka (mm)

 

1850

 

1830

 

výška (mm)

 

1752

 

1745

 

rozvor (mm)

 

2823

 

2840

 

provozní hmotnost (kg)

 

1783

 

1558

 

celková hmotnost (kg)

 

2505

 

2395

 

objem zavazadelníku (l)

 

225/1160*/2948

 

294/866/2745

 

objem palivové nádrže (l)

 

80

 

75

 

pneu

 

215/65 R15

 

215/60 R16

 

* měřeno do výšky opěradel

Mazda MPV se nabízela v šestimístném i sedmimístném provedení v tří-řadém provedení. Prvně jmenovaná nabízela v druhé řadě sedadel dvě samostatná sedadla a vzadu společný sedák, který po sklopení vytvoří rovnou ložnou plochu. Sedmimístné uspořádaní nabízí tři sedadla v druhé řadě stejně jako v třetí, přičemž všechny jsou stejná a lze je dle potřeby sklápět, posouvat a vyjímat. Výhodou jsou boční posuvné dveře, které oceníte ve stísněných prostorách. Ovládají se manuálně, elektrický pohon byl nabízen až od roku 2002 a jen za příplatek. Zajímavostí jsou elektricky ovládaná skla posuvných dveřích. Pochvalu zaslouží dostatečně široké páté dveře, které usnadňují nakládání rozměrných předmětů.

TIP: Mazda MPV - jak na tři děti v autosedačkách? 

Tato velkoprostorová Mazda trpěla zejména na nedostatečnou nabídku motorů. Od roku 2002 se v Česku prodávala s vznětovým dvoulitrem s přímým vstřikování paliva (common rail) s výkonem 100 kW. Ten byl pro "MPVéčko" naprosto dostačují a zároveň relativně úsporný (kombi spotřeba 7,1 l / 100 km). Oproti tomu nabízený benzínový dvoulitr produkující 88 kW je pro vůz celkem slabý. Výrobce u něj uvádí kombinovanou spotřebu 8,3 litru, kterou lze sice udržet, ale jízda bude silně nezáživná. Nejsilnější motor nabízen v Evropě byl zážehový čtyřválec 2,3 s výkonem 104 kW, který je pro vůz plně dostačující. Bohužel udávaná průměrná kombinovaná spotřeba 10,1 l/100 km bude v reálném provozu zhruba o litr vyšší.

(+) prostornost
(+) variabilita
(+) ovladatelnost
(+) komfortní a zároveň maximálně jistý podvozek
(+) řízení
(-) omezená nabídka motorů do roku 2002
(-) méně přesné řazení
(-) jen průměrné brzdy
(-) méně odkládacích ploch
(-) složitější demontáž a montáž sedadel

- zvlněné brzdové kotouče - poruchy snímačů ABS
- znečištění síťky filtru palivového čerpadla (přístup je snadný - otvorem pod zadním sedadlem)
- praskliny v silentblocích předních ramen
- zanesené vstřikovače (diesel)
- předčasně opotřebené tlumiče - vadné regulátory alternátoru

Technická data:

 

Peugeot 806 2.2 HDI

 

Mazda MPV 2.0 MZR-CD

 

výkon (kW/ot.min.)

 

94/4000

 

100/3500

 

max. točivý moment (Nm./ot.min.)

 

314/2000

 

310/2000

 

max. rychlost (km/h)

 

182

 

176

 

zrychlení 0-100 km/h (s)

 

12,6

 

13,2

 

spotřeba město (l/100km)

 

10,1

 

8,6

 

mimo město (l/100km)

 

5,9

 

6,2

 

kombinovaná (l/100km)

 

7,4

 

7,1

 

TIP: Mazda MPV – jaká je jako ojetina?

Z těchto dvou bych jednoznačně volil Mazdu MPV. Je oproti Peugeotu 806 spolehlivější a nabízí jistější jízdní vlastnosti spolu s úspornějším provozem. Její ovládání je navíc překvapivě snadné. V hledáčku zájmu by se měl objevit model mladší roku 2002, který nabízí vznětový motor a celý je laděn více sportovněji (byla dokonce snížena světlá výška a vůz se již tolik nenaklání a není citlivý na boční vítr).

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 05.06.2008 09:50
Napsal jsi to pěkně, ještě doplň jestli provozuješ benziny nebo diesly, manuály nebo automaty. A jak jsi spokojenej s japonskýma brzdama - účinnost a životnost. Dík
anonym, 05.06.2008 18:32
Mam radši benziny než diesely. A zozhodně manuální převodovky. Dřív platilo, že Japonci diesely neuměli, což byla pravda, ale dneska už je to jedno. Většina Japonských automobilek byla schopná vivinout svoje vlastní diesely a kolikrát lepší nežli ty z Evropy (např. diesel Hondy Accord a zatim to vypadá i na Subaru). Dle zatím malých zkušeností (s diesely) má konkrétně Mazda poměrně povedený diesely (ač taky s pár mouchama), docela spolehlivý, říká se , že i snad spolehlivější než benziny, ale to ať posoudí jiní. Najdou se sice lepší (ten v Accordu, nebo v Avensisu - ten má např tišší a klidnější chod), třeba o něco výkonější, pružnější, tišší atd. ale upřímě, zase takový rozdíly to nejsou, aby se z toho jeden pos.....

Brzdy? Každý auto je jiný, jak ty z Evropy, tak z Japonska. Je to auto od auta. Jedno brzdí míň, jiný víc, jednomu vydrží brzdy dýl, druhýmu ne. Záleží na jejich stavu a na tom, jestli sou origo (myšleno kotouče, destičky, ....), nebo i neorigo ale kvalitní, nebo nějaký ,,šlupky" za pár kaček. Někdo jezdí brzda plyn, druhej ně ně tolika nedupe atd.... Stačí se taky naučit brzdit motorem, ne pokaždý je nutný to rvát. Konkrétně v M6 sou brzdy dobrý, podle mě, pamatuju si i třeba Hondu Accord, kdy v jedné generaci (sorry, ale nevim konkrétně o kterou šlo) brzdy byly ůčinné až až, kdy jste při prudším sešlápnutí ,,letěli na sklo" a jiná generace měla brzdy trošku poddimenzované. Co sem měl tu čest s Mazdami (323, 626, 6, 5), tak bych je hodnotil kladně. Vlastně ani nějakou životnost neřešim, dokud brzdí, je to ok, až přestane, tak šup na výměnu a je to. Teď si tak vzpomínam, že třeba origo brzdový destičky na M6 stojej myslim 2000Kč, ale dají se sehnat neorigo, třeba za 700Kč (asi tolik-600Kč-mě ale třeba stáli i na starou Vectru , takže asi tak. Ty ceny sou všade různý - hledat a hledat. Prostě dopředu vim, že brzdy už nejsou to vono, tak něž se do nich dam, najdu si slušný díly za slušnou cenu........ A tak často se zas nedělají, tak co

Víc semi líbí podvozky Mazd (super M6 - stará i nová, M3, taky 5 - divim se že jich nejezdí víc, další nedoceněný auto) nežli třeba Toyot (Corolla, Avensis - ten je spíš komfortnější, měkčí - což vyhovuje zase třeba někomu jinému)
Každá automobilka umí svoje, ale Japoncům věřim v jejich spolehlivosti (i to ale záleží trochu na štěstí, nesmíte koupit první auto co přijde pod ruku, ale fakt dobrej stav, i kdyby mělo na tacho 150tis km a vejš, ale jde o to, jak se k němu kdo choval). Ten kdo kupuje funglovku, nemá co řešit, na problémy sou tady záruky. Jenže ze zkušeností, např s Frantíkama, auto vidělo servis i v záruce celkem často a to nejen kvůli pravidelným výměnám oleje (a že jich v bazarech je skoro novejch aut).
Ještě ty pověstný díly, pravda že na některý Japonečky sou dražší, ale co se týče neoriginálních dílů, tak to nejsou takový rozdíly, aby to někoho položilo (a dá se vždycky najít něco levnýho, ,,poměr cena výkon" co se týče běžnejch dílů - jiný je to u plechařiny, nesmíte prostě bourat , blbě se shání, většinou neorigo není, a ta stejnak kolikrát nepasuje, takže je nejlepší sehnat z vrakárny origo a je to). Značkový servisy sou ale drahý tak nebo tak a je jedno jestli máte Šokodovku, nebo Mazdu! To už by taky mohla většina lidí pochopit.
Třeba u M6 mam servisní náklady o dost nižší, než byly u Audi, VW. A hlavně ještě původní podvozek. U Audi dělanej (ona přední náprava, pravda, čim novější Audi-i VW, tim dýl drží, ale.... furt ne tolik) tušim v 70tis km a za celkem veliký prachy. O made in France se radši nezmiňuji.
Díky
anonym, 05.06.2008 18:35
Jo a k motorům, Japonci nepotřebujou za každou cenu turbo (benziny), aby se hejbali !!! Nebo žrát 98okt benzin!!!
Díky
anonym, 06.06.2008 07:29
Když si to někdo chce myslet, rozmlouvat mu to nebudu. Jen jsem tím chtěl říct, že v dnešní době vůbec nezáleží na značce auta, nýbrž na jeho technickém stavu v případě ojetiny, nebo na konkrétním kusu a jisté dávce štěstí v případě nového vozu.
anonym, 23.06.2008 10:08
vidím, že máte s jap. vozy zkušenosti. po shlédnutí statistit a doporučení jsem si koupil corollu 1,4 vvti a očekával jsem, že nebudu muset nic řešit, že vše vyřeší prav.servisní prohlídky, jenže ouha... při koupi měla najeto 82000 km. ve 100000 km začlo něco "chrastit" v motoru - výměna rozvodů, které se však měli měnit, až ve 150000km a servisu mi řekli, že motor bere olej a že je to v podstatě normální, že některé motory olej berou. měl sem fiat uno 1,5 a ten ve 250000 km olej nebral. u jap. auta jsem to fakt nečekal. máte s tím nějaké zkušenosti?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů