Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je lepší Laguna nebo Seat Toledo druhé generace?

Poradna
David Hrdlička | 16.06.2008
foto: Tipcars.com

Dotaz

Dobrý den,
Přemýšlím o koupi rodinného auta cca. za 160.000,- a rozhoduji se mezi vozy Renault Laguna 1.6i 16V nebo 1,8i 16V r.v.2002 a Seat Toledo 1.6i 16V nebo 1.8i 20V r.v.2001. Osobně se mi líbí Renault Laguna, ale mnoho lidí mně právě od Laguny odrazuje, že rok výroby 2002 je nespolehlivé auto (problémy s elektronikou) a vysoké provozní náklady (vysoká spotřeba, drahé náhradní díly).

Prosím o radu nezaujatého odborníka, který mi dokáže poradit.

Předem děkuji za odpověď.


Odpověď

Vážený čtenáři, druhá generace Laguny je na trhu od roku 2001. Jedná se o elegantní a pohodlný vůz, nabízený v karosářských variantách liftback a kombi, tradičně označovaném Grandtour. Pokud o Laguně uvažujete jako o rodinném voze, je samozřejmě lepší volbou kombi. Z vašeho dotazu ovšem není patrné, zda-li se Vám tato karosářská varianta zamlouvá. Z toho, že druhým vybraným vozem je Seat Toledo bych ovšem usuzoval, že ve svém hledáčku máte spíše klasický pětidveřový liftback. V každém případě Laguna nabídne velice pohodlný a mechanicky odolný podvozek. Je použita tradiční jednoduchá konstrukce, která zajišťuje pouze průměrné jízdní vlastnosti. Zejména na horším povrchu má Renault potíže se směrovou stabilitou. Brzdy jsou ostré a dostatečně účinné. Řízení jde zlehka, neposkytuje ovšem žádnou zpětnou vazbu. Je to sice často předmětem kritiky, jak jsem ale psal již několikrát, většině řidičů a řidiček to vůbec nevadí. Interiér je vyroben z materiálů příjemných na pohled i dotyk, prostor na předních sedadlech na délku i šířku je naprosto dostatečný. Sedadla jsou tradičně měkčí a korespondují s komfortním zaměřením vozu. Na zadních sedadlech jsou prostorové poměry průměrné s tím, že vyšší pasažéři budou mít málo místa v oblasti hlavy. Zavazadelník nabízí ve zmiňované verzi liftback podprůměrných 430 litrů. Ty jsou ovšem dobře využitelné a přístupné a v případě potřeby je možno sklopit zadní opěradla i sedadla. Také výbava vozu Vás jistě potěší. Již standardní specifikace bývala velice bohatá a pokud je ve výbavě i něco z příplatkových prvků, pravděpodobně nebudete mít důvod k nespokojenosti. Bezklíčové odemykání a startování, automatická klimatizace, solidní audiosoustava, dešťový a světelný senzor, vyhřívaná sedadla, to vše je u většiny v inzerci nabízených vozů k dispozici. A vzhledem k velkému množství vozů v nabídce ani nebude důvod sáhnout po vozu, který nebude mít právě Vámi požadovaný prvek výbavy.
Je ale opět potřeba upozornit na některé nedostatky, tak jako v předchozích poradnách i v kompletní recenzi, která také zde na TipCars.cz vyšla. Renault Laguna se v prvních letech výroby uvedl velkým množstvím závad, které souvisely s elektronikou a elektroinstalací. Jednalo se zejména o nefunkční karty, zajišťující přístup do vozu a startování, dále ovládání automatické klimatizace, senzory tlaku v pneumatikách, závady xenonových světlometů. Jedná se o závady, které přicházejí většinou bez varování a nepomůže ani důkladný výběr ojetého vozu. Mechanické problémy se tomuto vozu spíše vyhýbají, jediné, co stojí za zmínku jsou poddimenzovaná přední ramena, resp. silentbloky. Oproti dřívějším recenzím bych doplnil, že zmíněné komponenty jsou vyměnitelné samostatně a jsou k dispozici v druhovýrobě. V článcích o Renaultu Laguna nikdy nechyběly zmínky o motorech 1.9 a 2.2 dCi. Já je tentokrát vynechám, jelikož píšete, že Vás zajímají menší zážehové jednotky. Osobně si myslím, že oba zmíněné motory jsou dobrou volbou. Agregát 1.6 16V s výkonem 79 kW je optimální základní pohonnou jednotkou. Má dostatek výkonu i pružnosti ve středních otáčkách, přiměřenou spotřebu a je spolehlivý. Ze závad snad mohu zmínit pouze obligátní zapalovací cívky. Proti turbodmychadlům a vstřikovačům u vznětových motorů to jsou ale zanedbatelné položky. Ani motor 1.8 16V s výkonem 88 kW není špatný, má ovšem trošku vyšší spotřebu paliva a dynamika není výrazně lepší.

TIP: PORADNA: Laguna, Xantia, Mondeo, Alfa 156, Toledo, Lantra, nebo 406?

Seat Toledo druhé generace je na trhu déle – první generaci nahradil v roce 1999. Vydal se trošku jiným směrem, než jeho předchůdce. Ubylo praktičnosti, přibylo více stylu a sportovního ducha. Toledo má určitě něco do sebe, já si ale dovolím tvrdit, že to není úplně ideální rodinný vůz. Na vině jsou vnitřní rozměry, způsobené krátkým rozvorem koncernové platformy. Kritika tedy směřuje k prostoru na zadních sedadlech. Zejména pokud jsou přední sedačky posunuty hodně dozadu, nikdo kromě dětí se dozadu již neposadí. Délku vozu ovšem vyrovnává dlouhý a dostatečně objemný zavazadelník. Nabízí rovných 500 litrů, jeho využitelnost je ale trošku omezená díky koncepci vozu. Jedná se totiž o „sedan“, uživatel si tedy musí vystačit s nevelkým vstupním otvorem. Útěchou budiž víceprvkové závěsy, které nepřekáží při nakládání a možnost sklopit sedadla v případě potřeby převézt delší předměty. Jinak musím pochválit design, který je i po letech velice příjemný a nevtíravý, kvalitativně i ergonomicky dobré pracoviště řidiče, pohodlná sedadla s dobrým bočním vedením, přesné řízení a řazení. Brzdy jsou u běžných provedení slabší. Podvozek může být k dispozici ve dvou variantách. Buďto komfortněji naladěný, ovšem bez sportovních ambicí, nebo přitvrzený (výbava označená Sport), který ale může na českých okreskách a ve městech obtěžovat. V každém případě je zde možnost volby. Dále se můžeme zastavit u vhodné volby motoru. U Renaultu Laguna bych, v případě mírných nároků na dynamiku, souhlasil s Vaší volbou.
U Seatu Toledo druhé generace, tak jako u většiny koncernových vozů té doby, je nabídka zážehových motorů slabší. Ve svém dotazu upozorňujete na motory 1.6 16V a 1.8 20V. Jedna-šestka je pod kapotou Toleda ve dvou variantách, pokud ale uvažujete o roku výroby 2002, bude se jednat o šestnáctiventil s výkonem 77 kW. Ve srovnání s pohonnou jednotkou Laguny mu chybí výraznější zátah z nižších otáček, s tím souvisí potřeba motor vytáčet a zvyšovat tak spotřebu. Podobným neduhem trpí i zážehová 1.8 20V, dobře známá z Octavie první generace. Ač je její projev pod kapotou Passatu či Audi A4 přesvědčivý, v Toledu a Octavii (jinak uložen, vybaven jiným sáním) je zátah z nízkých otáček rovněž nevýrazný a spotřeba často atakuje desetilitrovou hranici. Pokud máte zájem o benzínovou motorizaci, jako lepší se jeví přeplňovaný čtyřválec 1.8 T, zde ve výkonové variantě 132 kW, který je k dispozici od roku 2001. Tento koncernový motor se dle mého názoru velice osvědčil, má plynulý zátah od cca 2500 do 5500 otáček, spotřeba je u něj (tak jako u většiny přeplňovaných zážehových motorů) velice závislá na stylu jízdy, při běžném využívání jeho potenciálu se bude nejčastěji pohybovat mezi 8 – 10 litry na 100 km. Tento motor je navíc kombinován s šestistupňovou převodovkou. Ze závad bych snad zmínil pouze zapalovací cívky a lambda sondy a upozornil na citlivost turbodmychadla na nešetrné zacházení. Vzhledem k Vašemu dotazu se o oblíbených TDi motorech rozepisovat nebudu.

Jaký je tedy verdikt? Pokud dáváte přednost pohodlnému rodinnému kočáru, vnitřní prostor je pro Vás na prvním místě a jste si vědom vyššího rizika nepředvídatelných poruch zejména na elektrické a elektronické části vozu, volte Lagunu druhé generace. Tím určitě potvrzuji to, co ve svém dotazu vidíte jako největší riziko. Co se týče vysokých provozních nákladů, tam bych si Lagunu odsoudit nedovolil – většina dílů je k dispozici v druhovýrobě a zážehová jedna – šestka by si měla při běžném provozu vystačit s 8 litry na 100 km.
Pokud pro Vás bude rozhodující spolehlivost vozu, oželíte místo na zadních sedadlech či horší využitelnost jinak velice prostorného zavazadelníku, je pro Vás Toledo druhé generace lepší volbou. Rovněž pokud sáhnete po zážehovém přeplňovaném motoru v kombinaci s podvozkem ve výbavě „Sport“, užijete si za volantem rozhodně více.
Na závěr bych upozornil, že Vámi stanovená cenová hranice u tohoto roku výroby bude dostačovat pouze na ty horší či méně vybavené kousky.

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 17.06.2008 10:09
Co za ty peníze chcete? V této třídě si koupíte tak akorát spoustu potíží.
Kolodмj, 17.06.2008 12:20
Nemusí to tak nutně být, ale ta částka je opravdu na hranici a najít slušnej kousek může být problém. Ale zase rostoucí ceny paliv můžou ve střední třídě stlačit cenu ojetin dolů, lidi si budou kupovat spíše menší auta.
anonym, 17.06.2008 14:43
Toledo není špatné, raději, než Renaulta. Motorová nabídka sice nic moc, ale nejde se buď 1.8T nebo 2.3 V5. Když 1.6 tak raději 74kW, tudíž 8V. Motor je relativně dobře odhlučněný (narozdíl od Octavie) a jede plynule. Trhat asfalt rozhodně nebudete, ale když mu naložíte, 180 dá bez problémů...Toledo 2 mě přijde vůbec lepší, než octavia1. Je v něm ticho, má lepší sedačky i brzdy. O designu nemluvím. Jinak je to Octava, ale těch pár rozdílů dělá v závěru o půl třídy lepší auto (hlavně odhlučnění a sedačky)
David V, 17.06.2008 16:16
Proč jsi smutný? Shrek se na Tebe vykvák?
anonym, 17.06.2008 18:30
To ani né. To by mi kamarád neudělal. Ale ztratit v posledních 10 minutách skoro vyhranej zápas, to rozesmutní i Osla. Je to stejný, jako mít 650 000 na auťák a místo C5 nebo Mondea si pořídit stříbrnou Octávii, v TDi, na hlínách a s křídlem jenom proto, že táhne božsky vodcpodu a jezdí za 3/100.... .
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů