Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Carnival - dobrá koupě?

Poradna
Petr Šikl | 15.08.2008
dalších 7 fotek
foto: TipCars.com
Zvýšený zájem o vozy kategorie MPV zaznamenáváme i v počtu dotazů. Dnes padla volba na korejského zástupce v této třídě - Kiu Carnival. Vyplatí se koupě ojetého velkoprostorového modelu s dieselem pod kapotou?

Dotaz: Dobrý den, chtěla bych si koupit vůz Kia Carnival v dieselu. Takže bych se ráda zeptala na Váš názor.
Předem děkuji Renáta


Odpověď: Bohužel Váš dotaz je příliš strohý, abych odpověděl jen ve zkratce. Máte-li zájem o současnou generaci vyráběnou od roku 2006, odkáži Vás na redakční test a test spotřeby, který jsme uskutečnili s Carnivalem 2.9 CRDi. S novou (třetí) generací Carnivalu se Kia přiblížila alespoň k průměru. Toužíte-li však po generaci vyráběné v letech 1998-2006, pokračujte ve čtení.

Carnival představený v roce 1998 poskytuje zájemcům o vůz kategorie MPV dostatek prostoru a solidní variabilitu interiéru. První modernizací Carnival prošel tři roky po uvedení na trh, kdy interiér doznal zásadní změnu v podobě třetí řady tvořené dvěmi samostatnými sedadly za použití kvalitnějších materiálů v interiéru. Navíc původní tří-místnou lavici v druhé řadě nahradila rovněž dvě samostatná sedadla. Od této doby šla nahoru i kvalita dílenského zpracování. Pokud máte zájem o Carnival první generace, doporučuji modely vyrobené právě po této modernizaci, tzn. s rokem výroby 2001 a mladší. Určení Carnivalu pro záoceánský trh se nezapře zejména v oblasti naladění podvozku. Ten je měkký, houpavý s dostatečným tlumením nerovností. Bohužel právě toto se projevuje na nevalných jízdních vlastnostech.

Benzínovou verzi motoru nebudeme v případě vašeho zájmu o diesel vůbec probírat. Šestiválec nepatří k příliš spolehlivým a úsporným a proto rovnou přeskočíme k druhé možnosti v podobě dieselu, kterým je přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,9 litru. Před modernizací produkoval 93 kW a vzhledem k častým závadám ho nemohu doporučit (přehřívání, prasklé hlavy atd.). I z tohoto důvodu je lepší volit mladší ročníky. S příchodem písmenek CRDi (2001) diesel posílil na solidních 106 kW a prodělal celou řadu konstrukčních vylepšení. Většinu problémů se podařilo odstranit, přičemž vstřikování zůstalo stále háklivé na kvalitu nafty. Problémy byly úspěšně vyřešeny až v roce 2004. Poté je nutné dodržovat pravidelnou výměnu ozubeného rozvodového řemene (po 90 tisících km) a samozřejmě oleje (po 10 000 km).

Kiu Carnival lze doporučit s přimhouřením oka od roku výroby 2001, přesto bych se přimlouval za mladší ročníky vyrobené po roce 2004. Carnival mohu doporučit pouze za předpokladu, že nepatříte mezi řidiče vyznávající ostřejší jízdní styl. Carnival není rozhodně sportovec a rychlejší jízda mu dělá velké problémy (zejména průjezdy zatáček, kdy se karoserie výrazně naklání a jen stěží podvozek drží zvolenou stopu). Nepřekonatelným zklamáním může být i nemožnost otevírání bočních okének v druhé řadě sedadel. Přesto toto MPV nabízí nadprůměrný vnitřní prostor, šest plnohodnotných sedadel, dobrý výhled, dobré nastupovaní a přijatelnou variabilitu. Navíc pořizovací ceny jsou více než příznivé a těší se nulovému zájmu zlodějů.

Pokud po přečtení článků váháte nad koupí Carnivalu, mohu Vám doporučit například Mazdu MPV o které jsme psali nedávno zde nebo zde.

 Kia Carnival II. 2.9 CRDi v redakčním testu 

Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 15.08.2008 18:54
Ha ha, opravdu vtipne . . .
anonym, 15.08.2008 20:23
Na plat si neztěžuji ani auto nemám za posledních 50 000kč,ale nevidím důvod proč živit auto s vysokou spotřebou,které navíc produkuje i více sajrajtu.Dnes se nechá koupit auto s rozumnou spotřebou a i to pěkně jede.
anonym, 17.08.2008 10:06
Měli v práci jsme Kiu Carnival 2,9 TD při 60.000 km odešel motor do věčných lovišť. Pokoušeli jsme se podobný sehnat v Německu a zjistili jsme, že stejných aut bez motoru je na prodej nejměně 10 a to zhruba se stejným počtem kilometrů. Čím to asi bude? Prostě ojetý motor neseženete a nový motor stál 130.000 Kč!! Byli jsme rádi, že jsme se jí hned zbavili.
anonym, 07.09.2008 13:47
Mam ji a tudíž na rozdíl od jiných tady vím o čem mluvím
Potřebuješ li obrovské a pohodlné auto(vel. rodina,chalupa,tahat vlek atd.) je Carnival dobrá volba.Spotřeba na 3L motor 8-8,5litru,při 103KW/150koních = brutální tah a zrychlení dostačující na předjížděcí manevry.Normalně jedeš mezi 2000-3000 ot. a to si motor jen vrní.Nebourám tak že se s bonusem vejdu do 10 000 ročně za pov. ručení.Vzhled? Mě se líbí, někomu nemusí.Provoz do dneška(150000km) bez problemu při běžné udržbě.Zakoupena jako jetá se servis. knižkou,puvod ČR.
Problemem jiných plačících majitelů je právě v tom nejasném původu a histori servisu vozu.Když vám dnes kdejaký doveda udělá z 500 000km
120 000 tak, se neni čemu divit,když vam to v udajných 130 000 klekne.
Mezi péčí Itala a Němce o servis auta je určitě diametrální rozdíl a krom toho dnes každý pátý Něměc je cizinec,tak si to přeberte AHOJ
NORO, 10.09.2011 17:19
Dobrý den rád by som sa informoval ohladom vozidla ja mám Kia carnival 2,9TDI r.v.1999 model 2000 7miestné mám problém neviem ako sa dajú vybrat sedadlá vedel by ste mi poradit vopred dakujem a prajem pekný den Norbert
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů