Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus ST - Srdeční záležiTost

Testy
Petr Šikl | 07.11.2008
dalších 22 fotek
foto: Petr Šikl
Decentního omlazení a řady drobných vylepšení se dočkal Focus v ostré verzi ST. Před příchodem ještě ostřejší verze patří v nabídce na samou špičku. Jaký je tedy inovovaný Focus ve třídveřové verzi?

Ford Focus je na trhu jedenáctým rokem a svého majitele našlo přes pět milionů Focusů. Po loňském omlazení v duchu "kinetického" designu přispěchal do redakčního testu v pětidveřové verzi s úspornou vznětovou šestnáctistovkou. Pro běžné a rodinné účely velmi dobrý vůz. Pokud však někdo chce ostřejší nářadí pro občasné sportovní vyjížďky a nechce si pořizovat vyložený sportovní automobil, je tu pro něj Focus s přídomkem ST. K nám se dostal opět v syté oranžové barvě a třídveřovém provedení. Jaký je tedy inovovaný hothatch z dílny modrého oválu?

Karoserie: Svěží oranžový kabáT

Pokud si odmyslíte oranžovou barvu a sportovní doplňky, stojí před námi naprosto běžný třídveřový hatchback. Podle jeho kabátu nelze očekávat žádné sportovní dovednosti, natož zábavu z řízení. Sportovní apetit v našem případě podtrhuje příplatková oranžová barva spolu s příplatkovým velkým zadním spojlerem, které dohromady vybízejí k ochutnání dovednosti tohoto ostrého Focusu. Drobného faceliftu si většina motoristů bez přímého srovnání ani nevšimne. Přesto mohu prohlásit, že modernizované STíčko vypadá (na základě srovnání) zase o kus lépe.

(+) desing

TIP: Ford Focus 1.6 TDCi - král nízké spotřeby 

Interiér: STandardně nudný

Otevřením rozměrných dveří se překvapivě pohodlně nastupuje, což u hothatchů není běžné. Špičková přední sedadla značky Recaro dokonale obepínají tělo řidiče i spolujezdce. Rozsah manuálního nastavení je taktéž příkladný. Pozice za volantem je překvapivě standardní (například u konkurenta - Hondy Civic Type-R řidič sedí téměř na vozovce). Po stránce ergonomie nelze STéčku nic vytknout. Volant se skvěle drží a přístrojová kaplička za ním je přehledná. Všechny ovladače jsou dobře přístupné. Středový panel zdobí příplatkový sedmi-palcový displej. Nad ním v horní části palubní desky přibyla kaplička s kruhovými ukazateli, kde se zobrazuje tlak a teplota oleje a také plnící tlak turbodmychadla. Mimo této pikantnosti a několika ozdobných log "ST" nenajdeme žádné jiné zvláštnosti.

Standardní výbava zahrnuje sportovní odpružení, manuální klimatizaci, automatické stěrače s dešťovým senzorem, ozdobné lišty prahů s logem ST, vnitřní kliky s hliníkovou povrchovou úpravou, čalounění stropu v černé barvě, kožený 3-ramenný volant, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, startování tlačítkem, sportovní sedadla Recaro, 18" palcová kola z lehkých slitin s pneu 225/40 R18 a stereorádio s CD přehrávačem. Námi testovaný Focus byl navíc vybaven zadním spojlerem, elektrickou zásuvkou 230V, dotykovým barevným displejem s navigačním systémem, vyhřívaným čelním sklem, ostřikovači světlometů, vnějšími zpětnými zrcátky s osvětlením, zadní prostřední hlavovou opěrkou, parkovacím asistentem (vzadu), systémem varujícím při snížení tlaku v pneu, adaptivními přední světlomety, zadními LED světly a metalickým lakem.

(+) sedadla Recaro
(+) prostornost
(+) výhled
(+) egonomie
(+) výbava
(-) nudný a fádní interiér
(-) absence paměti u předních sedadel a plnohodnotné rezervy

Motor: půSobivý pěTiválec

Pod kapotou "STíčka" nenalézáme jako u konkurentů čtyřválec. Ford se chlubí válcem navíc - tedy přeplňovaným pětiválcem o objemu 2,5 litru s výkonem 166 kW v 6000 ot./min. a pořádnou porcí točivého momentu (320 Nm) dostupnou v rozmezí 1600-4000 ot./min. S pětiválcem je možné podle výrobce dosáhnout maximálky 241 km/h a stovku zvládnout pod sedm sekund (6,8 s), přičemž zejména sprint na stovku je velice působivý zážitek. Díky krásnému hlubokému a jemně dunivému zvuku, Vám bude připadat zrychlení o mnoho rychlejší, než ve skutečnosti je. Motor neúnavně táhne od nízkých otáček, aby v druhé polovině stupnice otáčkoměru ještě více nabral na síle. Šestirychlostní manuálně řazená převodovka skvěle ladí s motorem. Šestka je dlouhá a snižuje spotřebu zejména při dálničních jízdách.

(+) nádherný zvuk
(+) výkon
(-) absence plynové vzpěry kapoty
(-) zdvihový objem /sazba POV/

Jízdní vlastnosti: Sakra chTivý

Již výborné jízdní vlastnosti běžného Focusu jsou ve verzi ST ještě více umocněny. Podvozek je nižší, pružiny jsou o 30% tvrdší, přední stabilizátor ztloustl a běžné tlumiče vystřídaly sportovní. Sáhnout na hranice podvozku chvíli trvá i ostřílenému řidiče. Na předokolku je Focus maximálně vyváženým vozem, který dokáže řidiče v případě potřeby podržet. Navíc je s ním zábava. Nedotáčivost se mění v přetáčivost, kterou lze velmi jednoduše korigovat. Přesné a komunikativní řízení (v režimu sport) dává včas vědět o počínající ztrátě přilnavosti, takže zbývá dostatek času na reakci řidiče (při vypnuté stabilizaci). Nutno podotknout, že že elektronické hlídací systémy Ford nastavil přijatelně.

Jedinou a nezbytnou nutností je držet volant "STíčka" pevně v rukou. Na nerovnostech či vyjetých kolejích se nezřídka budete s volantem v režimu "sport" doslova prát, což s ostře pojatým automobilům patří. Osobně se rád peru s volantem a cítit co se děje pod předními koly, než-li si užívám komfortního řízení u kterého člověk nemá šanci předejít počínajícím problémům například se ztrátou adheze.

(+) řízení
(+) řazení
(+) brzdy
(+) jízdní vlastnosti
(-) malý rejd

Závěr: SkuTečně dobrá volba

Focus ST je ideálním kompromisem pro řidiče prahnoucí po zábavném svezení a zároveň nutnosti používání vozu pro každodenní běžné potřeby (pětidveřovou o dost praktičtější verzi pořídíte o 20 tis. dráže). S "eSTéčkem" můžete v pohodě dojíždět do zaměstnání, dokážete s ním o víkendu přepravit rodinu na chalupu (zejména v pětidvéřové verzi) a v neposlední řadě si s ním o samotě užijete nekonečné slasti zábavy za volantem zejména na okreskách. A věřte mi, ten krásný zvuk pětiválce mi zní v uších ještě teď, přičemž hlavou se mi stále honí jen ta dvě písmena ...

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
3dv. hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 362
Šířka (mm)
1 840
Výška (mm)
1 497
Rozvor (mm)
2 640
Provozní hmotnost (kg)
1 392
Maximální hmotnost (kg)
1 860
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
11,68
Objem zavazadlového prostoru (l)
385 / 1 247
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
5
Zdvihový objem (ccm)
2 522
Max. výkon kW (k)/ot./min.
166 (225) / 6 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
320 / 1 600 - 4 000
Spotřeba
Město
13,8
Mimo město
6,8
Kombinovaná
9,3
CO2 (g/km)
224
Palivová soustava
Objem nádrže (l)
55
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
6,8
Max. rychlost (km/h)
241
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Zavěšení kol
Vpředu
MaCpherson
Vzadu
Víceprvkové typu Control Blade
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225 / 40 R18
Ráfky
8.0 x 19
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
416.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
769.990
Cena příplatkové výbavy (Kč)
171.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
940.990
Příplatková výbava
Zadní velký spojler
8.000
Elektrická zásuvka 230V / 150W
3.500
ICE 8: navigační systém DVD s 7
74.000
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
eLzyx, 07.11.2008 18:35
Co je pravdy na tom, že při rozvodech musí motor ven?
i, 08.11.2008 11:03
To je zbytečná obava, výměnu zvládne technik za cca 3 normohodiny (navíc je výrobcem předepsaná až po ujetí 240 tis. km!!!!!!!!!!), tady se to opravdu dělat nemusí.
Víc bych se obával zadření motoru (v originálu Volvo má tento motor senzor hladiny oleje, ve Fordu chybí), u tohoto typu motoru bohužel závada poměrně častá.
Jurke, 08.11.2008 12:43
Jo tak WRX Sti je můj velký sen tak snad po italské nevěstě příjde domů a tenhle Fordík bude taky slušná továrna pro zábavu.
Kylie, 10.11.2008 20:19
Ohlašuji "new" aktualizaci foto brumly, subaru a ..
Karel, 11.11.2008 09:33
A co takhle Mazda 3? Z objemu 2,3 T dokážou vytáhnout 191 Kw... To musí bát docela žihadlo. A podvozek bude asi podobný tomu ve Focusu.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů