Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Forester 2.0D - sázka na Boxer

Testy
Petr Šikl | 09.01.2009
dalších 43 fotek
foto: Petr Šikl
Forester za svou existenci dokázal, že se jedná o špičkový automobil, kterému chybělo dieselové srdce. Nekonečnému čekání je konec a my dnes otestujeme Forester s dvoulitrovým vznětovým Boxerem pod kapotou.

Z extrému do extrému. Přesně tak jde vývoj Foresteru. První Forestery poháněly jen benzínové agregáty a jízdním projevem si nezadaly s nejlepšími kombíky. V ostré přeplňované verzi vynikaly brutalitou vlastní sportovním vozům. Dříč s plejádou souhvězdí ve znaku procházel postupně různými stupni evoluce až do letošní roku, kdy na trh přišla zbrusu nová generace, která dostala komfortní podvozek a hlavně se dočkala tolik vytouženého dieselu typu Boxer. Z vyvýšeného kombíku se mezigeneračně stalo nefalšované SUVéčko. Zda se japonská automobilka vykročila správným směrem se pokusíme rozluštit v dnešním redakčním testu zaměřeném zejména na novou pohonnou jednotku a šestirychlostní převodovku.

Subaru Forester 

pořizovací cena (Kč)

 
2.0D Active

793.800

 
2.0D Comfort

853.800

 
2.0D Executive

928.800

 

Karoserie: nově blíže k SUV

Oproti předchozí generaci je nový Forester vyšší, širší i delší. Prodloužením karoserie získaly více prostoru cestující na zadních sedadel a zejména jejich zavazadla. Zvětšil se rozvor i rozchod kol, přičemž se podařilo zachovat průměr otáčení a dobrý výhled z vozu všemi směry. Bohužel vymizela atraktivní bezrámová okna. Subaru totiž vsadilo na rámovou klasiku, díky čemuž se nyní dveře otevírají ve větším úhlu. Nová karoserie se chlubí světlou výškou (215 mm) a nájezdovými úhly 25° vpředu a 27° vzadu. Přechodový úhel je nyní 23° a maximální možnost stoupání dosahuje 35%.

Srovnání generací: 

Nový Forester 2.0D

 

Forester (08)

 

Délka (mm)

 

4560

 

4485

 

Šířka (mm)

 

1780

 

1735

 

Výška (mm)

 

1675

 

1585

 

Rozvor (mm)

 

2615

 

2525

 

Světlá výška (mm)

 

225

 

200

 

Nájezdový úhel vpředu/vzadu (°)

 

25/27

 

22/22

 

Přechodový úhel (°)

 

23

 

20

 

Max. možnost stoupání (%)

 

35

 

30

 

Interiér: pro diesel tři výbavy

Testovaný Forester jsme dostali v základní výbavě Active, která obsahuje všechny potřebné bezpečnostní a komfortní prvky (stabilizaci, ABS+EBD+BA, Hill Assist, 8x airbag, tempomat, automatickou klimatizaci, elektrické vyhřívaní předních sedadel, čelního skla pod stěrači a zpětných zrcátek, 16" alu kola apod.). Druhý stupeň výbavy pojmenovaný Comfort navíc přihazuje kožený iteriér, volant MOMO, 17" kola atd. Nejvyšší možná výbava Executive navíc poskytne kožený interiér, bezklíčkový vstup a startování, panoramatické elektricky ovládané střešní okno, elektricky seřiditelnou sedačku řidiče v osmi směrech apod.). Verze Active se odlišuje zejména nelakovanými černými zpětnými zrcátky a kliky dveří. Chybí také střešní spojler a střešní ližiny. Forester je obut do šestnáctipalcových kol z lehkých slitin.

Široké a téměř kolmé čelní sklo přispívá k výbornému výhledu z vozu. Díky viditelným obrysům karoserie z místa řidiče je parkování snadné a nejsou potřeba parkovací senzory, které navíc nejdou ani přiobjednat. Palubní deska se středovým panelem je podobná té v Impreze. Na kráse příliš nepobrala, přesto ji můžeme označit po stránce ergonomie za velmi zdařilou. Kdo čeká v novém Foresteru prémiový interiér, bude zklamán. Nutné je zkousnout tvrdé a šedé plasty, které jsou však kvalitně slícovány. Interiér poskytuje dostatek místa čtyřem dospělým a jejich zavazadlům. Ani vyšší osoby nestrádají. Připomínač nezapnutých pásů je dostupný tradičně jen pro řidiče. Ostatní členové posádky se musí hlídat sami.

Opěradla zadních sedadel se sklápí přímo na sedáky, čímž vzniká díky mělkému zavazadelníku naprosto rovná ložná. "Kufr" pojme v základním uspořádání 450 litrů zavazadel. Po sklopení zadních opěradel se využitelný objem zvětší až na hodnotu 1660 litrů, přičemž krycí roletku nemusíte nechávat doma (své odpočinkové místo našla pod dnem u rezervy). V dnešní době potěší zejména plnohodnotná rezerva. Samotný přístup do zavazdelníku hodnotím velmi kladně.

(+) příkladná ergonomie a jednoduchost
(+) výhled všemi směry
(+) prostornost
(+) zavazadelník
(+) přídavné topení
(+) odhlučnění
(-) tvrdé nevýrazné plasty
(-) chybí ukazatel aktuální spotřeby
(-) absence trojbliku
(-) čistý ale nevýrazný zvuk audiosoustavy
(-) na slunci špatně čitelný displej PP

TIP: Subaru Outback 2.0D v redakčním testu 

Motor: lahůdka typu Boxer

Nový diesel typu Boxer z díly Subaru stačil během své krátké existence v modelech Legacy/Outback získat třetí místo v kategorii "Nejlepší nový motor 2008" v objemové třídě 1,8 až 2,0 litru v soutěži International Engine of the Year Awards. Dnes testovaného Forestera pohání diesel vychází z motoru představeného v modelu Legacy. Díky použití uzavřeného typu filtru pevných částic poklesl výkon o 2 kW, přičemž se podařilo dosáhnout lepšího průběhu hodnoty točivého momentu. Z dvoulitrového objemu konstruktéři vydolovali 108 kW při 3600 ot./min. spolu s maximem točivého momentu 350 Nm dostupného při 1800-2400 ot./min. Tyto hodnoty stačí na zdolání stokilometrové rychlosti za 10,4s a pokoření maximálky ležící na hodnotě 186 km/h, přičemž výrobce slibuje průměrnou kombinovanou spotřebu 6,7 l/100 km. V praxi tak můžete na šedesáti litrovou ujet až 1000 kilometrů, což se potvrdilo i v našem testu spotřeby, kde si Forester řekl o pouhých 5,6 l/100 km.

Samotný agregát přede velmi kultivovaně a jeho projev připomíná vznětové motory jen vzdáleně. Oproti benzínovému dvoulitru působí diesel živěji a poskytuje výrazně lepší dynamiku a zejména pružnost. S chutí a pořádnou vervou se žene do otáček. Řidiči zvyklí na benzínové Boxery se musí naučit včas řadit (než ručička tachometru atakuje 4000 ot./min.). Dostatek síly je dostupný téměř od volnoběhu (od 1500 ot./min. nastupuje zátah). Při překročení dvou tisíc otáček se dochází k velmi dobré akceleraci, která plynule pokračuje k již zmíněné hodnotě. Do interiéru ani řadící páky nepronikají žádné vibrace. Uzavřený filtr pevných částic se stará o plnění normy Euro5. Nashromážděné pevné částice se spalují přímo uvnitř filtru při dosažení teploty 600°C a vyšší. Dovozce doporučuje jednou za čas Forestera pořádně provětrat aby docházelo pravidelně ke spálení pevných částic. U vznětových verzí nepotěší absence automatické převodovky, přičemž u benzínových verzí je možné volit čtyřstupňový automat, který není zrovna posledním výkřikem moderní techniky.

(+) spotřeba
(+) zvukový projev
(+) kultivovanost a potlačení vibrací
(+) pružnost
(+) nízké emise (euro 5)
(-) chybí automat

TIP: Subaru Forester 2.0D v testu spotřeby 

Jízdní vlastnosti: změna charakteru

První reakce na nový Forester nebyly v oblasti jízdních vlastností zrovna lichotivé. Komfortní naladění a vyšší stavba karoserie se zákonitě podepsaly na jízdním projevu. Agilní až sportovní charakter vystřídalo pohodlné pohupování a v zatáčkách přibylo pohupování karoserie ze strany na stranu. Jistota s jakou šlo u prvních Foresterů projíždět zatáčky je prostě pryč. Symetrický pohon všech kol vypůjčený z Imprezy zaručuje nejlepší jízdní dovednosti ve třídě SUVéček. To však nestačí. Řidič i posádka velmi často nabývají díky převzaté a prodloužené podvozkové platformy z Imprezy dojmu nejistoty. Na vině je měkké odpružení, které smýkává karoserií ze strany na stranu. Dokonce se při razantnějším rozjezdu příď nadzvedává tak, že rázem oslňujete vozy jedoucí před Vámi. Opačný stav (ponořování přídě) je vlastní pro brždění. Pokud však tyto vjemy překonáte a razantně přitlačíte na plynový pedál, můžete se na podvozek spolehnout. Zatáčky nový Forester dokáže projíždět stejně rychle jako předchozí generace a ve srovnání s cenově dostupnou konkurencí nezná přemožitele.

Hlavním mezigeneračním rozdílem v jízdních vlastnostech je pohlcování nerovností spolu s plavným charakterem a výborným odhlučněním. Cestování stotřicítkou na šestý rychlostní stupeň po rozbitých českých dalničních tankodromech je doslova balzámem na duši. Už dlouho jsem nejel po D1 či D11 tak pohodlným vozem jako je Forester. Je to sice ve srovnání se starším modelem paradox, ale zřejmě v automobilce dobře vědí po čem zákazníci touží. Kilometry s "lesníkem" proto ubíhají velmi rychle. Přesné řazení šestirychlostní převodovky s výrazným mechanickým podtextem příliš nekoresponduje s komfortním charakterem vozu, což je jediná výtka směrovaná k nové převodovce.

(+) komfort cestování
(+) příkladná trakce
(+) Hill Assist Control
(-) houpání, nahýbání a ponořování karoserie včetně náchylnosti na boční vítr
(-) absence redukční převodovky

TIP: Subaru Forester 2.0D - představení 

Závěr: benzín, plyn nebo naftu?

Forester se konečně dočkal dieselového motoru, šestirychlostní převodovky a komfortního charakteru odpružení. Většina zákazníků tyto změny zajisté uvítá, přesto si myslím, že se najdou jedinci prahnoucí po jízdním projevu předchozích generací nebo po automatické převodovce, která není zatím dostupná. Přesto platí, že Forester kultivovaně vyzrál. Z dělníka se stal elegán a zejména polykač kilometrů, který dokáže šetřit kapsu majitele a životní prostředí. A to vše za konkurence schopnou cenu s bonusem symetrického pohonu a nízkého těžiště.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 560
Šířka (mm)
1 780
Výška (mm)
1 675
Rozvor (mm)
2 615
Rozchod kol vpředu (mm)
1 530
Rozchod kol vzadu (mm)
1 530
Světlá výška (mm)
215
Provozní hmotnost (kg)
1 615
Maximální hmotnost (kg)
2 050
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
10,6
Objem zavazadlového prostoru (l)
450 - 1 660
Motor
Typ
Vznětový Boxer
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 998
Vrtání x zdvih (mm)
86 x 86
Kompresní poměr
16,3 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
108 (147) / 3 600
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
350 / 1 800 - 3 600
Spotřeba
Město
7,2
Mimo město
5,8
Kombinovaná
6,3
CO2 (g/km)
167
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,4
Max. rychlost (km/h)
186
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Všech kol
Řízení
Typ
Hřebenové s el. posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
Mc Pherson
Vzadu
Víceprvkové nezávislé
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřím chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
215 / 65 R16
Ráfky
6.5J x 16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
648.800 (2.0X Trend)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
793.800 (2.0D Active)
Celková cena testovaného vozu (Kč)
793.800
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
subaru3958, 23.03.2009 11:00
nějak nechápu na co by tam ta redukce byla ...a to píši jako majitel 5-tého subíka ...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů